top of page
Szerző képeKelemen Lilla

Fenntartható járműipar és közlekedés: nemzetközi mérnöki konferenciát rendezett a Széchenyi István Egyetem

A Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Kara és Járműipari Kutatóközpontja közös szervezésében valósult meg az a fenntartható mobilitásról és közlekedésről szóló nemzetközi konferencia, amelyen járműipari kutatók és vállalati szakemberek mutatták be legújabb eredményeiket. A háromnapos eseményen többek között amerikai, francia, olasz és német szakértők is részt vettek.


A XXI. század egyik legnagyobb ipari kihívását a fenntartható közlekedés jelenti, ebben a témában a Széchenyi István Egyetem hosszú évek óta végez kutatás-fejlesztéseket. A mobilitás élenjáró technológiáival az intézmény Audi Hungaria Járműmérnöki Kara és Járműipari Kutatóközpontja egyaránt foglalkozik, így október 14–16. között közösen rendezték meg az első SMTS konferenciát (Sustainable Mobility and Transportation Symposium), amely a fenntartható mobilitás és közlekedés nemzetközi szakértőinek fórumaként a legfrissebb tudományos eredmények megvitatására szolgált.


A megnyitón elhangzott, hogy az egyetem számos tudományterületet lefedő tevékenységét meghatározza a jövőbe mutató technológiák fejlesztése és a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettség.

Prof. dr. Bokor József, az intézmény kutatásért és innovációért felelős elnökhelyettese elmondta: az egyetem számos hazai és nemzetközi kutatási programban vesz részt a mesterséges intelligencia és az önvezető járművek terén, amelyhez olyan innovatív területek kapcsolódnak, mint a dróntechnológia. Kiemelte továbbá, hogy a rendezvény kiváló lehetőség a tudományos kapcsolatok erősítésére, hiszen akár közös publikációk létrejöttét is elősegítheti.

A programban olyan rangos intézmények elismert szakértői mutatták be kutatási eredményeiket, mint a holland Delfti Műszaki Egyetem, az olasz Cataniai Egyetem, az amerikai Közép-missouri Egyetem és Floridai Műszaki Egyetem. Utóbbi képviseletében dr. Rahul Razdan, a Széchenyi István Egyetemen ebben a félévben Fulbright-ösztöndíjjal kutató professzorok egyike plenáris előadást is tartott az autonóm rendszerek mérési és ellenőrzési lehetőségeiről.

A felsőoktatási intézmények mellett az ipar is kiemelt szerepet kapott a konferencián, az európai járműfejlesztés meghatározó vállalati szereplői szintén bemutatták legújabb eredményeiket.

A Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban, dr. Szászi István az autóipar jelenéről és jövőjéről beszélt a hallgatóságnak, kiemelve az elektromos autók fejlesztésének kihívásait, különös tekintettel annak fenntarthatósági és gazdasági aspektusaira. A résztvevők egy különleges vállalati kooperációval is megismerkedhettek, az Audi Hungaria és a Lamborghini közös  motor-minőségbiztosítási és kvalifikálási projektjéről magyar részről dr. Gubicza Gábor, olasz részről pedig Silvio Biasi számolt be. A járműipar egyik legégetőbb kérdéséről, az üzemanyagokról prof. dr. Thomas Garbe, a Volkswagen csoport szenior menedzsere tartott előadást.


A háromnapos esemény 14 szekciója között minden járműiparral vagy közlekedéssel foglalkozó kutató megtalálhatta a szakterületéhez leginkább illőt.

A témák között megtalálható volt a járműfejlesztés, a diagnosztika és tesztelés, az anyagtechnológia, az autonóm rendszerek, a közlekedés és logisztika, a mesterséges intelligencia, az elekromobilitás, a hajtóanyagok, sőt még a menedzsment, valamint a motorsport és egészség is.

A szimpóziumot az idei rendezvény sikerének köszönhetően 2025-ben is megtartják.

Pillanatképek a konferenciáról (Fotó: Adorján András)

bottom of page