MILYEN VÁLTOZÁSOK VÁRHATÓK A GLOBÁLIS MUNKAERŐ PIACON 2020-2025 KÖZÖTT?

A Világgazdasági Fórum rendszeresen megjelenteti a „Future of Work”, azaz a munka jövője témakörhöz kapcsolódó elemzéseit. A 2020. októberben megjelent legújabb kiadvány számos ágazat, szakterület és nemzetgazdaság kilátásait tekinti át.

Kulcsszavak: munkaerőpiac, technológiák adaptálása, képzettségi igények

Üzleti SZEmle - 2020. november
Az elemzés kiemeli, hogy 2020 az első év, amikor globálisan várhatóan több munkahely fog megszűnni, mint amennyi új munkahely létesül. A megkérdezett vállalkozások vezetői egyre gyorsuló ütemű digitalizációs terveikről számoltak be a kutatóknak, a COVID járvánnyal párhuzamosan tartósan bővül a távmunkában dolgozók aránya és a vállalati tevékenységek automatizációja. A technológiák közül a felhő alapú alkalmazások (cloud computing), a big data és az e-kereskedelem jelentenek abszolút prioritást. Nemzetközi szinten pedig az adatelemző, adattudós, mesterséges intelligencia és gépi tanulás specialista, robottechnikai mérnök, valamint szoftver- és alkalmazásfejlesztő munkakörök iránt jelentkezik a legnagyobb kereslet. A jövőbeni kompetenciák közül a legelőkelőbb helyeken a kritikus gondolkodás és elemzés, problémamegoldás szerepel már évek óta, ami mellé az idei évben felzárkózott az önmenedzsment, aktív tanulás, reziliencia és stressztűrési képesség.

A tanulás támogatásának minden szinten kitüntetett szerepet tulajdonítanak a jelentés készítői, hiszen munkaerőpiacról kiszorulók számára egyre fontosabb lesz a megfelelő átképzések, valamint olyan továbbképzések kínálata, amelyek segítségével visszavezethetők a munkanélküliek a munka világába. Nem az a kérdés, hogy milyen mértékű változásokat hoz az automatizáció, hanem az, hogy erre milyen válaszokat adnak úgy a vállalkozások, mint az egyes nemzetgazdáságok vezetői. A megfelelő megoldások megtalálásához pedig érdekes megnézni a tényeket, a vállalatvezetői véleményeket és a kutatók következtetéseit a legújabb „Future of Work” elemzésben.

 

Forrás: https://www.weforum.org/reports/the-future-of-jobs-report-2020

 

Össszeállította:

DR. DŐRY TIBOR

 

Egyetem docens, tanszékvezető

Vezetéstudományi és Szervezeti Kommunikáció Tanszék

doryti@sze.hu

Események

Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.
Elektronikus ZH nap 2021. március 5.