Élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnöki MSc
Agrár
Mesterképzés
Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar
A képzésről
A képzés célja olyan élelmiszer-biztonsági és -minőségi mérnökök képzése, akik mikrobiológiai, molekuláris biológiai, élelmiszer toxikológiai, műszeres analitikai, táplálkozástudományi, minőségügyi, élelmiszer-gazdaságtani ismereteik birtokában hatékonyan tudják felügyelni és ellenőrizni a biztonságos és kiváló minőségű, az emberi táplálkozásra minden tekintetben alkalmas élelmiszer-előállítás folyamatát és forgalmazását. A mesterszakon elsajátított ismeret alapján a végzettek alkalmasak tanulmányaik doktori képzés keretében történő folytatására.
Képzés helyszíne
Mosonmagyaróvár
Félévek száma
4
Képzés nyelve
Magyar
A szakmáról
Az élelmiszer-biztonsági és -minőségi mérnöki alkalmas az élelmiszer-minőségi és - biztonsági rendszerek működtetésére, megfelelő minőségű növényi és állati eredetű élelmiszeripari alapanyagok és termékek biztonságos feldolgozására, az élelmiszer- biztonságot veszélyeztető fizikai, kémiai és biológiai tényezők gyors felismerésére és azok menedzselésére. Részletekbe menően ismeri a teljes élelmiszerlánc általános és specifikus jellemzőit, összefüggéseit, határait, működésének sajátosságait, jogszabályi környezetét, annak legfontosabb fejlődési irányait, elméleteit, az ezeket felépítő terminológiát és az élelmiszerlánc-biztonság és -minőség kapcsolódását a rokon szakterületekhez.
Elhelyezkedés
A szakképzettség széleskörűen hasznosítható az élelmiszer-biztonság és -minőség szakterületén a megszerzett tudás birtokában a szakterület speciális feladatainak biztonságos megoldására. Ezen kívül lehetősége nyílik az élelmiszer-mikrobiológia és - higiénia, a műszeres analitika, az élelmiszer-toxikológia és a táplálkozás-élettan területén történő elhelyezkedésre is. Részt vehet az élelmiszer-biztonság területén vezetői munkakörök betöltésében, szakértői és szaktanácsadási feladatok ellátásában, hazai és nemzetközi szervezetekben, vállalati, kutatóintézeti és szakigazgatási szinten.