Vonzó választás a Széchenyi

(Győri Közélet, Győr város hetilapja, 2011. február 11.)
Gy. K.


Valamennyi felsőoktatási intézmény életében fontos szerepet kap a jelentkezési határidő (február 15.) előtti kampányidőszak. Érthető, hiszen a minél több hallgató az állami támogatás mértékén túl presztízs tekintetében is befolyásolja az egyetemek és főiskolák jövőjét. A Széchenyi István Egyetem (SZE-Győr) várakozásairól Szilasi Péter Tamás stratégiai és fejlesztési igazgatóval beszélgettünk.
– Milyen újdonságokat kínál idén a SZE-Győr a felvételizőknek, indítanak-e például új szakokat?
– Egyetemünkön 2008–2013 között rendkívül intenzív megújulási folyamat zajlik, átfogó fejlesztési programunk 15 milliárd forintos ráfordításból valósul meg. Túl vagyunk tehát a félidőn, nagyon sok tervünk már meg is valósult. Hallgatóink 2011 őszén teljesen új, XXI. századi környezetben kezdhetik meg tanulmányaikat, csúcstechnológiás berendezésekkel gazdagodott laborjaink eszközparkja, a fiatalok kreativitását támogató új pályázatokat indítottunk a közelmúltban, módszertani képzéseken vesznek részt oktatóink – hosszan tudnánk sorolni a fejlesztéseket. A szakok sorában viszonylag kevés újdonságot találunk, nem véletlenül. Arra törekszünk, hogy stabil képzési kínálatunk révén piacképes, használható tudást adjunk át, ennek pedig ellentmondana, ha alkalmi divatszakmák elindításával folyamatosan változtatnánk a struktúrán. Öt új szakunkat a vállalati partnerek visszajelzései és a hosszú távú fejlődési trendek alapján indítjuk el idén szeptembertől. Kiemelkedik közülük a járműmérnöki alapszak, amely megalapozott válaszlépés az AUDI Hungaria Motor Kft. gyárbővítésével, illetve az annak hatásaként várható nagymértékű gazdasági fejlődéssel összefüggő szakemberigényre. Ezen túl két mesterszakkal – gazdaságinformatikus és klasszikushangszer-művész –, valamint két felsőfokú szakképzéssel– kereskedelmi szakmenedzser, reklámszervező szakmenedzser – bővül a kínálat. Az új szakok elindítása mellett tananyagainkat is fejlesztjük: több mint félszáz vállalati és intézményi partnerünk részvételével szinte valamennyi tananyagunk képzési tartalmát, annak megfelelőségét átvizsgáljuk, valamint ezekben a hónapokban is újabb és újabb digitális, e-learning alapú, részben idegen nyelvű új tantárgyak készülnek el, amelyek azonnal bekerülnek a képzési anyagba.
– Mire számítanak, melyek lesznek a legnépszerűbb szakok, hol lesz a legnagyobb a túljelentkezés?
– Hagyományainkhoz méltóan a mérnöki szakokon, ezen belül is a gépész-, a közlekedés- és a villamosmérnöki, valamint informatikai képzéseink tekintetében számítunk a legnagyobb érdeklődésre, de várakozásaink alapján a már említett, újonnan induló járműmérnöki képzés is slágerszaknak ígérkezik. Érezhetően erősödik a gazdasági szakok és a nemzetközi karrier lehetőségét felcsillantó képzések – a nemzetközi tanulmányok és a nemzetközi közigazgatás – népszerűsége is, emellett országos összehasonlításban is magas a jogi képzéseink presztízse. Fontos azonban tudatosítani, hogy mindegyik szakunk értékes tudást ad. Kivételesnek számít az AUDI Hungaria Belső Égésű Motorok Tanszék tevékenysége, egyedülálló feltételek állnak építészhallgatóink rendelkezésére, a zenészek hazánk egyik legszebb hangversenytermét tudhatják magukénak, egészségügyi és szociális intézetünk élesben, a „terepen” készíti fel a leendő szakembereket hivatásuk színvonalas gyakorlására. Több szak esetében várható versenyhelyzet a felvételi során, de a szorgalmas és tehetséges fiataloknak, bármelyik képzést is választják, nincs miért aggódniuk. Az elmúlt években megtöbbszöröződött a mesterképzésekre jelentkező hallgatók száma, mely további bizonyítéka annak, hogy érdemes hozzánk jelentkezni az alapképzésre is, hisz van továbblépési, továbbfejlődési lehetőség.
– A felsőoktatási intézmények között komoly verseny zajlik ilyenkor a leendő hallgatók megnyeréséért. Önök mivel próbálják magukhoz csalogatni a felvételizőket?
– Senkit nem szeretnénk csalogatni, és – elnézve az előző évi felvételi eredményeinket – erre nincs is szüksége a SZE-Győrnek. Nyilvánosságra hozzuk az intézményünket érintő tényeket és bízunk benne, hogy a felvételizők megfontolt döntést hoznak. Úgy gondoljuk, aktuális elhelyezkedési mutatónk (diplomásaink fele azonnal, 95%-uk fél éven belül el tud a szakmájában helyezkedni), legutóbbi felvételi eredményeink (országosan 3,64%-os növekedés volt az átlag, ehhez képest nálunk 20,98%), példaértékű hallgatói szolgáltatási rendszerünk, a gyönyörű természeti környezetben és a belváros tőszomszédságában található, megújult campusunk, a régió vállalataival való szoros együttműködésünknek köszönhető gyakorlatias képzéseink, a már említett fejlesztési programunk mind-mind igazolja egyetemünk mottóját: a jövő Győrben épül.
– Hol lehet bővebb információt szerezni a győri egyetem képzéseiről?
– Több út is vezet hozzánk a nyomtatott felvételi tájékoztatótól a felvi.hu oldalig bezárólag, de ezek szinte mind a honlapunkra kalauzolják a jelentkezőket. Itt minden egyes szakról bőséges információ található a képzés bemutatásán keresztül a továbbtanulási, elhelyezkedési lehetőségekig. Aki sikeres jövőt szeretne megalapozni, ide kattintson: http://felveteli.sze.hu!

Események

Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.
Tantárgyválasztási időszak 2020. augusztus 24. - 2020. augusztus 29.