ÚTON A KÖRKÖRÖS GAZDASÁG FELÉ

uton-a-korkoros-gazdasag-fele.jpg2020 márciusában tette közzé az Európai Bizottság (COM(2020) 98 final) a  tisztább és versenyképesebb Európát szolgáló, körforgásos gazdaságra vonatkozó új cselekvési tervét. A több mint 30 oldalas tervet sokan idézik hazánkban is, kiemelve a tervezet bevezetésében hangsúlyozott kezdő mondatot: Csak egy Föld van, de 2050-re a világ úgy fog fogyasztani, mintha három lenne (https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-consumption-production/). 

Kulcsszavak: Európai Bizottság, körforgásos gazdaság, cselekvési terv

Üzleti SZEmle - 2021. február

Miről is van szó tulajdonképpen? Erre a kérdésre ad választ a tervezet. Egy, a közelmúltban készült tanulmány becslése szerint (Cambridge Econometrics, Trinomics and ICF (2018), Impacts of circular economy policies on the labour market) a körforgásos gazdaságra vonatkozó szakpolitikák hatása a munkaerőpiacra, a körforgásos gazdaság elveinek alkalmazása az EU gazdaságában 2030-ig további 0,5 %-kal növelheti az EU GDP-jét, mintegy 700.000 új munkahelyet teremtve. Emellett az egyes vállalatok számára is egyértelműek az üzleti érvek: mivel az EU-ban működő gyártó cégek átlagosan 40 %-ot költenek anyagokra, a zárt rendszerű modellek növelhetik nyereségességüket, miközben megvédhetik őket az erőforrásárak ingadozásaitól. 

A tervezet részletesen újradefiniálja a következő problémaköröket:

  • Fenntartható termékpolitikai keret (Fenntartható termékek tervezése; A fogyasztók és a közbeszerzők pozíciójának erősítése; Körforgás a termelési folyamatokban).
  • Kulcsfontosságú termék-értékláncok (Elektronika és IKT; Akkumulátorok és járművek; Csomagolás; Műanyagok; Textilipar; Építőipar és épületek; Élelmiszerek, víz és tápanyagok).
  • Kevesebb hulladék, több érték (A hulladékkeletkezés megelőzésére és a körforgásos gazdaságra irányuló megerősített hulladékpolitika; A körforgás fokozása mérgező anyagoktól mentes környezetben; A másodlagos nyersanyagok jól működő uniós piacának megteremtése; Az EU-ból származó hulladékexport kezelése)
  • A körkörösség működőképessé tétele az emberek, a régiók és a városok számára
  • Több területet érintő intézkedések (A körforgásos jelleg mint a klímasemlegesség előfeltétele; A helyes gazdaság;  Az áttérés előmozdítása a kutatás, az innováció és a digitalizáció révén; Vezető szerep a globális szintű erőfeszítésekben; Az előrehaladás nyomonkövetése). 

A Bizottság felkéri az uniós intézményeket és szerveket, hogy támogassák a cselekvési tervet, és aktívan járuljanak hozzá annak végrehajtásához, és arra ösztönzi a tagállamokat, hogy a cselekvési terv ambícióinak fényében fogadják el vagy aktualizálják a körforgásos gazdaságra vonatkozó nemzeti stratégiáikat, terveiket és intézkedéseiket.

Forrás: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX:52020DC0098

Összeállította:

ABLONCZYNÉ MIHÁLYKA LÍVIA

PhD, egyetemi tanár 

Nemzetközi Tanulmányok és Kommunikáció Tanszék

ablne@sze.huEsemények

Winter Seminar 2021 2021. február 24. 09:00 - 2021. február 26. 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. február 26. - 2021. február 27.
Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.