top of page
Keresés
  • Hancz Gábor - Papp Zsolt

Átadták a Széchenyi István Egyetem MedTech Egészségtechnológiai Campusának első épületét

A Széchenyi István Egyetem a győri Zrínyi utcában, az egykori kórházi épületegyüttesben valósítja meg MedTech Egészségtechnológiai Campusát, amelynek első elkészült épületét május 25-én adták át. A létesítményben egészségtechnológiai inkubátorház, az ország első vidéki Pető Pontja, valamint az egyetemi polgárok számára nyújtott egészségügyi szolgáltatások kapnak helyet. Az intézmény ugyanezen a napon partnerségi megállapodást kötött a Semmelweis Egyetemmel.


A Zrínyi utcai épületegyüttest 2021 novemberében vette birtokba a Széchenyi István Egyetem. Az intézmény a 2,7 hektáros, számos épületből álló ingatlanon valósítja meg MedTech Egészségtechnológiai Campusát. A beruházás az egykori Q épület rekonstrukciójával kezdődött, miközben a többi épület felújításának tervezése is folyamatos. 


Az első elkészült épület ünnepélyes átadásán dr. Filep Bálint, a győri egyetem elnöke kifejtette, az intézmény ösztönözi új közös szabadalmak, innovációk, egészségipari együttműködések létrejöttét, emellett minőségi szolgáltatásokkal kíván hozzájárulni a térségben élők jóllétéhez.

„A beruházás folytatását is tervezzük: a MedTech Campuson olyan funkciók is megtalálhatók lesznek, mint az idősgondozás és a rehabilitáció, emellett ugyancsak itt kapnak helyet Egészség- és Sporttudományi Karunk képzései. Ezzel valóban megújulhat a Zrínyi utcai volt kórházi épületegyüttes, tartalmában és külsejében is, a kor kihívásainak megfelelően, köszönhetően Magyarország kormányának és stratégiai partnereinknek”

– fogalmazott.

Dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke (Fotó: Adorján András)

Prof. dr. Dézsi Csaba András polgármester emlékeztetett arra, hogy az egyetem szerepvállalásával több ikonikus győri épület is teljesen megújult és új funkciót kapott.

„Amikor a kekszgyárat bezárták, még nem gondoltuk, hogy napjainkban – az egyetem innovációs parkjának létrehozásával – egy olyan centrum jön létre benne, amely az ipari együttműködések és a kutatások központja. Ugyanez a helyzet ezzel a területtel is, ahol nemcsak megújulnak a volt kórházi épületek, de a gyógyítás, a tudomány és az oktatás együttese még magasabb minőségben tér vissza”

– mondta.

Az épület ünnepélyes átadásának résztvevői. (Fotó: Adorján András)
„Jó azt látni, hogy a megújult felsőoktatás a gyakorlatban is működik, és élő szövetként járja át a várost, a térséget. A kulcs az autonómia, a rugalmasság és a versenyképesség”

– fejtette ki dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár. Elmondta, ezt a sikerességet mutatják a nemzetközi egyetemi ranglisták és a felsőoktatás növekvő ipari bevételei is. Célként említette, hogy 2030-ra hazánk Európa tíz leginnovatívabb országa közt legyen, amit a Neumann János Program is szolgál. „Az innováció pedig egyetemközpontú” – hangsúlyozta. Az államtitkár a megújulás fókuszaiként nevezte meg a digitalizációt, a zöldátállást és az egészséges életet. Rávilágított, a Széchenyi és a Semmelweis Egyetem együttműködése ebből a szempontból is előremutató.

A Széchenyi István Egyetem MedTech Campusának kialakítása az egykori Q jelű épület megújításával kezdődött. (Fotó: Adorján András)

A felújított épületet Szűcs Gabriella, a győri intézmény tulajdonában lévő Uni-Medicampus Kft. ügyvezetője mutatta be. Mint mondta, a létesítményben a hallgatóknak és az egyetem munkatársainak biztosítanak majd egészségügyi szolgáltatásokat. Hozzátette, kiemelt cél a fenntarthatósághoz és a technológiai fejlődéshez való hozzájárulás, ezért az egészségtechnológiai fejlesztések, kutatások bázisa is lesz a MedTech Campus épülete. A Semmelweis Egyetemmel együttműködésben konduktív pedagógiai szolgáltatás is helyet kap az ország első vidéki Pető Pontja révén. Ezzel kapcsolatban dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának dékánja visszaemlékezett 2022-re, amikor a két egyetem elindította közös programját a témában. Ennek az együttműködésnek új szintjét jelenti a győri Pető Pont létrehozása, illetve azok a kutatások, amelyek még hatékonyabbá teszik a konduktív fejlesztést.

„A Pető Pont győri elindítása lehetőséget teremt arra, hogy a szakmai minőséget garantáló Semmelweis Egyetem kötelékében dolgozó, de helyben élő konduktor álljon a rászorulók, tanácsot, fejlesztést kérők rendelkezésére”

– húzta alá.


A Széchenyi István Egyetem és a Semmelweis Egyetem ugyanezen a napon a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban írt alá együttműködési megállapodást. Dr. Jávor László, a kórház főigazgatója házigazdaként méltatta a két egyetem partnerségét.

A Széchenyi és a Semmelweis Egyetem együttműködési aláírási ünnepségének résztvevői. (Fotó: Adorján András)

Dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem általános és oktatási elnökhelyettese és Feketéné dr. Szabó Éva, a Semmelweis Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese kifejtette: az együttműködés kiterjed közös képzési programok – például a szülésznő mesterszak – megvalósítására, valamint az orvos- és egészségtudomány, illetve a műszaki-mérnöki tudományok összekapcsolásával kutatás-fejlesztési együttműködésekre. Az utóbbi közös tevékenységek között szerepelnek többek között gyógyászattechnikai kutatások, a mesterséges intelligencia és a digitális képalkotás egészségügyi alkalmazásának kutatása és a Pető András Kar konduktív nevelési eszköztárához kapcsolódó eszközök fejlesztése is.


Prof. dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke kijelentette, hogy az orvosi és a műszaki-mérnöki tudományok erőteljesen építenek egymásra, s ez jelenti az együttműködés alapját.

„A Széchenyi-egyetem jövőbeni irányai közül az egyik meghatározó az egészségtudomány, az egészségtechnológia lesz”

– szögezte le.


Prof. dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az aláírás kapcsán kijelentette: minden olyan kutatás, amelynek az eredménye a gyógyításban megjelenik, azt segíti elő, hogy a jelenlegi és a következő generáció jobb egészségügyi ellátást kapjon, és összességében egészségesebb életet élhessen. Kiemelte:

„Közösen többet tudunk elérni, mint egymagunk. Derűlátással tekintek a jövőbe, és kívánom, hogy a két egyetem együttműködése valamennyi felsőoktatási intézmény számára követendő példa legyen.”
Prof. dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora (Fotó: Adorján András)


bottom of page