Vonzó a Széchenyi-Audi tandem és Győr is az Educatio Szakkiállításon

Azt, hogy milyen harmonikus egységet alkot a Széchenyi István Egyetem és az Audi Hungaria a felsőoktatásban a képzés és a kutatás területén egyaránt, az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon egymás mellett felállított, átjárható, népszerű standjaik is nagyon jól szimbolizálják. A budapesti vásárközpontban jártunk, és továbbtanulás előtt álló diákokat kérdeztünk arról, miért vonzó számukra Győr és az egyetem.

Budapest, 2019. január 11. – SZEhírek, Nyerges Csaba, fotó: Májer Csaba József

 

Sziffer Borbála (középen) beszélt a képzésekről Koszka Nikolettnek és Hideg Mátyásnak.

Koszka Nikolett és Hideg Mátyás túl az érettségin logisztikát tanulnak Budapesten, OKJ-képzésen. Mindketten Győrben tervezik a folytatást. Azt várják, hogy nagyon jó minőségű oktatásban lesz részük az egyetemen, és megismerhetik közben a várost is. Nikolettnek már most nagyon céltudatos, konkrét elképzelése van a jövőre nézve. A diploma után az Audinál szeretne elhelyezkedni. Mátyásnak egyelőre nincsenek ilyen cizellált tervei. Jól fizető állás és egy íróasztal lebeg a szeme előtt. 

A pályaválasztás előtt álló fiatalokat Sziffer Borbála látta el jó tanácsokkal a Széchenyi István Egyetem színeiben, a tegnap nyílt Educatio Szakkiállításon. Borbála logisztikai mérnök szakon tanul, másodéves. Büszke rá, hogy a széchenyis logisztikai képzés a legjobb három között van Magyarországon. Biztos elhelyezkedési lehetőséget ad az ott végzetteknek a cégekkel, ipari parkokkal, és természetesen az Audival kialakított jó együttműködésen keresztül. „Sok olyan hallgatónk van, akit a gyakornoki munkájából egyből főállásba vesznek át. Én is azért választottam ezt a szakot, mert biztos elhelyezkedést jelent. Innen továbbtanulni is nagyon könnyű a különféle mérnöki mesterképzéseken, mert nagyon jó alapokat kapunk” – hangsúlyozza Borbála, aki énekesként, különleges orgánumával is ígéretes karrier előtt áll. Többször megörvendeztette már a campus közönségét is professzionális fellépéseivel. 

 

Nagyon népszerű a Széchenyi István Egyetem standja az Educatio Szakkiállításon.

 „Harminchat segítővel, tanácsadóval érkeztünk a hallgatói önkormányzattól az Educatiora, az Egyetemi Szolgáltató Központ munkatársaival és az oktatókkal együtt félszázan várjuk a látogatókat a standunkon a szombat esti zárásig. Nagyon sokan érdeklődnek a képzések iránt, és maga a város, Győr is jelentős vonzerőt jelent a felvételi előtt állóknak” – mondja Máté Eszter, a Széchenyi-egyetem EHÖK-elnöke.

Az oktatók közül Dr. Kecskés Gábor egyetemi docens, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar tudományos és nemzetközi dékánhelyettese örömmel tapasztalta, hogy már a nyitást követő első órában több tucatnyian érdeklődtek nemszak a jogi képzés, hanem a kar által kínált többi szak iránt is. Telitalálatnak tartja a tekintetvonzó óriás széchenyis LED-oszlopokat és az audis stand közelségét. Dr. Kalocsai Renátó egyetemi docens úgy látja, hogy a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar idei slágere a hagyományos szakok mellett az újdonságként megjelent, unikális vízügyi képzés lehet. Dr. Németh Péter, a Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék egyetemi docense pedig azt emelte ki, hogy az első négy fiatal éppen a logisztikai képzés után érdeklődött. Ugyanakkor más irányok is nagyon népszerűen, ő például zenészeket is útba igazíthatott a győri Művészeti Kar felé.

 

Dr. Kecskés Gábor és Dr. Németh Péter is segített megválaszolni a diákok kérdéseit.

Az Audi Hungaria Zrt. standját a személyügyi marketing területen dolgozó Farkas Kinga fogja össze. Elmondta, hogy az Audit elsősorban a duális képzések miatt keresik a szakkiállításon, és nagyon népszerű az egyetemistáknak kínált gyakornoki program is. De a leggyakoribb kérdés persze az, hogy milyen munkalehetőségek vannak az Audinál. Ilyenkor ki is emelik az érdeklődőknek, hogy ha elvégzik a Széchenyi István Egyetemmel közös képzéseiket, vagy gyakornokként dolgoznak náluk, azt követően munkalehetőséget is kaphatnak a vállalatnál. „Az audis standszemélyzet négyötöde duális képzésben a győri egyetemen tanul. Olyan hallgatókat hoztunk magunkkal, akik első kézből tudják továbbadni az információkat az érdeklődőknek” – mondja Kinga, aki szerint az egyetemmel közös standterület nyitottsága letetővé teszi, hogy a látogatók könnyen át tudnak sétálni, és így teljeskörű információkat kaphatnak a győri lehetőségekről.

 

Farkas Kinga az Audi Hungaria Zrt. standján.

Az Egyetemi Szolgáltató Központ munkatársa, Szakálos Barnabás is kiemelte a stand nyitottságának jelentőségét. Így ugyanis kötetlenebbé válhatnak a beszélgetések, és nemcsak a képzésekről, hanem az egyetemi életről is kérdezik a felvételi előtt állók a széchenyis hallgatókat.

Novák Lili, Schneider Adrien, Juhász Attila Fejér megyéből érkeztek, és gazdasági irányban szeretnének továbbtanulni. Győrben tanuló ismerőseik, akik a Széchenyi István Egyetemet ajánlották, nagyon szerették a várost. Ez is vonzó volt számukra. A szombathelyi Szabó Lili és Kiss Virág kéttannyelvű középiskolában tanul. Lili az élelmiszermérnöki és a gazdaságinformatikus szakkal kapcsolatban is érdeklődött. Győr közelsége is sokat nyom nála a latban. „Azt hallottam, hogy jó a város” – mondja, és ennél nyomósabb indok talán nem is kell a választáshoz.

Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás szombaton 17 óráig várja a látogatókat a HUNGEXPO Vásárközpont "A" csarnokában (1101 Budapest, Albertirsai út 10.) Belépés és kilépés: Főbejáraton (I. kapu) felől. A szakkiállítás minden látogató számára ingyenes. Folytatás pedig január 16-án Győrben, a Nyitott Kapukon a Széchenyi István Egyetemen.

Események

Nyári záróvizsga időszak 2019. június 19. 00:00 - 2019. június 28. 19:00
Diplomaátadó ünnepély - MUK 2019. június 22. 14:00 - 15:00
Szenátusi Ülés 2019. június 24. 14:00 - 15:00
IX. Nemzetközi Mikroalga Szimpózium 2019. június 25. 00:00 - 2019. június 26. 01:00