Munkaerőpiaci adatok előrejelzése a koronavírus idején

A koronavírus-járvány egy nagyléptékben változó és bizonytalan, azaz turbulens környezetet teremtett a gazdaság szereplői és a gazdaságpolitikusok számára. A napokban az egyik legfontosabb téma, amellyel kapcsolatban a hazai gazdasági sajtó is kiemelten foglalkozik, a munkahelyek megmentésének problémája. Az ennek érdekében az elmúlt két hétben meghozott kormányzati döntések és bevezetett intézkedések több vállalati (köztük több személyes) visszajelzés alapján elégtelennek bizonyulnak, várhatóan nem érik el a kívánt hatást (az okok a hazai sajtóból is ismertek, a számomra a személyes konzultációk során visszajelzést adó vállalatok, vállalkozók ugyanezeket sorolták fel).

Üzleti SZEmle - 2020. április

Vállalati forrásokra hivatkozva az egyik vezető hazai gazdasági portál (https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200418/nem-mukodik-a-kormany- mentocsomagja-hatalmas-leepitesi-hullam-kezdodott-magyarorszagon-426894) arról számol be, hogy már nemcsak a kkv-k vannak bajban, hanem a legnagyobb magyarországi multinacionális cégek is jelentős mértékű leépítéseket készítenek elő. A hírporál úgy tudja, a kormány várhatóan átdolgozza a bejelentett mentőcsomagot.

A járvány február végén, március elején tört be Európába, majd terjedt el az egész világon. Jelenleg (április végén) a legfrissebb statisztikai adataink még mindig a csak 2019. év utolsó negyedévében vagy legkésőbb a február hónapban (vagy 2019. dec. – 2020. febr. időszakban) fennálló állapotokat mutatják. Ezek még nem jelzik a koronavírus-járvány hatásait. Nem ismerjük a gazdasági teljesítményt kifejező GDP azóta bekövetkezett visszaesésének mértékét, de még a havonta felmért foglalkoztatásra, munkanélküliségre sincsen a februárinál frissebb, az aktuális helyzetet jobban közelítő adatunk. Csupán a meglehetősen nagy szórást mutató előrejelzésekre hagyatkozhatunk, amelyek alapján nehéz megfelelő döntéseket hozni. A KSH közzétételi naptára alapján április 28-án kapunk frissebb, a márciusi viszonyokat tükröző adatokat a foglalkoztatás és munkanélküliség alakulásáról, az I. negyedéves GDP-ről pedig majd csak május 15-én. Ez is csak egy jóval korábbi állapotot mutat majd.

A hivatalos statisztika nemcsak Magyarországon, hanem más országokban is nagy lemaradásban van az aktuális folyamatoktól. Ez a késleltetés normál időkben kellőképpen friss és a döntéseket megfelelően támogató adatokat biztosít. Jelenleg azonban nem ilyen időket élünk. Turbulens környezetben a megfelelő válságkezelési döntések meghozatalához jóval naprakészebb információkra van szükség mind a vállalati menedzsment és az őt támogató controlling, mind pedig a nemzetgazdasági szabályozás, a gazdaságpolitika területén (legyen szó országos vagy területi szintű intervenciókról).

Az alábbi cikkben az amerikai Arizona State University és a Virginia Commonwealth University kutatói a fentiekben bemutatott időszerűségi probléma enyhítésére kidolgozott projektjüket mutatják be. Ennek keretében hetente mérik fel a munkaerőpiaci folyamatokat és számolnak be az adott heti eredményekről. Ez gyakorlatilag minimális információs késedelem a döntéshozók számára a havi rendszerességgel és három heti késleltetéssel adatokat szolgáltató hivatalos munkaerőpiaci statisztikákhoz képest (amelyekkel egyébként eredményeik konzisztensek, összemérhetők, hiszen a módszerek is követik a hivatalos statisztikák készítése során alkalmazottakat).

 

Forrás: https://alexbick.weebly.com/uploads/1/0/1/3/101306056/bb_covid.pdf

Összeállította: Koppány Krisztián (koppanyk@sze.hu)

Események

Winter Seminar 2021 2021. február 24. 09:00 - 2021. február 26. 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. február 26. - 2021. február 27.
Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.