VÁLSÁGKEZELÉS A FENNTARTHATÓSÁG JEGYÉBEN

A HÉTFA Kutatóintézet az Europen Climate Fund megbízásából elemzést készített „Újranyitás, válságkezelés, fenntarthatóság – Szempontok és javaslatok a koronavírus gazdasági hatásait enyhítő intézkedések fenntarthatósági célokkal összhangban álló kialakításához” címmel. Az elemzés napjaink két globális kihívását, a fenntarthatósági célok elérését és a válságból való kilábalást ötvözi komplex szemléletben, hiszen a sikeres válságkezelésben és egy jövőbeni járvány kialakulási esélyének csökkentésében mind kormányzati, vállalati és egyéni szinten is cselekedni kell.

Kulcsszavak: válságkezelés, fenntarthatóság, javaslatok, intézkedések

Üzleti SZEmle - 2020. július

A kutatók véleménye szerint a gazdaságpolitika jövőbeni helyes irányai a hagyományos keynes-i keresletösztönzés helyett az alábbiakat támogatja:

  1. Alkalmazkodás, rugalmasság és hatékonyság növelése
  2. Cserét és az együttműködések sebezhetőségét csökkentő infrastrukturális és közszolgáltatási rendszerek fejlesztése
  3. Járványok kialakulását megelőző és az elterjedésüket korlátozó, a társadalom alkalmazkodóképességét fejlesztő intézkedések

Javaslatok vállalkozások számára: részleges otthoni munkavégzés aktív támogatása, rövid ellátási láncok kialakítása, társadalmi felelősségvállalás növelése.

Kormányzati intézkedési javaslatok, melyek a vállalkozásokat is érintik: kereskedők és szolgáltatók online jelenlétének támogatása, elektromos autók beszerzésének támogatása szállító cégeknél, épületenergetikai beruházások támogatása, K+F erősítése, ökológiai gazdálkodás támogatása a mezőgazdaságban.

 

Forrás: http://hetfa.hu/wp-content/uploads/2020/06/H%C3%89TFA_ECF_20200615_fin.pdf

Összeállította:

POREISZ VERONIKA
PhD, egyetemi adjunktus
Gazdasági Elemzések Tanszék
poreisz##kukac##sze.hu

Események

Szenátusi Ülés 2021. március 15. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 19. - 2021. március 20.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 26. - 2021. március 27.