HA A KÖR BEZÁRUL – A KÖRFORGÁSOS GAZDASÁG JELENTŐSÉGE ÉS LEHETŐSÉGEI

ha-a-kor-bezarul-a-korforgasos-gazdasag-jelentosege-es-lehetosegei.jpgA becslések szerint a termékgyártás során felhasznált anyagok csupán 1 %-a marad használatban hat hónappal az értékesítés után. Ezzel az erős mondattal kezd a PricewaterhouseCoopers Magyarország körforgásos gazdasággal foglalkozó szakmai anyaga. Egy 2017-es felmérés kimutatta, hogy mindössze 90 multinacionális vállalat tehető felelőssé a globális átlaghőmérséklet-emelkedés 50 %-áért. Ez is mutatja, hogy a globális klímaváltozás és környezeti válság elkerüléséért leginkább a nagyvállalatok tudnak, és nekik is kell tenniük. A 48 oldalas anyag ezért 6+1 iparág körforgásos gazdasági kezdeményezéseit mutatja be, valamint 70 vállalati példát. Ilyen például a textilipar, amely a világ második legszennyezőbb iparágából szeretne a körforgásos gazdaság egyik úttörőjévé válni. De láthatunk példát arra is, hogy mit próbál tenni az élelmiszeripar az ellen, hogy az élelmiszerek fele ne a kukában kössön ki. Természetesen az autóipar sem maradhat ki, amely a Föld ólomkészletének 60 %-át használja fel.

Kulcsszavak: körforgásos gazdaság, ipar 4.0, esettanulmányok

Üzleti SZEmle - 2021. február

A tanulmány kiemelt figyelmet fordít a digitalizációra, így az Ipar 4.0 megoldásokra is. Megvizsgálja, hogy hogyan csökkenhet a hulladék és lehet hatékonyabb a karbantartás a dolgok internete (IoT) és az adatelemzés segítségével, hogy milyen újdonságokat hoz az additív gyártás és 3D-nyomtatás az anyagfelhasználásba, vagy, hogy hol tart ma az anyagtechnológia az anyagok újrahasznosításában. 

A körforgásos gazdaság a tanulmány becslése szerint évi 1 trillió dollárnyi nyersanyag-felhasználást takaríthatna meg 2025-ig. A témában három fő trend a meghatározó: az átalakuló fogyasztói igények és tudatosság, a szűkös erőforrások, valamint a technológiai áttörések. A körforgásos gazdaság egyik eszköze a fenntartható tervezés, amelynek egyik kiemelt módja az időtálló termékek tervezése és a tervezett avulás visszaszorítása.

A Fortune Global 500 listáján szereplő első 100 vállalatból 44 % már rendelkezik körforgásos gazdaság koncepcióval vagy stratégiával. Az egyes iparágakat összehasonlítva eltérő kép rajzolódik ki. A körforgásos gazdasághoz kapcsolódó kezdeményezések terén a fogyasztási javakat gyártó vállalatok (FMCG) és a járműipar jár az élen, míg az olajipar, pénzügyi szolgáltatások és az egészségügy a legkevésbé „körforgásos”. Ez azonban még főként csak stratégiai szint, a megvalósulás terén még rengeteg teendője van a vállalkozásoknak a világban és itthon is.

Forrás: https://www.pwc.com/hu/hu/kiadvanyok/assets/pdf/korforgasos.pdf

Összeállította:

GAJZÁGÓ GERGŐ

Egyetemi tanársegéd, doktorjelölt

Marketing és Menedzsment Tanszék

gajzago.gergo@sze.hu

Események

Winter Seminar 2021 2021. február 24. 09:00 - 2021. február 26. 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. február 26. - 2021. február 27.
Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.