top of page
Keresés
  • SzerzƑ kĂ©peHancz GĂĄbor

A vilĂĄg 600 legjobb fiatal egyeteme közĂ© kerĂŒlt a SzĂ©chenyi IstvĂĄn Egyetem a THE ranglistĂĄjĂĄn

Az 501–600. helyen szerepel a SzĂ©chenyi IstvĂĄn Egyetem azon a ranglistĂĄn, amelyet a Times Higher Education (THE) mĂĄjus 14-Ă©n tett közzĂ© a vilĂĄg legjobb fiatal egyetemeirƑl. Az intĂ©zmĂ©ny Ășjabb sikere mögött erƑsödƑ kutatĂĄsi teljesĂ­tmĂ©nye, valamint szoros ipari Ă©s nemzetközi kapcsolatai ĂĄllnak.


A THE az egyik legelismertebb nemzetközi felsƑoktatĂĄsi rangsorokat kĂ©szĂ­tƑ szervezet, amely Ă©vrƑl Ă©vre publikĂĄlja a legjobb fiatal – azaz maximum 50 Ă©ves – egyetemek sorrendjĂ©t. A mĂĄjus 14-Ă©n megjelent legfrissebb lista presztĂ­zsĂ©t mutatja, hogy az elsƑ helyezett a szingapĂșri Nanyang MƱszaki Egyetem. A rangsorra törtĂ©nete sorĂĄn elƑször kerĂŒlt fel a SzĂ©chenyi IstvĂĄn Egyetem, rögtön az elƑkelƑ 501–600. helyre.


A THE a lista kĂ©szĂ­tĂ©se sorĂĄn az ĂĄtfogĂł Ă©s kiegyensĂșlyozott összehasonlĂ­tĂĄs Ă©rdekĂ©ben öt terĂŒleten – oktatĂĄs, kutatĂĄs, kutatĂĄsi hatĂĄs, nemzetközi perspektĂ­va, ipari tudĂĄstranszfer – vizsgĂĄlta az intĂ©zmĂ©nyek teljesĂ­tmĂ©nymutatĂłit.

Az elemzĂ©sben többek között olyan szempontokat vettek figyelembe, mint a hallgató–oktatĂł arĂĄny, a doktoranduszok alapkĂ©pzĂ©sben tanulĂłkhoz Ă©s oktatĂłkhoz-kutatĂłkhoz viszonyĂ­tott hĂĄnyada, a kutatĂĄsi bevĂ©telek, a publikĂĄciĂłk idĂ©zettsĂ©ge, a nemzetközi hallgatĂłk, illetve a vendĂ©gprofesszorok arĂĄnya vagy a nemzetközi egyĂŒttmƱködĂ©sek.
A SzĂ©chenyi IstvĂĄn Egyetemen eurĂłpai szĂ­nvonalĂș infrastrukturĂĄlis környezet is segĂ­ti a hallgatĂłkat. (FotĂł: AdorjĂĄn AndrĂĄs)
„A felsƑoktatĂĄsi rangsorok olyanok, mint a sportmĂ©rkƑzĂ©sek: csak az eredmĂ©ny szĂĄmĂ­t. A THE mostani, fiatal egyetemeket tartalmazĂł listĂĄjĂĄnak a kĂŒlönlegessĂ©ge, hogy ugyanolyan szigorĂș mĂłdszertannal kĂ©szĂŒl, mint a vilĂĄgranglista, azzal a kĂŒlönbsĂ©ggel, hogy kisebb sĂșllyal veszi figyelembe az intĂ©zmĂ©nyek reputĂĄciĂłjĂĄt, hĂ­rnevĂ©t, amiben a nagymĂșltĂș, akĂĄr több  szĂĄzĂ©ves universitasok jelentƑs helyzeti elƑnyben vannak. A rangsor Ă­gy sokkal jobban tĂŒkrözi az egyetemek valĂłdi teljesĂ­tmĂ©nyĂ©t” – hĂșzta alĂĄ dr. LukĂĄcs Eszter, a SzĂ©chenyi IstvĂĄn Egyetem nemzetközi Ă©s stratĂ©giai kapcsolatokĂ©rt felelƑs elnökhelyettese.

„EgyetemĂŒnk munkatĂĄrsaira mindig jellemzƑ volt a tudatos Ă©pĂ­tkezĂ©s a fejlƑdĂ©s Ă©rdekĂ©ben. Nyolc-tĂ­z Ă©ve hatĂĄroztuk meg kiemelt stratĂ©giai cĂ©lkĂ©nt a nemzetköziesĂ­tĂ©st. Az ebben rĂ©szt vevƑ kollĂ©gĂĄknak, valamint intĂ©zmĂ©nyĂŒnk szabadabb, önĂĄllĂłbb mƱködĂ©sĂ©t lehetƑvĂ© tevƑ 2020-as modellvĂĄltĂĄsĂĄnak is köszönhetƑen Ă©vrƑl Ă©vre közeledĂŒnk a vilĂĄg Ă©lvonalĂĄhoz. Ez ugyanakkor a kĂ©pzĂ©sektƑl, a kutatĂĄsoktĂłl a vĂĄllalatokkal valĂł egyĂŒttmƱködĂ©seken ĂĄt a sportig Ă©s a kultĂșrĂĄig sok terĂŒlet egyĂŒttes fejlesztĂ©sĂ©t igĂ©nyli, Ă©s folyamatos elvĂĄrĂĄst tĂĄmaszt mindannyiunk szĂĄmĂĄra. E folyamat Ășjabb objektĂ­v Ă©rtĂ©kelĂ©se alapjĂĄn a vilĂĄg fiatal egyetemei közĂŒl mĂĄr az 501–600. helyen ĂĄllunk, ami alĂĄtĂĄmasztja, hogy jĂł Ășton jĂĄrunk, Ă©s egyetemĂŒnk teljesĂ­tmĂ©nye a globĂĄlis szĂ­ntĂ©ren is magas szĂ­nvonalĂșnak szĂĄmĂ­t.

Mindez GyƑrt Ă©s az egĂ©sz tĂ©rsĂ©get is erƑsĂ­ti. A 2030-ig szĂłlĂł stratĂ©giĂĄnk megvalĂłsĂ­tĂĄsa tovĂĄbbi lehetƑsĂ©get hozhat, aminek zĂĄlogĂĄt innovĂĄciĂłs parkjaink Ă©s nemzetközi szintƱ infrastrukturĂĄlis fejlƑdĂ©sĂŒnk jelenti” –  hangsĂșlyozta dr. Filep BĂĄlint, a SzĂ©chenyi IstvĂĄn Egyetem elnöke.
A SzĂ©chenyi IstvĂĄn Egyetem 2002-ben nyerte el az egyetemi rangot, Ă©s azĂłta hatalmas fejlƑdĂ©sen ment keresztĂŒl. (FotĂł: MTI / KrizsĂĄn Csaba)

bottom of page