top of page
Szerző képePapp Zsolt

A Széchenyi István Egyetem fejlődését segíti idén ötvenéves Egyetemi Könyvtár és Levéltára

A Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltára idén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját, amelynek alkalmából „Digitális transzformáció közgyűjteményekben” címmel rendeztek konferenciát. A szakmai nap megnyitóján az egyetem vezetése, valamint az országos felsőoktatási könyvtári és levéltári egyesületek köszöntötték a jubiláló intézményt.


A Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltárának története 1974-ben kezdődött, ma pedig már meghatározó, sok tekintetben példaadó szereplője a hazai felsőoktatásnak. A jeles évforduló alkalmából a közgyűjteményi digitalizáció kérdéseit körüljáró konferenciát rendeztek, amelyen méltatták az intézmény elmúlt ötven évének eredményeit, és köszöntötték annak munkatársait.

Jelentős érdeklődés mellett rendezték meg a „Digitális transzformáció közgyűjteményekben” című konferenciát a Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltára ötvenedik évfordulója alkalmából. (Fotó: Adorján András)
Dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese visszatekintett a könyvtár elmúlt fél évszázadának főbb mérföldköveire. Felidézte többek között 1977-et, amikor az intézményegység az egykori Káldy-villából az igazgatási épületbe költözött, 2002-t, amikor egyetemi könyvtárrá vált, valamint 2011-et, amikor elkészült az Inno-Share Regionális Tudástranszfer Központ, és a mai, korszerű helyére került a megújult egyetemi könyvtár.

Emlékeztetett arra, hogy az intézmény bővülésével 2016-ban létrejött az egyetemi könyvtári hálózat, amelybe integrálódott a győri a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar, az Apáczai Csere János Kar és a mosonmagyaróvári kar könyvtára is, utóbbi pedig 2023-ban teljesen megújult. Az elnökhelyettes kitért arra is, hogy 2020-ban létrejött a levéltári részleg, amely nemcsak a győri felsőoktatás, de a város és a régió életében is fontos kortörténeti dokumentumokat, valamint képi archívumot kezel.


„Könyvtárunk a klasszikus alapszolgáltatások mellett nagymértékben segíti intézményünket abban is, hogy képzési, kutatás-fejlesztési és harmadik missziós tevékenységünket is egyre magasabb szintre emeljük. Az egyetem stratégiai céljait segítve a kutatásban is támogatást nyújt a hallgatóknak, az oktatóknak és a kutatóknak. Ennek érdekében kutatásmódszertani, valamint könyvtár- és adatbázis-használati képzéseket tart angol és magyar nyelven. Mindezzel, illetve adatgyűjtési tevékenységével jelentős szerepet játszik abban, hogy a Széchenyi-egyetemet ma már a két legnevesebb felsőoktatási minősítő szervezet, a Quacquarelli Symonds és a Times Higher Education hét szakterületi, fenntarthatósági, európai és világranglistáján is előkelő helyen jegyzik” – emelte ki dr. Lukács Eszter. Leszögezte, az ötvenéves intézményegység fontos szerepet játszik az értékközvetítésben, hiszen a jelenkor olyan kiemelten fontos attitűdjeire is felhívja a figyelmet, mint a környezettudatosság, a fenntarthatóság, a társadalmi felelősségvállalás és az esélyegyenlőség.

Az évforduló alkalmából megrendezett fotópályázat nyertes alkotása: Irmes Martina – Nézőpontok.
Marton József, az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiumának elnöke ugyancsak a jubiláló győri intézmény munkáját méltatta. Mint mondta, az elmúlt évek legfőbb kulcsszavai az együttműködés, a minőség- és folyamatmenedzsment, a digitalizáció és a mesterséges intelligencia voltak. Megjegyezte, a Széchenyi-egyetem könyvtára mindegyikben élenjáró, munkatársai pedig nagy számban végeznek jelentős hazai szervezetekben meghatározó tevékenységet, amivel a szakma fejlődését országos szinten is támogatják.

Kiemelte, az intézmény vezetője, Tóth Csilla az egyetemi könyvtárigazgatók kollégiumában is vezető szerepet játszik. A minőségmenedzsment kapcsán hangsúlyozta, a győri intézmény kétszer is elnyerte a minősített könyvtári címet, amely az ott folyó munkát dicséri. Hozzáfűzte, a modern technológiák alkalmazásában is kiemelkedő a szervezet. „A hagyományos értelemben vett könyvtári és levéltári működésen jócskán túlmutat a tevékenységük, hiszen információs központként és valódi közösségi térként is működik. Nagy hangsúlyt fordítanak a közösségépítésre és az eredmények kommunikációjára is, amivel példát mutatnak a szakma számára” – fogalmazott.


Vajda Tamás, a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség elnöke köszöntőjében a levéltári részleg tevékenységéről szólt elismerően.

„A Széchenyi-egyetem levéltára a szövetség hasznos és erős tagja, a levéltárvezető, Homor Péter pedig fontos munkát végez az országos szervezet titkáraként. Az elmúlt négy esztendőben több országos jelentőségű programnak is otthont adott az intézmény, az egyesület 2021-ben Győrben tartotta vándorgyűlését, valamint több alkalommal kihelyezett elnökségi ülését is.  Az egyetemi levéltár számos, a dokumentumok digitalizációját érintő együttműködésben szintén fontos szerepet vállal”

– húzta alá.

Tóth Csilla, az Egyetemi Könyvtár és Levéltár igazgatója hangsúlyozta, az elődök munkáját folytatva támogatják az intézmény céljait. (Fotó: Adorján András)

Tóth Csilla igazgató köszönetet mondott az egyetem vezetésének és kollégáinak azért a támogatásért és munkáért, amely lehetővé tette az elmúlt évek sikereit.

„Köszönetet mondok elődeinknek is, akik megalapozták a jelenkori eredményeinket. Olyan értékeket teremtettek, amelyek számunkra is támpontokat jelentenek. Arra törekszünk, hogy tevékenységünkkel a jövőben is hatékonyan segítsük a Széchenyi-egyetem fejlődését”

– zárta.

留言


bottom of page