Együttműködik a Széchenyi István Egyetem és a BKSZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum
- Hancz Gábor

- 01false34 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)
- 2 perc olvasás
Új tanulmányi és szakmai lehetőségeket nyit meg a diákok számára az a megállapodás, amelyet a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum és a Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum képviselői láttak el kézjegyükkel nemrégiben. A partnerség a pályaorientációtól az okleveles technikusképzésig számos területre kiterjed.
A Kulturális és Innovációs Minisztériumban, ünnepélyes keretek között írta alá együttműködési megállapodását a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum és a BKSZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum. A dokumentumban számos közös területet határoztak meg, többek között a pályaorientáció összehangolását, rendszeres továbbtanulási tájékoztatást, tananyagfejlesztést, az oktatók továbbképzésének támogatását, a diákok bevonását a tudományos diákköri tevékenységekbe, valamint nemzetközi projektek előkészítését. Kiemelt elem továbbá az okleveles technikusképzés közös elindítása és működtetése.
Az eseményen Pálmai Gergely szakképzésért felelős helyettes államtitkár erre reflektálva kiemelte, hogy a Szakképzés 4.0 stratégia egyik legfontosabb célkitűzése éppen a szakképzés és a felsőoktatás közötti átjárhatóság biztosítása, amelynek rendkívül lényeges eleme az okleveles technikusképzés bevezetése volt. „Mindennek eredményeképpen az elmúlt években 64 százalékkal nőtt a szakképzésből felsőoktatásba felvettek száma. Az idei tanévben országszerte 338 együttműködés keretében indul ilyen képzés, ami jól mutatja a modell sikerét. Ez 20 ágazatot, 28 egyetemet és 162 technikumot jelent” – fogalmazott.

Dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem általános és oktatási elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy az utóbbi időben országos szintű együttműködési hálózatot hoztak létre, amely mára húsz technikumra terjed ki. „A most csatlakozó partnerünk, a Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum évtizedek óta a magyar vendéglátóipari szakképzés egyik legmeghatározóbb intézménye. Meggyőződésem, hogy közösen olyan programokat, gyakorlati együttműködéseket tudunk kialakítani, amelyek hosszú távon emelik a turisztikai és vendéglátóipari utánpótlás minőségét” – jelentette ki, megköszönve a partnerek nyitottságát, valamint a minisztérium támogatását, hogy lehetővé tette az okleveles technikusi képzés keretrendszerét, és segítette az egyetem eddigi együttműködéseinek létrejöttét.
Dr. Remsei Sándor, a magyar és angol nyelven turizmus-vendéglátás alapszakot és turizmusmenedzsment mesterszakot is nyújtó Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar dékánja azt hangoztatta, hogy az egyetem kiterjedt vendéglátóipari és turisztikai háttérrel rendelkezik, saját szállodával, éttermekkel. „Ha ezt a tapasztalatot és tudásanyagot meg tudjuk osztani a technikum diákjaival és oktatóival, az mindenki számára érezhető előnyöket hoz” – húzta alá.
Elek Csaba, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum főigazgatója a diákokat érintő gyakorlati előnyöket hangsúlyozta. „Minden olyan kezdeményezés különösen értékes számunkra, amely új ablakot nyit tanulóink számára. A most aláírt megállapodás akkor válik igazán eredményessé, ha tartalommal töltjük meg, a pályaorientációtól kezdve a közös pályázatokig” – mondta.
A BKSZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum igazgatója, Kóbor Zoltán kiemelte, hogy a partnerség kézzelfogható módon járul hozzá a fiatalok fejlődéséhez. „A megállapodás révén bővülnek diákjaink lehetőségei. Erre van szüksége nekik és a gazdaságnak is” – mondta.




