top of page
Keresés
  • Szerző képeKelemen Lilla

Győr Rally: látványos kitelepüléssel és izgalmas pályaszakasszal várja a nézőket a Széchenyi István Egyetem

Az autósport rajongói a II. WHB Győr Rallyn szurkolhatnak a hazai ralisport legjobbjainak szeptember 6–8. között. A hétvége egyik legizgalmasabb gyorsasági szakaszát a Széchenyi István Egyetem campusa adja. Az intézmény a látványos pálya mellett technológiai központú, motorsport tematikájú kitelepüléssel is várja a nézőket.


A WHB Győr Rally autóverseny tavaly egy régi hagyományt élesztett újra a városban, a Széchenyi István Egyetemet érintő belvárosi szakasz pedig hatalmas népszerűségnek örvendett. Az intézmény idén is örömmel csatlakozott az eseményhez, amelyet a győri önkormányzat, az Országos Rally Bajnokság promótereként a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitásfejlesztési Ügynökség Zrt. és a Mitko Magyarország együttműködésével a TRP Hungary szervez.


A szeptember 3-i sajtótájékoztatón elhangzott:

6-án már a Győr szívében található Dunakapu téri rajtdobogóról gördülnek le a versenyautók, a tér pedig egész hétvégén otthont ad majd családi programoknak. A belváros másik izgalmas helyszíne a Széchenyi-egyetem lesz, a verseny egyik gyorsasági szakasza ugyanis a központi campus épületeit körülvevő kanyargós utakat érinti.

Az intézmény azonban nem csupán a pályával csatlakozott az eseményhez, Járműipari Kutatóközpontja szervezésében izgalmas motorsport témájú kitelepüléssel is készül a nézők számára.

A II. WHB Győr Rally városházán tartott sajtótájékoztatóján elhangzott: a tavalyinál is izgalmasabb szakaszok és különleges programok várják a nézőket szeptember 6–8. között. (Fotó: Adorján András)

Az Országos Rally Bajnokság promótere, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitásfejlesztési Ügynökség Zrt. nevében Weingartner Balázs elnök kiemelte a város és az egyetem támogatásának jelentőségét, és kijelentette, a kiváló együttműködésnek köszönhetően egy igazán magas presztízsű regionális autósport-esemény jött létre. Hozzátette: a kezdeményezés sikerét az érdeklődők szép száma is mutatta, ezt idén még tovább szeretnék növelni.


„Nincs még egy olyan szakág, ahol a szervezőknek és a nézőknek ennyire szorosan együtt kell működniük” – jelentette ki Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke, aki a raliverseny során a szervezők és a promóter egyik legkomolyabb feladatának látja a szurkolók biztonságának szavatolását. Elmondta, a szövetség 2022 decembere óta keresi azokat az együttműködő partnereket, akikkel közösen a hazai autósport ügye magasabb szintre emelhető, és öröm számára, hogy a Széchenyi-egyetem társ a fejlődésben.

„A járműipari és műszaki képzések egyik legjobb reklámja egy versenyautó megépítése és üzemeltetése. Ez olyan vonzerő, ami talán még több fiatalt irányít a műszaki felsőoktatás irányába, ezért köszönjük az egyetem támogatását”

– húzta alá.


Szujó Zoltán fontos bejelentést is tett, az MNASZ ugyanis megállapodott a Széchenyi István Egyetem docensével, dr. Hanula Barnával a jövőbeni együttműködésről. A szakember a szabályalkotó munkában és a versenyzők, valamint a nézők biztonságát szem előtt tartó stratégia megalkotásában segíti majd a szövetség munkáját.


Az MNASZ Rally Szakági Bizottságának elnöke, dr. Varga Attila szerint a Győr Rally a legszabályosabb, legprecízebben megrendezett verseny, a tavalyi év sikereit pedig szeretnék túlszárnyalni az idei rendezvénnyel.

„Csak köszönetemet tudom kifejezni mindazoknak, akik részt vesznek ebben a munkában. A város olyan befogadást és szeretetet mutat, ami nélkülözhetetlen, ez motiválja a szervezőket, hogy minél magasabb szintű eseményt hozzanak létre”

– szögezte le.


A rendezőbizottság elnöke, Őry Tamás elmondta, nyolc hónapja dolgoznak a lebonyolításon, összesen 500 ember munkája biztosítja, hogy a Győr Rally nemzetközi színvonalú esemény legyen.

„Meghallgattuk a tavalyi visszajelzéseket, és igyekeztünk fejleszteni a versenyen. A két legnépszerűbb szakasz – a Rábaring és a belvárosi gyorsasági pálya – idén két külön napon lesz, előbbi szombaton, utóbbi vasárnap. Jelentős változás, hogy Győr belvárosába, a Dunakapu térre helyeztük a központot a rajt- és céldobogóval, szurkolói zónával, családi programokkal”

– részletezte. Hozzátette: egy friss megállapodásnak köszönhetően az idei verseny sikerességének függvényében lehetővé válik a szintlépés, és a Győr Rally jövőre akár a nemzetközi Mitropa-kupa futama is lehet.


Dr. Szauter Ferenc, a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjának igazgatója elmondta, a hétvége a motorsport ünnepe lesz az intézmény számára.

„Kifejezetten technológiai központú, családbarát kitelepüléssel készülünk. Bemutatkoznak hallgatói versenycsapataink – így az Arrabona Racing Team és a világrekorder SZEnergy Team –, illetve számos olyan program várja a nézőket, ami felnőtteket és gyerekeket egyaránt érdekelhet”

– jelentette ki. Hozzátette: a szórakozás mellett cél a pályaorientáció segítése is. „Szeretnénk hozzájárulni a motorsport-utánpótlás képzéséhez, és elérni azt, hogy a fiatalok maguk is az autósport területén képzeljék el a jövőjüket” – vázolta fel.


Győr képviseletében prof. dr. Dézsi Csaba András polgármester arról beszélt, a Győr Rally népszerű kezdeményezés, amit szerettek a város polgárai.

„Nem elég létrehozni valamit, a sikert fenntartani is tudni kell. Fantasztikus hallani, ahogy fejlődik ez az esemény, hiszen ha a verseny a nemzetközi autósport vérkeringésének részévé válna, az a város színvonalát és jelentőségét is emelné”

– jelentette ki. Zárszóként hangsúlyozta a biztonságot, és kérte a nézők együttműködését a balesetmentes lebonyolítás érdekében.


A Széchenyi-egyetemen járműmérnöki diplomát szerzett Klausz Kristóf raliversenyző már tavaly is nagyon várta a hazai megmérettetést, Papp Tamással alkotott párosuknak azonban nem sikerült a várt eredményt hoznia.

„Sajnos a tavalyi célba érésünk elmaradt, de idén még motiváltabban vágunk neki a versenynek. Feltett szándékunk elérni a városi szakaszt, és célunk a dobogó”

– nyilatkozott.


A szeptember 6–8. közti verseny programja, az érintett útlezárások és minden további információ megtalálható a https://gyorrally.hu/ oldalon.

 

Commentaires


bottom of page