top of page
Keresés
  • Szerző képeKelemen Lilla

Emlékdiplomás pedagógusokat köszöntöttek a Széchenyi István Egyetem Apáczai-karán

Diplomájukat 50, 60, 65 és 75 éve átvett tanítókat ünnepeltek a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Karán szeptember 19-én. A 35 jubiláló pedagógust a győri tanítóképzés legendás alakjáról elnevezett dr. Barsi Ernő díszteremben köszöntötte az egyetem.


A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Karán régóta hagyomány, hogy díszdiplomával köszöntik az oklevelüket több mint 50 éve átvett jubiláló tanítókat. Az idei emlékdiploma-átadó rendezvényen 35 olyan pedagógust köszöntöttek, akik a győri Tanítóképző Főiskolán vagy valamely jogelőd intézményben végeztek, és legalább 30 éven át dolgoztak hivatásukban. Tizenkilencen aranydiplomát, tizenhárman gyémántdiplomát, ketten vasdiplomát, egy nyugdíjas tanító pedig gránitdiplomát vehetett át.


Az egyetem és a kar nevében dr. Pongrácz Attila dékán gratulált az ünnepelteknek. Kiemelte, hogy a győri tanítóképzést ma is – az elmúlt 246 évhez hasonlóan – az időtálló értékteremtés határozza meg. „Biztos vagyok benne, hogy ha visszatekintenek a pályájukra, nem a nehézségek jelennek meg először a lelki szemeik előtt, hanem a sok-sok szeretett tanítvány és a szeptemberi újrakezdés lehetősége – fogalmazott.

– Önök életükkel bizonyították, hogy a tanító kitartó, pontos, következetes, műveltséget és értékeket megalapozó munkája nélkül nincsenek kiváló szakemberek, tudósok, mérnökök, és nincs jól működő társadalom.”
Dr. Pongrácz Attila dékán úgy fogalmazott: a tanítói pálya folyamatos megújulást kíván, és az egyik legsokrétűbb hivatás. (Fotó: Adorján András)

Dr. Nagy Adél, a Győri Tankerületi Központ igazgatója személyes kötődését is megosztotta a közönséggel:

„Meghatottan állok ma önök előtt, hiszen az ünneplő közösség sorában jelen van egy pedagógus, aki általános iskolás koromban tanított engem, és itt van a teremben egy olyan oktató is, aki tanítóvá nevelt.”

Beszédében elmondta, a tankerület ma 64 intézmény fenntartójaként működik, alkalmazásában pedig 3500 pedagógus végez példamutató oktatási tevékenységet.

Dr. Nagy Adél, a Győri Tankerületi Központ igazgatója maga is az Apáczai-kar jogelődjén végzett tanítóként. (Fotó: Adorján András)

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő kifejezte Győr háláját a jelenlévő tanítók felé.

„Fontos, hogy köszönetet mondjunk kiváló pedagógusainknak, akik nélkül ez a város a jelenben sem fejlődhetne, hiszen önök évtizedeken keresztül elkötelezetten és eredményesen tevékenykedtek generációk oktatásában, nevelésében”

– húzta alá. Hozzátette: a tanítói hivatást választók nagy dologra vállalkoznak, hiszen tudásuk megosztása mellett nap mint nap példaként kell állniuk a fiatalok előtt.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő kiemelte: az oktatás-nevelés olyan tevékenység, ahol a társadalom, a család és a pedagógus együttműködése elengedhetetlen. (Fotó: Adorján András)

A díszoklevelek átadása után Domonkos Ferencné Mezei Erika gyémántdiplomás tanítónő osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

„Pedagógusnak lenni több mint munka: életforma. Egy hivatás, amelyhez szív és lélek mellett feltétel nélküli gyermekszeretet kell. Munkánk túlmutat az órák megtartásán, az ismeretek átadásán. Példaképnek, útmutatónak kell lennünk, hiszen kezünk alatt nőnek fel azok a fiatalok, akik holnap majd a világot forgatják”

– fejtette ki. A pedagógusi pályáról így vélekedett: „Munkánk nemcsak a múlt érdeme, de a jövő záloga is. A tudás és az értékek átadása a következő nemzedékeknek felbecsülhetetlen fontosságú kell legyen.”

Domonkos Ferencné Mezei Erika hatvan évvel ezelőtt vette át tanítói oklevelét. (Fotó: Adorján András)

Az emlékdiploma-átadó ünnepségen műsort adott a 71 éve működő Győri Pedagógus Kórus, amelyet immár negyedszázada Katona Tibor karnagy vezet. A zenei betét után a Széchenyi István Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolájának diákjai felemelő verses köszöntőt adtak elő a díszokleveles pedagógusoknak.

Galéria (Fotók: Adorján András)

Comments


bottom of page