top of page
Keresés
  • Szerző képeHancz Gábor

Megújult az óvári vár, a Széchenyi-egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának otthona

Frissítve: 2021. jún. 11.

A Miniszterelnökség, a Széchenyi István Egyetem és a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. együttműködésével, 1,7 milliárd forintos beruházással megújult a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karnak otthont adó mosonmagyaróvári vár. A rekonstrukció egyszerre szolgálja a turizmus fejlesztését, valamint azt, hogy a hallgatók, oktatók olyan körülmények között tanulhassanak, dolgozhassanak, amelyek lehetővé teszik a világszínvonalú teljesítményt.


„Örömmel és büszkeséggel a szívünkben vagyunk itt a megújult várnál, s ha körbenézünk, mindannyiunkat megérint az impozáns épület méltósága. Múltunk egy fontos darabja újra régi fényében ragyog” – e szavakkal kezdte köszöntőjét dr. Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a beruházás ünnepélyes átadásán kedden. Kiemelte, hogy a fejlesztés tisztelgés az óvári akadémia több mint két évszázados dicső múltja előtt: az intézmény a Széchenyi István Egyetemen lelt új otthonra, amely becsüli, megőrzi és gazdagítani kívánja a rábízott egyedülálló értéket, emellett kötelességének tartja, hogy olyan körülmények között tanulhassanak, dolgozhassanak a kar hallgatói, oktatói, amelyek lehetővé teszik a világszínvonalú teljesítményt.


Gyönyörű látványt nyújt a Lajta partján magasodó vár. (Fotó: Májer Csaba József)

Fontos szerep a térség életében

Dr. Knáb Erzsébet felhívta a figyelmet arra, hogy az egyetem rendkívül nagy hangsúlyt fektet harmadik küldetésére: a nemzetközi színvonalú oktatáson és kutatáson túl fontos szerepet tölt be a térség társadalmi életében. A vár felújítása, a benne létrehozott vár- és intézménytörténeti kiállítás, múzeumpedagógiai foglalkoztató, a megújult – színházi előadásokra, koncertekre és egyéb rendezvények megtartására alkalmassá vált – várudvar, az újonnan kialakított kávézó és ajándékbolt mind elősegítik, hogy erősödjön Mosonmagyaróvár turisztikai vonzereje, színesedjen a város és a régió kulturális élete.


„Ez a fejlesztés a jövőbe vetett hitről is szól. Az elmúlt több mint egy esztendőt a koronavírus-járvány határozta meg, s a Széchenyi István Egyetem ebben a példátlan kihívásokkal teli, embert próbáló időszakban is előre tekint, amit nem csak ez a beruházás bizonyít.

Folytatódik Mosonmagyaróváron a várkapu és a vársétány felújítása, Győrben a Tudományos és Innovációs Park létrehozása, a jogi kar, a Bridge Hallgatói és Oktatói Klub, illetve az Apáczai Csere János Kar II. számú tanulmányi épületének rekonstrukciója, valamint a zalaegerszegi ZalaZONE oktatási-kutatási infrastruktúrájának bővítése. E fejlesztéseket a kormány elkötelezett támogatása mellett már a modellváltás is segíti, amely lehetővé teszi, hogy rugalmasabb működési feltételek között, tágabb mozgástérben fogalmazzuk és valósítsuk meg célkitűzéseinket, feladatainkat” – szögezte le dr. Knáb Erzsébet, aki köszönetet mondott a kormánynak, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.-nek, dr. Nagy István agrárminiszternek, a térség országgyűlési képviselőjének, Mosonmagyaróvár önkormányzatának, valamint mindenkinek, aki a pályázat előkészítésében, lebonyolításában, a tervezésben és a kivitelezésben részt vett.


A fejlesztés – mint az Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának szavaiból kiderült – mintegy 1,7 milliárd forintba került. Ebből 1,3 milliárd forint volt az európai uniós, 392,6 millió forint a hazai támogatás, 12,6 millió forint pedig az egyetem saját forrása. Az ügyvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében ez Győr-Moson-Sopron megyében az első, az országban pedig a harmadik beruházás, ami befejeződött.


