KKV-K HELYZETE EURÓPÁBAN A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉN: KÖVETKEZMÉNYEK ÉS INTÉZKEDÉSEK

Számos kutató és gazdasági szereplő foglalkozik a Covid 19 okozta válság gazdaságra gyakorolt hatásaival és egyetértenek abban, hogy azonnali és folyamatos intézkedések szükségesek egyrészt kormányzati részről, másrészt a vállalati döntéshozók részéről, mivel gazdasági válság esetén a kkv szektor az egyik legsebezhetőbb.

Kulcsszavak: Covid 19, kkv szektor, helyzetelemzés, javaslatok járvány alatt – járvány után

Üzleti SZEmle - 2020. augusztus-szeptember

Jelen tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy az európai kkv-k eredményessége, versenyképessége eddig is abból származott, hogy minden helyzetben innovatívak és rugalmasak voltak, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a jelenlegi külső sokk nagysága példa nélküli.

A tanulmány elemzi, hogy a különböző típusú kkv-kre milyen hatással van a pandémia és néhány célravezető javaslatot tesz az egyes szektorok vonatkozásában. Három szektort különböztet meg, amelyekre vonatkozóan bemutatja rövidtávú, közép-és hosszútávú hatásokat, továbbá javaslatokat fogalmaz meg:

  • ún. ’önálló kkv-k: végtermékeket gyártanak (saját brand); jellemző rájuk a piaci rés kihasználása; digitális infrastruktúra fejlesztése (online értékesítési csatornák, teleworking, stb.); munkavállalók átképzése; új ellátási láncok szükségesek.
  • nagy cégeknek beszállító kkv-k (pl. autóiparban): magas fokú függési szint a szereplők között; trend: a multiple soucing; ellátási láncok újra vagy átszervezése; földrajzi közelség felkarolása; költségcsökkentés; digitális technológia előtérbe helyezése.
  • tudásalapú kkv-k: feltörekvő szektor (pl. biotechnológia); új start-up-ok megjelenése; technológiai fejlesztéseik figyelembevétele a járvány lecsengése után; új technológiák felhasználása – megoldási javaslatok már a járvány idején;

Forrás: https://link.springer.com/article/10.1007/s40812-020-00169-4

Journal of Industrial and Business Economics (2020) 47:499–510.

 

Összeállította:

ABLONCZYNÉ MIHÁLYKA LÍVIA

 

PhD, egyetemi tanár

Nemzetközi Tanulmányok és Kommunikáció Tanszék

ablne@sze.hu

Események

Szenátusi Ülés 2021. március 15. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 19. - 2021. március 20.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 26. - 2021. március 27.