top of page
  • Szerző képeSZE Hírek

A Széchenyi István Egyetem oktatói a geotechnika egyik legrangosabb nemzetközi eseményén mutatták be kutatásaikat

A négyévente megrendezendő Európai Talajmechanikai és Geotechnikai Mérnöki Konferenciát nemrégiben Lisszabonban tartották. Az eseményen a Széchenyi István Egyetem több oktatója előadóként vett részt, akik többek közt a szigetközi Duna-szakasz árvízvédelmi kérdéseiről és a klímaváltozás hatására egyre magasabban levonuló árhullámok hatásairól végzett kutatásaikat ismertették.


A geotechnikai mérnöki szakma egyik legkiemelkedőbb eseményét a Nemzetközi Talajmechanikai és Geotechnikai Társaság égisze alatt a Portugál Geotechnikai Egyesület szervezte. Az Európai Talajmechanikai és Geotechnikai Mérnöki Konferencián öt napon keresztül a világ minden tájáról érkező több mint ezer résztvevő osztotta meg egymással legújabb kutatási eredményeit és tapasztalatait.

A főbb témák a talaj és szerkezetek kölcsönhatása, a földrengésállóság, a fenntartható alapozási technikák, valamint az új anyagok és technológiák alkalmazása voltak. Kiemelt figyelmet kapott mindemellett napjaink egyik legnagyobb kihívása, a klímaváltozás hatása a geotechnikai szerkezetek tervezésére, kivitelezésére és fenntartására.

A konferencia nulladik napján dr. Koch Edina, a Széchenyi István Egyetem docense, a Magyar Geotechnikai Egyesület elnöke, meghívott előadóként, jelentős érdeklődés mellett számolt be dr. Richard Ray-jel az intézmény professzorával a „Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium” című projektben közösen végzett kutatási eredményeiről a „Sustainable Practices in Environmental Geotechnics” tematikájú workshop-on, amelyben a szigetközi Duna-szakasz árvédelmi töltéseinek ősi problémáját, a buzgárok kialakulásának valószínűségét vizsgálták.

Dr. Kegyes-Brassai Orsolya, dr. Koch Edina és dr. Wolf Ákos, a Széchenyi István Egyetem oktatói, a nemzetközi konferencia előadói. (Fotó: Adorján András)

Az egyetem Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszékét rajta kívül további két oktató, dr. Kegyes-Brassai Orsolya és dr. Wolf Ákos képviselte, akik előadásaikkal hozzájárultak a geotechnikai kutatások fejlődéséhez. Dr. Kegyes-Brassai Orsolya a dr. Wolf Ákossal, valamint hallgatójával, Benjamin Labarral és a Geomega Kft.-vel közös, a tervezéshez szükséges gyorsulási válaszspektrummal kapcsolatos kutatásait vázolta. Dr. Wolf Ákos a dr. Szilvágyi Zsolttal és Ficzek Kinga hallgatóval közösen írt cikke összefoglalóját ismertette, melyben a legkorszerűbb anyagmodell paraméterfelvételére fókuszált. Dr. Koch Edina szintén dr. Richard Ray-jel közös cikkében a klímaváltozás következtében egyre magasabban levonuló árhullámok hatását vizsgálta, amelyről ugyancsak előadás keretében számolt be.


Dr. Koch Edina elmondta, a rangos konferencia nem csupán a tudományos előadások és poszterek bemutatására adott lehetőséget, hanem a szakmai kapcsolatok építésére is, amely elengedhetetlen a nemzetközi kutatási projektek és együttműködések kialakításához.

„Az ilyen konferenciák alkalmával létrejött kapcsolatok révén a résztvevők hosszú távon is hozzájárulhatnak a geotechnikai mérnöki szakma fejlődéséhez. Egyetemünk oktatóinak részvétele a rendezvényen nemcsak az intézmény, hanem az egész magyar mérnöki közösség számára jelentős elismerés. A bemutatott kutatások hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar geotechnikai mérnöki munka és tudományos tevékenység nemzetközi szinten is elismerést nyerjen”

– összegezte.


Dr. Koch Edina fontos szerepet játszott az ugyancsak kiemelkedő nemzetközi szakmai fórumként szolgáló, négyévente megtartott Duna Európai Geotechnikai Konferencia rendezési jogának elnyerésében. A 2027-ben Budapesten sorra kerülő esemény jó lehetőséget ad a hazai geotechnikai szakma nemzetközi elismertségének növelésében, amiben a Széchenyi-egyetem oktatói is aktív szerepet vállalhatnak.

Comentarios


bottom of page