Munkavállalók helyzetének javítása Ausztriában és Franciaországban

Ausztria:

Ausztriában a COVID-19 munkára vonatkozó intézkedéseinek főként azt célozzák, hogy ne szakadjon meg a kapcsolat munkáltató és munkavállaló között, illetve, hogy a munkavállalók korábbi bérüknek minél nagyobb arányát meg tudják kapni.

Üzleti SZEmle - 2020. április

A munkanélküliséget elkerülendő, a munkáltatónak lehetősége van csökkentett munkaidőt alkalmazni. Ez az idő átlagosan 10%-a annak a normál munkaidőnek. A rövidített munkával töltött időszak 3 hónapig tarthat, majd lehetőség van meghosszabbítani  még 3 hónappal. A munkavállalók a vírushelyzet előtti fizetésük 90, 85 vagy 80 százalékát kapják meg, attól függően, hogy milyen magas bruttó bérrel rendelkeztek. Ezeket a rendelkezéseket minden Ausztriában tevékenykedő vállalat alkalmazhatja.

Április 20-án már 900.000 főt tett ki azon munkavállalók száma, akik érdekeltek voltak a rövidített munkaidőben való tevékenységben. A rövidített munkaidőben történő munkavégzés jelentősen több olyan munkavállalót érint, akik nehezebb szociális helyzetben vannak, mint akiknek fizetése és képzettsége is magasabb. Azok esetén, akik érettségivel vagy egyetemi végzettséggel rendelkeznek, nagy arányban tudják alkalmazni a home office-ban való munkavégzést, így munkájuk továbbra is zavartalanul tud folyni. A felmondásoknál az arány pont fordított: az Uni Wien statisztikája szerint a minimális kötelező végzettséggel rendelkezők 14,4%-át érinti, míg az egyetemi végzettséggel rendelkezők csupán 0,8%-át.


Franciaország:

Munkáltató kötelezettségei a francia Munkaügyi Minisztérium által. A munkáltató felelős alkalmazottainak egészségéért és biztonságáért. A törvény előírja, hogy megelőző intézkedéseket kell hoznia, és gondoskodnia kell arról, hogy ezeket az intézkedéseket a változó körülmények figyelembevétele érdekében adaptálják. Ez a munkavállalók, de a vállalatok érdeke is, mivel az alkalmazottak jelenléte posztjukban nagymértékben függ attól, hogy mennyire bízik-e a vállalat abban, hogy képes-e reagálni aggodalmakra és megvédeni őket a vírussal kapcsolatos különös kockázatokkal szemben, különösen azok, akik kapcsolatba lépnek az ügyfelekkel.

Konkrétan felül kell vizsgálnia azokat a körülményeket, amelyekben a munkavállalók ki vannak téve a vírusnak, és végre kell hajtania a szükséges intézkedéseket a kockázat lehető legalacsonyabb szintjének elkerülésére vagy ennek hiányában történő korlátozására:

  • távmunka;
  • munkaszervezés (a társadalmi távolság szabályai);
  • felszerelés (képernyők vagy a számlálók távolsága stb.);
  • információ;
  • tudatosság és munka útmutatások.

Minden körülmények között egy méternél nagyobb távolság a munkatársak között, nagyon rendszeres kézmosás szappannal vagy hidrogén-alkoholos gél stb.

Amennyiben nem tartják be a Munkaügyi Minisztérium általi előírásokat akkor a munkavállaló jelentheti az ágazat munkaügyi felügyelőjével.

Azok az emberek, akik a  munkanélküliség végében járnak az állam automatikusan kiterjeszti a munkanélküli-ellátásokhoz való jogokat minden olyan álláskereső számára, akik 2020. március 1. óta igénylőként érkeznek be vagy akik az egészségügyi válság idején érkeznek. Ez a kivételes intézkedés garantálja az érintett álláskeresők számára a juttatás minimális kifizetését annak a naptári hónapnak a végéig, amelyben a szülés befejeződik, vagyis 2020. május 31-ig; ezt a dátumot meghosszabbítják a elszigetelési intézkedés további meghosszabbítása esetén. Amikor lehetőség van távmunkára, de a munkáltató megtagadja, akkor indokolni kell, hogy miért.

 

Források:

https://www.ams.at/unternehmen/personalsicherung-und-fruehwarnsystem/kurzarbeit#wasbedeutetdiekurzarbeitfrdiearbeitskrfte

https://www.socialeurope.eu/austrian-short-time-work-model-a-labour-market-policy-for-the-many-not-the-few

https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus

https://travail-emploi.gouv.fr/IMG/pdf/covid19_obligations_employeur.pdf

Összeállította: Kurucz Attila (kurucz.attila@sze.hu)

Események

Szenátusi Ülés 2021. március 15. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 19. - 2021. március 20.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 26. - 2021. március 27.