top of page
  • Szerző képeHorváth Márton

Országos biológiai és környezetvédelmi tanulmányi verseny döntőjét rendezték a Széchenyi-egyetemen

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kara hosszú évtizedek óta közreműködik a 2021/2022-es tanévben csapatversennyé alakult Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Verseny országos döntőjének megrendezésében. A finálénak ezúttal az intézmény győri campusa adott otthont.

A Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Verseny országos döntőjének résztvevői a Széchenyi István Egyetem győri campusán. 

Az idei vetélkedőn 201 középiskolai csapat indult, amelyek közül két korosztályban 26 csapat jutott a döntőbe. A megnyitó különlegessége a neves etológus, Jane Goodall videóüzenete volt.

A rendezvény résztvevőinek Jane Goodall videóüzentet küldött. 

A csapatoknak a döntőben egy projektet kellett bemutatniuk, amelyben egy természetvédelmi vagy környezetvédelmi problémát tárnak fel, végeznek kutatást és adnak rá megoldási javaslatokat. A zsűri nehéz helyzetben volt, mivel minden csapat magas színvonalon oldotta meg a feladatot. Emellett egy tesztlap kérdéseinek megválaszolása is várt a résztvevőkre, akik az eredményhirdetésig az egyetem Alkalmazott Fenntarthatóság Tanszékének munkatársaival vitatták meg, mennyi mindent lehet tenni a környezetért.

A fiatalok közösen keresték a megoldásokat a környezetvédelmi problémákra.

 Eredmények:


9. évfolyamos csapatok:

  • 1. helyezett: Birkások csapat (Bratek Viktor, Kovács Botond – Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Aszód; felkészítő tanár: Könczöl Bernadett), előadás címe: Eltűnő gyepfoltok – meredek helyzet a Hosszúvölgyben

  • 2. helyezett: Biomassza csapat (Menyhárt Ábel, Tihanyi Zsombor, Czémán Dávid – Keszthelyi Vajda János Gimnázium, Keszthely; felkészítő tanár: Vass Adrien), előadás címe: A Balaton vízszintváltozásának hatása az énekesmadarak költésére

  • 3. helyezett: Pullum Tres Ales csapat (Jurányi Laura, Subai Piroska, Tóth Zsófia Mária – Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest; felkészítő tanár: Gadóné Kézdy Edit), előadás címe: Leánykökörcsin vagy downhill?

 

10–11–12. évfolyamos csapatok:

  • 1. helyezett: Svábbogarak csapat (Pete Brúnó, Nádor Áron Csaba, Geier Krisztián – Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium, Érd; felkészítő tanár: Kitzinger István), előadás címe: Ipari és hagyományos szőlőgazdálkodás II.

  • 2. helyezett: Kakukk Kukkoló csapat (Medgyesi Júlia – ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, Budapest; felkészítő tanár: Dr. Karkus Zsolt), Előadás címe: Védett vizeink bioindikációs vizsgálata a Börzsönyben

  • 3. helyezett: Színjátszólepkék csapat (Sipos Veronika, Pancza Boglárka, Kürtösi Balázs – Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda, Kecskemét; felkészítő tanár: Kiss Ildikó), előadás címe: Ürgék gerilla üzemmódban

 

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kara mellett a verseny lebonyolításában a Jane Goodall Intézet munkatársai is aktív részt vállaltak. A program megvalósítását a Magyar Biológiai Társaság és a Nemzeti Tehetség Program segítette. A versenyről és az eredményekről bővebb információ a következő linken érhető el: https://www.mbt-biologia.hu/kitaibel-verseny.

Comments


bottom of page