Japán gazdasági intézkedései

Április 7-én a japán kormány elfogadott egy 108 200 milliárd jen (kb. 1000 milliárd USA dollár, a japán GDP 20%-a) összegű gazdaságélénkítő csomagot, amely magában foglalt egy 2020 januárjában jóváhagyott élénkítő csomag, és két, az új koronavírus hatásainak kezelésére, február 13-án és március 10-én bevezetett csomagok még hátralévő részeit is. Az áprilisi csomag 39 500 milliárd jen (365 milliárd USA dollár) költségvetési kiadást jelent.

Üzleti SZEmle - 2020. április

Az áprilisi csomag főbb elemei:

Azonnali intézkedések: a vírus terjedésének megfékezése, egészségügyi ellátás kapacitásának növelése, gyógyszerek fejlesztése (2500 milliárd jen (23,1 milliárd USA dollár)) és a foglalkoztatás és vállalatok működésének fenntartás érdekében hozott intézkedések (22 000 milliárd jen (203,3 milliárd USA dollár)).

a)       Azok a foglalkoztatók, akiknek az új koronavírus következtében a havi értékesítésük/bevételük 5 százaléknál nagyobb mértékben esik vissza, állami támogatásra jogosultak. Maximálisan igényelhető napi összeg 8330 jen, amelyből az alkalmazottak fizetett szabadságának egy részét lehet finanszírozni. (A foglalkoztatók különleges szabadságra küldhetik az alkalmazottakat, akik ezen idő alatt az átlagfizetésük legalább 60 százalékra jogosultak, amelynek egy részét az állam fedezi).

A fenti igényelhető állami támogatás összege módosult 2020. április 1. és június 30. között: Az állam továbbra is támogatja a fizetett szabadságot. Ha vállalat küld el alkalmazottakat, akkor a fizetett szabadság napi összegének 4/5-ét (kis- és közepesvállalatok esetében) vagy 2/3-át (nagyvállalatok esetében) vállalja át az állam. Ha vállalat nem küld el egyetlen alkalmazottat sem, akkor a fizetett szabadság napi összegének 9/10-ét (kis- és közepesvállalatok esetében) vagy 3/4-ét (nagyvállalatok esetében) vállalja át az állam.

b)      A vállalatok cash-flow támogatása:

Kamatmentes kölcsön nyújtása egyéni vállalkozók és kis- és közepesvállalatok számára, amelyek értékesítése vagy bevétele drasztikusan visszaesett.

A Japán Fejlesztési Bank és a Shoko Chukin Bank sürgősségi kölcsönöket nyújt a közepes- és nagyvállalatok cash-flowjának támogatására.

Cash-flow támogatást nyújtanak a légi társaságoknak is, valamint fizetési haladékot biztosítanak számukra a landolási díjak esetében.

A japán kormány megkérte a pénzügyi vállalatokat, hogy továbbra is nyújtsanak új kölcsönöket és gyorsan és rugalmasan vizsgálják felül a meglévő kölcsönök feltételeit.

A japán központi bank speciális alapokat működtett a vállalati finanszírozás biztosítása érdekében, és növeli az értékpapírok és vállalati kötvények vásárlását.

c)       Segélyt kapnak azok a kis- és közepesvállalatok és egyéni vállalkozók, amelyeknek/akiknek a jövedelme 50 vagy annál nagyobb százalékos csökkenést mutat egyik hónapról a másikra. A segély összege maximum 2 millió jen kis- és közepesvállalatok és maximum 1 millió jen egyéni vállalkozók esetében.

d)      Segélybe részesülnek az alacsony jövedelmű háztartások is. Azon háztartások részesülnek segélyben, amelyek jövedelme valamilyen üzlet felfüggesztése miatt csökken és amelyek nehezen tartják fent magukat. A háztartások 300 000 jen segélyben részesülhetnek, ha a jövedelmük bizonyos szint alá csökken (lásd részletesen forrás).

e)       A családi pótlékot 10 000 jennel növelték meg.

f)       Az egészségügyi és nyugdíjjárulék fizetés alól mentesség illetve annak halasztása adható olyan személyek számára, akiknek a fizetését csökkentették, és akiknek a jövedelme bizonyos szint alá csökkent a járvány miatt.

g)      Adókat érintő intézkedések:

Azok a vállalkozók, akiknek jelentősen csökkent a jövedelme, egy évvel elhalaszthatják – büntetés nélkül – a nemzeti, regionális adók és a tb-járulékok fizetését.

Társasági adó visszatérítést kaphatnak a veszteségek fedezésére azok a vállalatok, amelyek befizetett alaptőkéje 100 és 1000 millió jen közé esik.

Az ingatlanadó és a várostervezési adó felére vagy nullára csökken olyan kis- és közepesvállalatok számára, amelyek nehézséggel küzdenek.

 

A fellendülés időszakának intézkedései:

  • Az üzleti tevékenység fellendülése a kormányzat és a magánvállalatok által (3300 milliárd jen (30,5 milliárd USA dollár))
  • Turizmus, fuvarozás, vendéglátás, szórakoztató ipar támogatása
  • Erős gazdasági szerkezet kiépítése (10 200 milliárd jen (94,2 milliárd dollár))
  • Ellátási láncok reformja
  • Agrártermékek kivitelének támogatása
  • Digitális transzformáció támogatása
  • Közberuházások finanszírozása
  • Jövőre való felkészülés (1500 milliárd jen (13,8 milliárd dollár))
  • Tartalékalap képzése az új koronavírus kontrolálása érdekében

 

Forrás: https://www.jdsupra.com/legalnews/covid-19-in-japan-state-of-emergency-20664/

Összeállította: Völgyi Katalin (volgyi.katalin@sze.hu)

Események

Szenátusi Ülés 2021. március 15. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 19. - 2021. március 20.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 26. - 2021. március 27.