ZÁRJUK A KÖRT: A KÖRFORGÁSOS GAZDASÁG

zarjuk-a-kort-a-korforgasos-gazdasag.jpgKörforgásos gazdaság: mit jelent és mit tehet érted? Kilenc körforgásos gazdaság eszköz, hetven vállalati esettanulmány és ipar 4.0 kitekintés – ezt tartalmazza a PwC által készített összegző anyag.

Kulcsszavak: körforgásos gazdaság, a jövő városai, ipar 4.0, erőforrás menedzsment

Üzleti SZEmle - 2021. február

Becslések szerint a gyártási folyamatokban használt anyagok csupán 1 százaléka marad „használatban” hat hónappal a termék értékesítése után. Mi történik a fennmaradó 99 százalékkal? A világ legnagyobb vállalatainak nagy része már elfogadott egy koncepciót, amelynek célja annak biztosítása, hogy az általuk használt anyagok folyamatosan használatban maradjanak. A szóban forgó koncepció a körforgásos gazdaság, amely az új, fenntarthatóságra törekvő fogyasztókra, a nyersanyagkészletek egyre kritikusabb csökkenésére és a negyedik ipari forradalom által elért jelentős új technológiai áttörésekre adott válaszként az akadémiai kutatási projektekből szűrődött ki a nagyvállalatok elmúlt években alkotott stratégiáiba. Kínától Európáig számos kormány erőfeszítéseket tesz a körkörös gazdaságra való áttérés támogatására, mind támogatások, mind jogszabályok révén.

A körforgásos gazdaság olyan rendszer, amelyben nincs hulladék, és ahol a mai termékek egyben a holnap nyersanyagai is. Míg a jelenlegi lineáris rendszerben termékeket gyártunk, használjuk azokat, majd eldobjuk, addig a körforgásos rendszerben a termékek nem végzik hulladékként, hanem visszakerülnek a termelési folyamatba. A már ismert módok, mint újrahasznosítás, szelektív hulladékgyűjtés mérföldkövek voltak a hulladék iránti attitűdünk fejlődésében, de ezek nem jelentik a teljes megoldást. A körforgásos gazdaság sokkal több, mint az újrahasznosítás. Hosszú távú gondolkodásra van szükség, hogy már a gyártáskor tudjuk, mi fog történni a termékkel, miután a fogyasztók eldobják. A körforgásos gazdaság hajtóerői a források kimerülése, a népesség növekedése, a fogyasztói magatartás változása. Megvalósításának az előfeltétele pedig a technológia fejlődése.

A PwC nagy tanulmánya bemutatja azokat az eszközöket, amelyekkel a körforgás előmozdítatható (ilyenek például a fenntarthatóság, a közösségi gazdaság, a megjavítás, az újrahasznosítás). A tanulmány továbbá bemutat különböző iparágakban tevékenykedő hetven olyan vállalatot, az Adidastól a Dellen, H&M-en, Ikeán, LG-n, Philipsen keresztül a Tesláig és Volvóig, ahol követendő megoldásokat próbáltak ki a körforgásos gazdaság megvalósítására.

Forrás: https://www.pwc.com/hu/en/kiadvanyok/assets/pdf/Closing-the-loop-the-circular-economy.pdf

Összeállította:

KONCZOSNÉ DR. SZOMBATHELYI MÁRTA

PhD habil, egyetemi tanár

KGK Vezetéstudományi és Szervezeti Kommunikáció Tanszék

kszm@sze.hu

 Események

Winter Seminar 2021 2021. február 24. 09:00 - 2021. február 26. 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. február 26. - 2021. február 27.
Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.