top of page
Keresés
  • Hancz Gábor - Papp Zsolt

Egyedülálló sörházat és tanműhelyt hozott létre a Széchenyi-egyetem és a győri bencés perjelség

Az egész országban egyedülállóan magas színvonalú sörházat és tanműhelyt hozott létre a Széchenyi István Egyetem és a Szent Mór Bencés Perjelség a győri Széchenyi tér patinás épületében, a Lloyd-palotában. Az új, Győrt és térségét, valamint a megyeszékhely idegenforgalmát egyaránt szolgáló hely illeszkedik az egyetem képzési és kutatás-fejlesztési területeihez is.


A Széchenyi István Egyetem hagyományos felsőoktatási feladatai mellett, tudományos és szakmai hátterére építve folytat olyan tevékenységeket, amelyek a gazdasági értelemben vett több lábon állást segítve hozzájárulnak a működés stabilitásához és magas színvonalához. Az intézmény mára a győri és a mosonmagyaróvári térség lakossága, valamint az ide érkező turisták számára minőségi szolgáltatásokat is nyújt, melyekben egyszerre teljesülnek a gyakorlatorientált képzés és a sikeres üzleti vállalkozás feltételei. E portfólió szélesítésének következő elemeként

nyílt meg az egyetem és a győri Szent Mór Bencés Perjelség által közösen létrehozott Apátúr Sörház és Tanműhely Győrben, a Széchenyi téri Lloyd-palotában, a perjelség múltjára, szellemiségére, hagyományaira alapozva, az egyetem turisztikai, agrár- és élelmiszertudományi képzési, kutatás-fejlesztési területeihez illeszkedve. A rendkívül színvonalas, egyedi hely különlegességét többek között az adja, hogy a vendégek bepillantást nyerhetnek a sörkészítés folyamatába is, emellett pedig asztaluknál maguk csapolhatják a helyben főzött kézműves söröket.

Az avatóünnepségen Sárai-Szabó Kelemen, a Szent Mór Bencés Perjelség perjele, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja köszöntőjében kifejtette: perjelségük 2013-ban lett önálló monostorrá, ami új gondolkodást igényelt. „Szabadságunk mellett a felelősségünk is nagyobb lett: létrehozni egy olyan helyet – lelki és fizikai értelemben is –, ami az ősi bencés hagyományokra épül, de nem hagyja figyelmen kívül, hogy Győr szívében helyezkedik el, és a város kulturális, tudományos, spirituális és gazdasági életének is része. 2018-ban óriási lehetőséget kaptunk, amikor Magyarország kormánya megvásárolta és átadta közösségünk számára a Lloyd épületét, amelyben ma már diákjaink tanulnak” – részletezte. Hozzáfűzte:

az épület földszintjén és az alatta lévő teremben a Széchenyi István Egyetemmel közösen olyan különleges helyet hoztak létre, ahol a tradíció és az innováció, az agrárium és a turizmus, a spirituális és a gazdasági élet találkozik egymással, miközben egyedi oktató-nevelő tér alakult ki.

A perjel köszönetet mondott a kormánynak a támogatásért, és kiemelte a Széchenyi-egyetem partnerségét, valamint egykori diákjuk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerepvállalását is.

Sárai-Szabó Kelemen perjel (fotó: Májer Csaba József)

„Megszokhattuk, hogy amikor a Széchenyi István Egyetem és a Szent Mór Bencés Perjelség valamit létrehoz, azt mindig a minőség jellemzi” – kezdte beszédét Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő. A politikus visszaemlékezett 2017-re, amikor Sárai-Szabó Kelemennel folytatott beszélgetése során szóba került a Lloyd jövőbeni szerepe. Ezt a diskurzust folytatták Szijjártó Péter miniszterrel, majd elkezdődött az a folyamat, amelynek köszönhetően az épület ma már a bencések révén szolgálja a közösséget.

A honatya emlékeztetett arra, hogy a szomszédos Fazekas közben az 1870-es években már működött sörház, s ennek méltó folytatása az Apátúr Sörház és Tanműhely.
Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő (fotó: Májer Csaba József)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt másfél-két évben az élet a pandémia kezeléséről szólt. Kiemelte: sok szó esett a járvány egészségügyi és gazdasági vonatkozásairól, de érdemtelenül kevés arról, hogy az milyen hatást fejtett ki a közösségi életre, utóbbi ugyanis hosszú időre teljesen ellehetetlenült. „Ezen időszak alatt rájöhettünk arra, hogy a közösségi élet is olyan, mint a levegő: természetesnek vesszük, amikor pedig elkezd fogyni, nekiállunk fuldokolni. Ezért hálát adhatunk a Jóistennek, hogy a korlátozásokon, zárásokon, mindenfajta adminisztratív intézkedéseken most már túl lehetünk” – mondta a tárcavezető, majd megjegyezte: azzal, hogy mindenkit beoltottak, akit csak lehetett, sikerült eljutni oda, hogy a járvány sokadik hullámát, a vírus sokadik variánsát is át tudja vészelni Magyarország drasztikus korlátozások nélkül.

Szijjártó Péter végezetül gratulált az Apátúr Sörház és Tanműhely létrehozásához, és azt kívánta, a Jóisten tartsa meg a bencések életkedvét, világra nyitottságát, szerepét hazánk jövőjének alakításában, az „Ora et labora”, azaz az „imádkozzál és dolgozzál” szellemiségében.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (fotó: Májer Csaba József)

A köszöntőket követően Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát megáldotta a helyet, majd Szijjártó Péter és Sárai-Szabó Kelemen az Apátúr Sörház és Tanműhely megnyitását szimbolizálva elsőként nyitották meg a sörcsapokat.

Galéria a megnyitóról. (Fotók: Májer Csaba József)

Commenti


bottom of page