Zsebesnek áll a világ?

Image A zsebtolvajok szeretik a tömeget. Tömegközlekedési eszközökön, szórakozóhelyeken, mozgólépcsőn, zsúfolt áruházakban, piacokon ideális feltételeket találnak arra, hogy egy gyors mozdulattal más táskájából, kosarából, zsebéből pénzt vagy egyéb értéktárgyakat emeljenek el. De vigyázat, a zsebtolvaj a legtöbb esetben nincs egyedül! Csoportosan tevékenykednek és az Ön figyelmének elterelésére törekszenek. Módszerük a következő: az első eltereli a figyelmet, a második „lenyúl”, a harmadik átveszi a zsákmányt, amivel a lehető leggyorsabban elszelel. Ha hirtelen észre is venné értékeinek hiányát, vagy rá tudna mutatni az elkövetőre, annál nem találnának semmit, sőt ő önként megmutatná, hogy nincsen nála semmi, hiszen ő „teljesen ártatlan”.  

A zsebesek ellen senki nincs biztosítva, bárki, bármikor áldozatává válhat akcióiknak. A zseblopások legnagyobb részét a táskából, a hátizsákból, illetve a zsebekből történő lopások teszik ki melyek fontos eleme, hogy mindez testőrizetünkből történik. Ezért is van szüksége az elkövetőknek figyelemelterelésre. Image

Azonban mégsem kell úgy éreznie senkinek, hogy ki van szolgáltatva a zsebtolvajok kénye-kedvének, mert  tolvajok bámulatra méltóan ügyes ujjai ellen is léteznek lehetőségek a hatásos védelemre:

• Pénzt, csekket, hitelkártyát vagy iratokat csak a ruha zárt, belső zsebében tartson, de lehetőleg ne mindent egy helyen!
• Bankkártyájukat soha ne tartsák a PIN kóddal együtt! (döbbenetes, hogy hányan tárolják együtt a kettőt! tudnék mesélni…)
• Figyeljen arra, hogy kézitáskája mindig zárva legyen, és főleg tömegben szorítsa a karja alá! (a hölgyek szeretik hanyagul a karjuk mögé hátra tolni a vállra akasztott kézitáskáikat!) Érintetlenségét többször ellenőrizze!
• Soha ne tegyen pénztárcát, vagy kézitáskát, autóstáskát a bevásárló kocsiba!
• Csak annyi pénzt vigyen magával, amire előreláthatólag aznap szüksége lesz!
• Tömegben még jobban figyeljen környezetére!
• Legyen gyanakvó, ha meglökik, vagy látszólag véletlenül bepiszkítják ruháját! Ugyan így járjon el, ha ismeretlen személy/ek megszólítják Önt, mert lehet hogy ez már a figyelemelterelés része!
• Mindig csak annyi csomagot vigyen magával, amennyire képes figyelni!
• Ha tetten éri a zsebtolvajt hangosan kérje az emberek segítségét, értesítsék haladéktalanul a rendőrséget!

Elutazáskor fokozottan figyeljenek, mert a pályaudvarokon és vonatokon jellemzőek a csomaglopások! Bőröndjeiket ne bízzák ismeretlenekre, használják inkább a csomagmegőrzőt! Le- és felszálláskor is ügyeljenek táskáikra, ne bízzák idegen emberekre! Külföldi utazása során is fogadja meg tanácsainkat, mert a zsebtolvaj „szakma” nemzetközi! Ha egyedül utazik vonaton, lehetőség szerint ne aludjon el. Gyakran érkezik hozzánk feljelentés főiskolásoktól/egyetemistáktól, akiktől a vonaton ismeretlen eltulajdonította mellé - vagy fölé – letett notebookját miközben ő aludt. Image


Ha minden óvintézkedésünk ellenére mégis zseblopás áldozatává vált, haladéktalanul tegyen feljelentést. Ezt bármelyik rendőri szervnél megteheti, de célszerű a lopás helye szerint illetékes rendőrkapitányságon. Ha ellopták bankkártyáját, mobiltelefonját, azokat a lehető leggyorsabban - még a feljelentés előtt - tiltassa le. Ha a lakáskulcsot is elvitték, akkor lehető leghamarabb cseréltesse le a zárakat. Készüljön fel rá, hogy a feljelentés megtételekor kérni fogják az ellopott tárgyak listáját, egyéni azonosításra alkalmas jellemzőit. A feltételezett elkövetőről/elkövetőkről adott pontos személyleírás nagymértékben segítheti a rendőrség munkáját.

Végezetül pedig essék szó arról, hogy mi vár azon elkövetőre aki a lopást zsebtolvajlás útján ( Btk. 316§ (2) i, ) követi el (alapesetben):
„… A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés…”

Szabó Csaba r. hadnagy

 

Fogadják meg tanácsainkat!
Előzzük meg együtt a bűncselekményeket!

Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.