Gazdasági ösztönzők az egészség, a gazdaság és az éghajlat együttesen kezelésére

A We Mean Business nemzetközi nonprofit szervezetek koalíciója, amely a világ legbefolyásosabb vállalataival működik együtt az éghajlatváltozás ügyében – katalizálva az üzleti vezetést a politikai ambíciók ösztönzése és a nulla szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés felgyorsítása érdekében. (1,256 cég, 24.8 billió $ piaci érték. Lista itt, Audi AG szintén közéjük tartozik) A nyilatkozat hangsúlyozza, hogy a jelen helyzetben adott válaszoknak kettős fókuszt kell középpontba állítani.

Üzleti SZEmle - 2020. április

Az első az, hogy mindannyian  - családok, vállalkozások és kormányok – tudunk radikálisan és határozottan cselekedni, amikor a pillanat ezt megköveteli. Ez az azonnali reakció arra irányul, hogy az emberek menedéket, élelmet és gyógykezelést engedjenek meg maguknak, valamint, hogy az orvosi ellátási láncok és a szolgáltatók kapacitása megnövekedhessen. Fontos a vírus által leginkább sújtott közösségek, munkavállalók és vállalkozások támogatása. A vállalatoknak, különösen a kkv-knak azonnali hozzáférésre van szükségük a tökéhez, hogy túléljék a zavarokat, az embereket munkában tartsák, és biztosítsák a létfontosságú áruk és szolgáltatások rendelkezésre állását. A vírus megjelenése és hatásai megmutatják, mennyire törékeny életmódunk és gazdasági rendszereink. Az azonnali globális reagálás világossá teszi, hogy van hajlandóságunk és képességünk a közösségeket és életmódot fenyegető veszélyek leküzdésére.

 

A második fókusz tehát, az előzőre építve a rezisztencia, a rugalmasság kell legyen. Mivel az azonnali válságkezelés az elkövetkező hónapokban hosszabb távú gazdasági ösztönzésre vált, a hangsúly a gazdaság újjáépítésére és egy új irány meghatározására irányul. Közös felelősségünk, hogy ezt a válság- és megújulási pillanatot felhasználjuk a nagyobb ellenálló képesség kiépítésére és végül a létezésünk legnagyobb veszélyének kezelésére.

 

A kormányoknak az éghajlatváltozás elleni fellépést és az ellenálló képességet kell a hosszú távú gazdasági ösztönző csomagok középpontjába helyezniük. Ez segít elkerülni azokat a gazdasági „földrengéseket”, amelyekről már tudjuk, hogy jönnek. Nulla szén-dioxid-kibocsátású jövő, amelyben a közösségek és a gazdaság ellenállóképesek az éghajlatváltozás hatásaival szemben. Ebben az esetben a beruházások hozzájárulnak a kibocsátás csökkentéséhez, a tiszta levegő biztosításához, a jó munkahelyek biztosításához, miközben biztosítják a gazdasági növekedés megőrzését.

 

Bár a koronavírus világjárvány nem egyértelműen a klímaváltozás következménye, a fellépő gazdasági és társadalmi sokk pontos előjele mindannak, ami várható a következő évtizedekben. Közös felelősségünk, hogy az ellenálló képesség növelésével, a gazdasági szerkezet rugalmasságának erősítésével felkészítsük és megvédjük a jövőbeni gazdasági sokkoktól.  A kormányok egyértelmű jelzése, hogy visszatérnek a rugalmas, zéró szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átmenethez, és támogatják a már létező klímamegoldásokat, elősegítik a magánszektor ezirányú befektetéseit meggyorsítja ezt a gazdasági folyamatot.

 

Ennek megfelelően a We Mean Business Coaliton a több mint 1200 globális vállalati tag nevében azt kéri a COVID-19 gazdasági hatásainak leküzdésére irányuló kormányzati hosszú távú ösztönző intézkedésektől, hogy:

  • Kezelje mind a jelenlegi gazdasági válságot, mind a folyamatos éghajlati válságot egyaránt.
  • Használja ki az alkalmat egy olyan nulla szén-dioxid-kibocsátású jövő építésére, amelyben a közösségek és a gazdaság képes ellenállni az éghajlatváltozás hatásaival szemben.
  • Járuljon hozzá a kibocsátás csökkentéséhez, a tiszta levegő biztosításához, a jó munkahelyek kialakításához a gazdasági növekedés megőrzése közben.
  • Legyen összehangban a Párizsi Megállapodás céljaival - a globális felmelegedést legfeljebb 1,5ºC-ra korlátozni és legkésőbb 2050-ig elérni a nettó nulla kibocsátást.
  • Szűrje meg a beavatkozásokat az éghajlat és az ellenálló képesség lencséjén – hogy a befektetések valóban szén-dioxid-mentes megoldások felé irányuljon.

 

Forrás: https://www.wemeanbusinesscoalition.org/blog/covid-19-stimulus/

https://www.youtube.com/watch?v=YvCBdvxMzGk&feature=emb_logo

Összeállította: Kárpáti Andrea  (karpati.andrea@sze.hu)

Események

Winter Seminar 2021 2021. február 24. 09:00 - 2021. február 26. 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. február 26. - 2021. február 27.
Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.