top of page
  • Szerző képeHorváth Márton

Hallgatói kvízestek: lankadatlan érdeklődés övezi a Széchenyi-egyetem új rendezvényét

A sikeres tavalyi debütálás után második évaddal jelentkezik a SZE Quiz Night: a korunkban divatos kocsmakvízekhez hasonló, ám teljesen egyedi feladatokkal tűzdelt, havonta megrendezett hallgatói eseménysorozat az új tanévben is várja az érdeklődő csapatok jelentkezését. Az estek mindig témák köré szerveződnek, melyek között feltűnt már a történelem, a filmek, a sport és a Halloween is, a félév eddigi eseményein ezúttal a zene, a gasztronómia és a nemzetek kultúrája került terítékre.


A Széchenyi István Egyetem Hallgatói Önkormányzata számos rendezvénnyel támogatja a színes hallgatói életet: a Gólyahét, Gólya- és Öregdiák Bál, valamint a Széchenyi Egyetemi Napok mellett a hagyományos bográcsok és szak-, valamint karestélyek biztosítják az ismerkedési és szórakozási lehetőséget a hallgatók számára.

Az évek óta állandó portfólió a tavalyi évben egy merőben új eseménysorozattal bővült, amely meghonosította az egyetemen eddig előzmény nélküli, ám a pubok világát már meghódító kvízestek műfaját.
Társaság, játék, szórakozás - ez a quiz night lényege. (Fotó: Helix Rendezvényszervező Iroda)

„Az esemény története alapvetően a Hallgatói Önkormányzat tavaly tavaszi vezetőképző táborában indult, ahol a rendezvényes szekcióban ötleteltünk, milyen új programokat tudnánk elképzelni a következő évben. Akkor született meg többek között a hallgatói kvízest koncepciója. Már korábban is gondolkodtam rajta, hogy az egyetemen is szervezhetnénk ilyesmit, hiszen manapság nagyon divatos dologról van szó. Kérdeztem a szekciótagokat illetve ismerőseimet, kinek lenne kedve ezt felkarolni, és lettünk tizenheten. A Hallgatói Önkormányzat is támogatott minket, így tavaly ősszel elrajtolhattunk” – idézte fel a kezdeteket Farkas Bence, mérnökinformatikus hallgató, a rendezvény ötletgazdája és főszervezője, aki szerint sikerük titka az, hogy eltértek a korábban bevált sablonoktól.

„A bográcsok és karestélyek mellett mindig akadt egy-egy új programpont a Kari Napokon vagy Gólyahéten, de egy visszatérő, állandó rendezvénytípus nem alakult ki, holott a hallgatók vágynak a játékosabb rendezvényekre, ahol a barátaikkal csapatokban vetélkedhetnek egymással és közben a kreativitásukat is kibontakoztathatják. A kvízesttel olyanokat is meg tudtunk szólítani, akik egyébként a hagyományos rendezvényeinket kevésbé kedvelik. Kockáztattunk kicsit, hiszen olyan dologba vágtunk bele, amit előttünk senki sem próbált ki. Az újdonság viszont nagy erővel hatott a közönségre, ennek is köszönhető, hogy ez a program ennyire népszerű lett”

– tette hozzá a főszervező.

A szervezői csapat egy része. (Fotó: Helix Rendezvényszervező Iroda)
A kvízestek formátuma nagyon hasonló a kocsmakvízekéhez, számos ponton mégis markáns vonásokkal tér el tőle. A szervezők ügyeltek rá, hogy az ismert alapelemekből (anagramma szójátékok, zenefelismerés, feleletválasztós Kahoot-kvízek és így tovább) teljesen eredeti tartalmat gyúrjanak össze, sőt, saját feladattípusokat is összeállítottak. Csakugyan a SZE quiz night sajátossága, hogy a csapatok – amennyiben szeretnének – egy legfeljebb három perces videót is bemutathatnak az aktuális tematikához kapcsolódóan.

„Eleinte merítettünk ihletet innen-onnan, de bevallom őszintén, az első kvízünk óta ezekre rá sem néztünk, kizárólag saját kútfőre hagyatkoztunk. A feladatokat közösen találjuk ki, mindenki előáll valamivel. Ezután megírjuk az esték forgatókönyvét, majd összeülünk a szervezőkkel és közösen ki is próbáljuk az egészet. A feladatok nehézségét is itt szoktuk finomhangolni, de olyan még nem volt, hogy valami fennakadt a rostán, mert túlságosan izzasztó. Úgy vagyunk vele, hogy törjék csak a fejüket a játékosok, ilyen is kell. Eddig szerencsére nem tapasztaltuk, hogy egy fejtörőnk mindenkin kifogott volna” – folytatta Farkas Bence.

A kvízestek kapcsán K0 kollégium konferenciaterme rendre megtelik játékosokkal. (Fotó: Helix Rendezvényszervező Iroda)

A rendezvény állandó helyszíne a K0 konferenciaterem - ahol akár 14 csapat is kényelmesen elfér -, de adott már otthont a játéknak a Bridge Hallgatói és Oktatói Klub nagyterme, illetve tartottak már kávéról szóló tematikus kvízestet a UNI by the Rusty Coffee-ban is. Ha már a tematika szóba került:

a havi rendszerességel jelentkező rendezvénysorozat érintett már olyan popkulturális jelenségeket, mint a Marvel vs. DC univerzum vagy a Halloween, de általánosabb témákat is feldolgoztak már a sport, a történelem vagy legutóbb a gasztronómia képében.

Az egyes estek első három helyezettje értékes nyereményekkel is gazdagodik – többek között a Jägermeister és a webjatekbolt.hu támogatásának köszönhetően. Miután sokszor ugyanazok a csapatok indulnak hónapról hónapra, a kvízestek sorozata felfogható bajnokságként is, a legjobbaknak pedig a szemeszter végén serleg és oklevél is jár.


„Mi sem gondoltuk, hogy ennyien fognak érdeklődni, én személyesen is meghatódtam az első alkalom után” – vallotta be az informatikus hallgató. „A csapatok visszajelzésére nagyon figyelünk, mondták is, nagyon jó, amit csinálunk, ne hagyjuk abba. Mi szervezőként ugyanúgy nagyon élvezzük azt a három-négy órát, így ez természetesen extra motivációt jelentett számunkra” – fogalmazott a főszervező.

A tavalyi őszi félév összetettben is győztes csapata végig remekelt a szemeszter folyamán. (Fotó: Helix Rendezvényszervező Iroda)

A SZE Quiz Night már a tavaly őszi első alkalommal óriási népszerűségnek örvendett, a lelkesedés pedig tavasszal sem hagyott alább, így nem is lehetett kérdés, hogy az új tanévben is folytatódik a rendezvény. A második évad első szemesztere a vége felé jár, három alkalmon már túl vagyunk, a zárás viszont még hátra van. Az utolsó kvíz témája – aligha meglepő módon – a karácsony lesz.

Comentários


bottom of page