top of page
Keresés
  • Szerző képePapp Zsolt

Tanítsunk Magyarországért: ballagnak a Széchenyi István Egyetem hallgatóinak első mentoráltjai

A Széchenyi István Egyetem két éve csatlakozott a Tanítsunk Magyarországért programhoz, amelynek keretében a hallgatók mentorként segítenek kistelepüléseken élő általános iskolásokat tanulmányaik sikeres folytatásában és pályaorientációjukban. Az első mentoráltak az idén végeznek a Tápszentmiklósi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolában, és túlnyomó többségük érettségit adó intézményben tanul tovább.


A Tanítsunk Magyarországért Program országszerte már több mint száz általános iskolában van jelen, amelyek diákjait huszonegy felsőoktatási intézmény – köztük a Széchenyi István Egyetem – csaknem ezer hallgatója mentorként segíti. A kezdeményezés fő célja, hogy 2030-ra minden ma általánosba járó gyermek rendelkezzen legalább szakmával vagy tanuljon tovább. A győri egyetemen a napokban különleges élménynapot tartottak a Győr-Moson-Sopron vármegyei Tápszentmiklósi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola diákjainak. A gyerekek az előző tanév kezdetén, hetedikesként csatlakoztak a programhoz, ma pedig már ballagnak, ezért – a játékos ismeretterjesztő feladatok mellett – mentoraik is elbúcsúztatták őket.

„Hallgatóink önismereti programokkal, vállalatoknál tett közös látogatásokkal, pályaorientációs beszélgetésekkel motiválták a gyerekeket a pályaválasztásban. Kulturális eseményeken, színházi előadáson, kiállításokon is jártak, ami még inkább kinyitotta a világot a diákok előtt, akik az egyetemen és a Mobilis Interaktív Élményközpontban több tudományterülettel is megismerkedhettek”

– mondta el Kövecsesné dr. Gősi Viktória, a Széchenyi István Egyetem módszertani, digitális és tanárképzési főigazgatója.

Kövecsesné dr. Gősi Viktória, a Széchenyi István Egyetem Módszertani, Digitális és Tanárképzési Főigazgatóságának főigazgatója köszöntötte a programban részt vevő gyerekeket. (Fotó: Dudás Máté)
„A gyerekek mellett hallgatóinknak is nagyon hasznos programról van szó. A mentorálás során ők is rengeteget tanulnak, érzékenyebbé válnak, fejleszthetik problémamegoldó és kommunikációs készségüket, kreativitásukat, szociális kompetenciáikat, amelyeket később kiválóan tudnak hasznosítani az élet egyéb területein is”

– húzta alá.


A Széchenyi-egyetem hallgatóit egy választható kurzus készíti fel a gyerekekkel való foglalkozásra, amely után eldönthetik, hogy vállalják-e a mentorálást, amit egészen a felsőfokú tanulmányaik befejezéséig folytathatnak.

„Célunk, hogy minél több szakon megismerjék a lehetőséget, mert az nemcsak a pedagógusoknak, de minden hallgatónknak nyitva áll. Volt már építészmérnök és gépészmérnök mentorunk is, akik a saját szakterületüket tudták hitelesen bemutatni a gyerekeknek”

– emelte ki Szabóné Kis Judit, az egyetem Módszertani, Digitális és Tanárképzési Főigazgatóság szakértője, a program koordinátora.

„Az elmúlt két évben rengeteget kaptak a gyerekek a program által, ami segítette őket továbbtanulási döntésükben. A 29 diákból 24-en folytatják tanulmányaikat érettségit adó intézményben, és még ketten tervezik, hogy a szakmaszerzés után érettségiznek. Ez a kedvező arány nagymértékben köszönhető a Széchenyi-egyetemnek és a hallgatók mentori tevékenységének”

– fejtette ki Tóthné Pákozdi Szilvia iskolai koordinátor, a tápszentmiklósi osztály osztályfőnöke. Megjegyezte, az egyetemen szervezett programok hatalmas motivációt jelentenek a diákoknak, akik szinte már hazajárnak az intézménybe, otthonosan mozognak a campuson. „A két év lezárásaként készítettünk a gyerekekkel egy videót, amelyből kiderül, hogy milyen sokat jelentett számukra ez a lehetőség” – húzta alá.

A Tápszentmiklósi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola diákjait a Széchenyi István Egyetem hallgatói mentorálták a Tanítsunk Magyarországért Program keretében. (Fotó: Dudás Máté)


A kisfilmben olyan kulcsszavakkal jellemzik a mentorokkal és az egyetemmel kialakított kapcsolatukat, mint: élmény, játék, csapatmunka, mosoly, szórakozás, kedves egyetemisták, nyugalom. Ezek a visszajelzések mindkét intézményt megerősítették abban, hogy érdemes folytatni az együttműködést egy következő osztály diákjainak mentorálásával.


A Tanítsunk Magyarországért programot 2018-ban indították útjára, 2023 márciusától a program a Nemzeti Tehetség Központ részeként, a Tanítsunk Magyarországért Alapítvánnyal együttműködésben végzi a mentorálást országszerte. A programot országossá válásával 2022. december 1-jétől külön kormánybiztos koordinálja, az egyik alapító, dr. György László személyében. Minderről bővebben: tanitsunk.hu.


A Széchenyi István Egyetem programmal kapcsolatos tájékoztatása innen elérhető.

Comentários


bottom of page