Tovább javulnak a képzés feltételei

Dr. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédében kijelentette: a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári kara meghatározó szerepet játszik hazánk agrárgazdaságának fejlesztésében. „Ha Magyarország helyt akar állni a nemzetek versenyében, különösen nagy gondot kell fordítania az az agráriumra és az agrárszakemberek képzésére. Most, amikor a hazánk előtt álló egyik legfontosabb feladat, hogy egyetemeink vegyék fel a versenyt Európa, sőt a világ legjobb felsőoktatási intézményeivel, különösen nagy szerep hárul erre az intézményre is.

Minden olyan felsőoktatási fejlesztést, amit a kormány ígért, akár európai uniós, akár hazai költségvetési forrásból, de biztosítani fogunk. Ennek köszönhetően a Széchenyi István Egyetem képzései – így a mosonmagyaróvári is – a korábbiaknál összehasonlíthatatlanul jobb feltételek mellett folytatódhatnak”

– hangoztatta.

Dr. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (Fotó: Májer Csaba József)

Dr. Nagy István agrárminiszter a mosonmagyaróvári intézmény öregdiákjaként is szólt a hallgatósághoz. Azt mondta: fantasztikus érzés látni az új funkciókkal bővült, mostantól a kikapcsolódást, a szórakoztatást is szolgáló, megújult várat, amely a város igazodási pontját jelenti. Hangsúlyozta:

a jövőben még inkább felértékelődik a kar szerepe, hiszen a Széchenyi István Egyetem műszaki erősségeire építve folytathatja a precíziós technológiai és az élelmiszerkutatásokat, amelyeknek a 21. században kitüntetett jelentőségük van.

Dr. Árvay István mosonmagyaróvári polgármester közös sikernek nevezte a rekonstrukciót, amelynek révén a város jelképe újult meg. „Szerencsések vagyunk, hogy olyan időszakban élhetünk, amikor az értékteremtésnek, az értékmegőrzésnek különösen nagy szerepe van” – jegyezte meg.



A szalagátvágás résztvevői: dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, dr. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, dr. Nagy István agrárminiszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere és dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke. (Fotó: Májer Csaba József)

Az eseményen Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa bemutatta azt a rendkívül értékes, gótikus, Magyarországon egyedülálló kőcímert, amely egy statikai vizsgálat során került elő, és amelyet sikerült megőrizni. A beruházást ezt követően jelképesen nemzeti színű szalag átvágásával avatták fel. Az épületet dr. Veres András győri megyés püspök áldotta meg.

Dr. Veres András győri megyés püspök áldotta meg a megújult várat. (Fotó: Májer Csaba József)

Emlékérem a kiemelkedő munkát végzőknek

Az ünnepségen dr. Knáb Erzsébet, valamint dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke emlékérmet adományozott azoknak, akik a vár felújítása érdekében kiemelkedő munkát végeztek:

– dr. Gulyás Gergelynek Miniszterelnökséget vezető miniszternek,

– dr. Nagy István agrárminiszternek,

– dr. Árvay István mosonmagyaróvári polgármesternek,

– dr. Virág Zsoltnak, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosának,

– Glázer Tamásnak, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetőjének,

– Széles Sándornak, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjának,

– dr. Szalka Évának, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara dékánjának,

– dr. Gajda Tibornak, a projekt turisztikai-múzeumi szakértőjének,

– Borsa Katának, a vár- és intézménytörténeti kiállítás kurátorának,

– Székely Zoltánnak, a projekt kiállítási szakértőjének,

– Németh Attilának, a projekt intézménytörténeti szakértőjének,

– az Óvári Gazdászok Szövetsége Egyesület nevében Kovács-Csomor Zsolt elnöknek,

– Szabó Gyulának, a Szabó és Társa Kft. ügyvezetőjének (aki néhai Giczi Róbert és néhai Hoffmann Tamás kivitelező munkatársak nevében is átvette az emlékérmeket),

– Németh Gábornak, a kivitelezés műszaki vezetőjének,

– Mészáros Nórának, a Széchenyi István Egyetem projektvezetőjének,

– dr. Tamándl Lászlónak, a projekt szakmai vezetőjének.

Dr. Nagy István agrárminiszter is emlékérmet vehetett át kiemelkedő munkájáért dr. Knáb Erzsébettől és dr. Filep Bálinttól. (Fotó: Májer Csaba József)

bottom of page