top of page
Szerző képePapp Zsolt

Újabb technikusképzések indulnak a Széchenyi István Egyetem és győri középiskolák együttműködésével

A Széchenyi István Egyetem közreműködésével a Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikumban okleveles pénzügyi-számviteli ügyintéző, míg a Győri SZC Sport és Kreatív Technikumban okleveles grafikus, nyomdaipari technikus és dekoratőr technikusképzés indul a 2025/2026-os tanévtől.


A technikusi képzés jól szolgálja a középiskola és a felsőoktatás közti könnyebb átjárhatóságot, emellett hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok olyan kompetenciákat és készségeket szerezzenek, amelyek segítségével az egyetemen, illetve szakmájukban egyaránt sikeresek lehetnek. Az okleveles technikusként végzők számára az adott egyetem meghatározott képzésén való továbbtanulás esetén kreditbeszámításra nyílik lehetőség. Az ennek eredményeként felszabadult időt a hallgató képzési területének bővítésére vagy munkavállalásra is tudja fordítani.


A Széchenyi István Egyetem számos iskolával együttműködik a technikusképzés területén, nemcsak Győrben, hanem az egész régióban. A partnerség további szélesítéseként írtak alá megállapodást október 17-én az intézmény és a Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum, valamint a Győri SZC Sport és Kreatív Technikum képviselői. Az előbbi középiskolában gazdálkodás és menedzsment ágazatban okleveles pénzügyi-számviteli ügyintéző technikusképzés, míg az utóbbiban a kreatív ágazathoz kapcsolódó okleveles grafikus, okleveles nyomdaipari technikus és okleveles dekoratőr technikusképzés indul a következő tanévtől.



Az aláírási ünnepség résztvevői. (Fotó: Dudás Máté)

„A Győri Szakképzési Centrummal kitűnő kapcsolatot ápolunk, az Audi Akadémia részvételével megvalósított hármas együttműködésünk, a Győri Tudástranszfer Központ például országosan is modellértékű. A diákok szívesen választják a középiskolákkal közösen kínált, kiszámítható életpályát, hiszen tudják, hogy egyetemünk mely szakjain haladhatnak tovább szakmájuk megszerzését követően” – fogalmazott az aláírási ünnepségen dr. Kovács Zsolt, az egyetem átáltalános és oktatási elnökhelyettese. Hozzátette, az intézmény jelentős hagyományokkal rendelkezik a gazdálkodás és menedzsment szakterületen, míg a kreatív ágazatban a frissességet képviseli, hiszen a Design Campus első évfolyamai az idén nyáron végeztek. „Erre a tudásra nagy szüksége van a helyi iparnak, és a most aláírt együttműködés hozzájárul ahhoz, hogy még sikeresebb formatervezőket, tervezőgrafikusokat és építőművészeket adjunk a térségnek” – emelte ki, köszönetet mondva az ágazatirányító minisztériumnak támogató döntéséért, ami lehetővé teszi az új képzések indítását.


Gede Eszter, a Győri Szakképzési Centrum kancellárja kifejtette, a szakképzés megújításának egyik fontos és nagy sikerű eleme az okleveles technikusképzés, amely a felsőoktatással együttműködve valósul meg. „A Széchenyi-egyetemmel ma már kilenc technikumunk kilenc ágazatában dolgozunk együtt, ami példaértékű eredmény. Az oktatási palettának szinte minden szegmensét érinti közös gondolkodásunk, amelynek révén folyamatosan bővíteni tudjuk képzéseink körét” – hangsúlyozta. A kancellár arra is kitért, hogy a most csatlakozott két középiskola sokat tett azért, hogy a partnerség részese lehessen, amit technikumi rangsorban elfoglalt helyezésük, országos versenyeredményeik is jól mutatnak. 


„A mai aláírással egy álmunk vált valóra, és az egyetemmel meglévő jó kapcsolatunk is magasabb szintre emelkedett” – fogalmazott Kovácsné Zimborás Ágnes, a Deák-iskola igazgatója. Utalt arra, hogy tanulóik eddig is nagy számban választották az intézmény Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karát, a jövőben pedig minden bizonnyal még több közös tanítványra lehetnek majd büszkék. 


Csengeri Mária, a Sport és Kreatív Technikum igazgatója úgy látja, eddigi munkájuk elismerése, hogy elindulhatnak iskolájukban ezek a képzések, ami nagy felelősséggel is jár. „Az együttműködés révén fiataljaink még magasabb színvonalon sajátíthatják el a szakmai ismereteket, a továbbtanulás során lehetőségük nyílik a tudásbeszámításra, az egyetem pedig jól felkészült, a szakmájuk iránt elkötelezett hallgatókra számíthat” – világított rá a partnerség előnyeire.

bottom of page