Kína COVID-19 válság utáni gazdasági fellendülése

A cikk gyökerei az 1980-as kínai reformig nyúlnak vissza anélkül, hogy a szerzők ezt jeleznék. A délkeleti partvidéken létrehozott speciális gazdasági övezet működésének feltételrendszerét a gyors alkalmazkodása, a high-techre és a növekedésre dolgozták ki. A négy speciális gazdasági övezetben a lokális kormányzat önállóan, adókedvezményekkel, infrastrukturális fejlesztésekkel, döntési szabadsággal ösztönözhette a külföldi működőtőke beruházásokat. A siker hatására 1984-ben további 14 városban vezették be a jó gyakorlatot, erősen ügyelve a működőtőke befektetések lokális beágyazottságának erősítésére. Kína 1984 és 2020 között a világ meghatározó gazdasági erőterévé vált.

Üzleti SZEmle - 2020. május

A járvány következtében bevezetett korlátozások Kínában is erősen visszavetették a gazdaságot. Január-március időszakban átlagosan 6,8 százalékos volt a visszaesés, Hubei-ben 39,2. Erős kontroll, nagyarányú tesztelés, a társadalmi kontaktok számának drasztikus és tudatos csökkentése okán 2020. márciusra javult a helyzet. A gazdaság fokozatosan újra indul. A folyamatos tesztelés, erős higéniai előírások, az emberek egészségi állapotát monitorozó applikációk, smart készülékek révén Kína képes a járvány újbóli terjedésének izolálására. Az év eleji visszaesés ellenére kínai GDP 2020-as növekedését 6%-ra becsülik egyes elemző szervezetek.

A bevezetett jelentős gazdaságélénkítő csomag nemcsak a gazdaság stabilizálását szolgálja, hanem a jövőt határozza meg. Azt az új infrastruktúrát fejleszti, melyből a jövő növekedése táplálkozik. 5G hálózatok, elektromos töltőállomások, energiahatékonysági programok vannak a fejlesztések középpontjába helyezve. A cél a high-tech gazdaság kialakítása, valamint a keleti partvidék és a belső területek közötti szakadék csökkentése, a vidéki területek gyors ütemű felzárkóztatásával, high-tech és szolgáltatás-vezérelt gazdaság ottani kiépítésével. A multiplikatív hatások mértékét prognosztizálja Kína súlya a globális ellátóláncokban.  A magyar relációkat e tekintetben lásd Koppány [2020] Közgazdasági Szemlében megjelent cikkében.

Forrás: https://www.china-briefing.com/news/china-will-lead-global-economic-recovery-covid-19/

Összeállította: Kovács Norbert (kovacsn@sze.hu)

Események

Winter Seminar 2021 2021. február 24. 09:00 - 2021. február 26. 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. február 26. - 2021. február 27.
Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.