top of page
Szerző képeSZE Hírek

Nemzetközi együttműködés: görög és spanyol ellenfelekkel mérkőztek meg a Széchenyi-egyetem sakkozói

A Széchenyi István Egyetem Sportegyesületének (SZESE) 50 éve működő sakkszakosztálya és a Győri Sakk-kör egy nemzetközi program keretein belül látta vendégül a spanyol Club D Escacs Llinars, valamint a görög Skakistikos Omilos Leon Kantia sakkozóit a győri campuson. 


Idén 50 éves a Széchenyi István Egyetem Sportegyesületének (SZESE) sakkszakosztálya, amely nemcsak a hallgatóknak nyújt versenyszerű sakkozási lehetőséget, de a Győri Sakk-kör keretein belül a gyerekeket is várja soraiba. Szabó Zsolt, a szakosztály vezetője kifejtette, régóta kiemelt figyelmet fordítanak a nemzetközi kapcsolatok építésére, amelyben a határokon átnyúló pályázati lehetőségeket is kihasználják. Az egyesület jelenleg is aktív részese az GAMBIT Erasmus+ projektnek, amelyben három európai uniós ország klubja és a Polgár Judit Sakk Alapítvány mint szakmai oktató szervezet vállal szerepet.


Győri, spanyol és görög sakkozó fiatalok a Széchenyi István Egyetem győri campusán.
Győri, spanyol és görög sakkozó fiatalok a Széchenyi István Egyetem győri campusán.

„Az utánpótlás-nevelő Győri Sakk-kör edzői és játékosai májusban a görög Héraklionban vettek részt tudásmegosztó workshopon, ezúttal pedig a görög és a spanyol csapatok fiataljai látogattak el hozzánk. Győri programunk során több mint hatvan résztvevővel rendeztük meg versenyünket, de arra is figyelmet fordítottunk, hogy partnereink megismerjék az egyetemet és a várost. A találkozó eredményesen zárult, 2025 nyarán pedig a spanyolországi Llinars del Vallèsben folytatódik közös projektünk. Együttműködésünk célja a sakkozás népszerűsítése és az alkalmazott oktatási módszertanok megosztása. A nemzetközi programban a személyes alkalmak mellett az online térben is több esemény – köztük versenyek és edzői képzések is – zajlanak rendszeresen” – fogalmazott a szakosztályvezető. 


Kiemelte, a klub tagjai izgalmas napokat élhettek át, hiszen a nemzetközi vendégek fogadását követően a budapesti Sakkolimpián és a 10. Polgár Judit Világsakkfesztiválon is részt vettek. Végezetül hozzátette, továbbra is várják a magyar és külföldi hallgatók, a sakkozni vágyó fiatalok jelentkezését soraikba. 


A győri verseny eredményei:   

A csoport: 

1. Margl Roland (Széchenyi ESE) 6,5 pont

2. Konstantinos Klokas (Heraklion-GRE) 6,0 pont

3. Bedőcs Máté (Széchenyi ESE) 5.5 pont


B csoport: 

1. Anastasia Bakali (Heraklion-GRE) 6,0 pont

2. Nagy Dávid Zoltán (Széchenyi ESE) 5,0 pont, 

3. Szentmiklósi Eszter (Széchenyi ESE) 5,0 pont


Kategóriagyőztesek: Bedőcs Máté (Széchenyi ESE), Balogh Zoltán (Levél), Bencsics Bercel (Széchenyi ESE), Fülöp Blanka Olimpia (Széchenyi ESE), Fülöp Júlia Paula,  (Széchenyi ESE), Bencsics Benedek (Széchenyi ESE), Pörgei Zsombor (Jánossomorja), Varga Bence (Levél), Nagy Dávid Zoltán (Széchenyi ESE), Anastasia Bakali (Heraklion-GRE), Sidó Sára (Széchenyi ESE), Aleksandra Permanyer Dvoretskaya (Llinars del Vallès-ESP), Ferencz Vencel (Péterfy, Győr).

Comments


bottom of page