top of page
  • Szerző képeSZE News

Fóbián túl – legyőzhető-e a tűfóbia?

Frissítve: márc. 4.

Életünk során különböző félelmekkel szembesülünk, de vannak, amelyek akár egy egész életen át elkísérhetnek bennünket. Van, aki a magasságtól fél, mások a mély víztől, van, aki pedig a tűtől. Sajnos a tűvel szembeni ellenérzés – még ha nem is ölt fóbia méretű félelmet – sokakat hezitálásra késztethet olyan fontos ügyekben is, mint az önkéntes véradás vagy plazmaadás. Pedig mindkettőre óriási szükség van.

  

Miért fontos a tűfóbia kérdésével foglalkozni? 

 

„Hazánkban rendkívül nagy szükség van az önkéntes véradókra és a vérplazmaadókra is. Sokakat a tűfóbia tart távol az önkéntesség ezen formájától, pedig számtalan előnye van, ha valaki csatlakozik plazmaadó közösségünkhöz. Nálunk a Plazma Pontokon igyekszünk igazi közösségi élményt nyújtani egy barátságos légkörben, modern környezetben, sőt, a nálunk eltöltött időért cserébe ingyenes kávét, csokoládét, szendvicset és juttatást is biztosítunk.” – mondta el Kiss Zoltán, a Plazma Pontok egyik centrumvezetője.

 

A Plazma Pontok 2009 óta segíti a hazai vérplazmaadást. A vérplazma a gyógyszerkészítmények gyártásában rendkívül fontos szerepet játszik, mivel olyan anyagokat tartalmaz, amelyeket szintetikus úton nem lehet előállítani Az albumin és az immunglobulinok mellett számos olyan fontos elemet is tartalmaz, amelyek segíthetnek a különböző betegségek kezelésében. Kizárólagos forrása pedig az önkéntes plazmaadók. 

Hogyan győzhető le a tűfóbia? 

 

Ismerős lehet Ron Weasley, a Harry Potter-sorozat egyik ikonikus karaktere, aki szintén híres volt fóbiájáról. Félelme a pókoktól már-már egészen traumatikus mértéket öltött. A történet végére sikerült túllendülnie a bénító félelmén és puszta viszolygássá kicsinyíteni a pókokkal kapcsolatos fóbiáját. Ronéhoz hasonló utat járt be Nagy Dániel, YouTuber is, aki tűfóbiájával harcolt már évek óta, amikor is nagy elhatározásra jutott és hagyta, hogy félelmeivel szemben felülkerekedjen a segíteni akarás. Dani beszámolója a plazmaadásról és tűfóbiája leküzdéséről itt érhető el. 

 

Mi a közös Ron és Dani fóbia elleni küzdelmében?  

Többek között a saját félelmeikkel való szembenézés, a segíteni akarás és mások megmentése. A plazmaadásnak köszönhetően évente több, mint 600.000 betegen segítenek a vérplazma felhasználásával készült készítmények. 

 

A tűfóbia legyőzésének elengedhetetlen lépései:  

 

  • A félelem forrásának megértése és a félelemmel való szembenézés. Gyakran gyermekkori traumatikus élmények vagy kellemetlen tapasztalatok okozzák ezt a fóbiát.  

  • Egy magasabb cél vagy jó ügy segíthet átértékelni félelmeinket és fóbiáinkat, valamint erős motivációt jelenthet a félelem leküzdéséhez.  

  • Az elkötelezettség és a kitartás, valamint egy megértő, támogató közeg is kulcsfontosságú a fóbiák legyőzésében.  A támogató közeg biztonságos környezetet teremt, ahol nyíltan lehet beszélni a félelmekről és érzelmi támogatást nyújt. 

  • Fontos szerepet játszanak az önsegítő technikák, mint a relaxációs gyakorlatok és a légzéstechnikák, valamint a terápiás kezelések, mint a viselkedésterápia, amelyek segíthetnek átírni korábbi mintáinkat. 

 

Felkeltette az érdeklődésedet a plazmaadás? Kattints ide és tudj meg többet, miért érdemes csatlakozni egy ilyen életmentő közösséghez! 

 

Comments


bottom of page