COVID-19 válságra adott gazdasági intézkedések az éghajlatváltozás

Cameron Hepburn, Brian O’Callaghan, Nicholas Stern, Joseph Stiglitz és Dimitri Zenghelis cikke azt vizsgálja, hogy a koronavírus által kiváltott válságra adott gazdaságpolitikai válaszok, fiskális csomagok hogyan tudják beépíteni a széndioxid-kibocsátás csökkentési célkitűzésket.

Üzleti SZEmle - 2020. május 

Az adatgyűjtés kérdőívvel történt, melyben 231 szakértőt (központi bankok, pénzügyminisztériumok kollégái és egyéb közgazdasági szakemberek a G20 országokból) kérdeztek a költségvetési fellendülési szakpolitika 25 alaptípusának relatív teljesítményéről négy területen: megvalósítás gyorsasága, gazdasági multiplikátor, az éghajlatváltozásra gyakorolt hatás és általános vonzerő.

Ezek alapján 5+1 olyan szakpolitikát azonosítottak, amelyek mindezen szempontok alapján várhatóan jól teljesítenek a G20 országokban, egyaránt hozzájárulva a gazdasági és klíma célok teljesítéséhez:

  1. zöld infrastruktúra beruházások (S, T)
  2. épületek energiahatékonysági felújítása (U),
  3. befektetés az oktatásba és képzésbe, mind az COVID-19 miatt bekövetkezett munkanélküliség azonnali csökkentése, mind a dekarbonizáció következtében kialakuló strukturális munkanélküliség megelőzése érdekében (L, N),
  4. természeti tökébe való befektetés az ökoszisztéma ellenálló- és megújulóképességének megőrzése és javítása érdekében (V, W),
  5. zöld K+F befektetés (Y).

Alacsony és közepes jövedelmű országok (LMICs) esetében a K+F befektetéseknek kisebb jelentőséget tulajdonítottak, a helyette t javasolt szakpolitikai intézkedés:

+1.   vidékfejlesztés (P).

A szerzők megjegyzik, hogy két tevékenység -- épületfelújítás (U) és természeti beruhások (V) – végrehajtása nem kíván speciálisan képzett munkaerőt, emiatt az ötből a leggyorsabban indíthatók el.

 

Forrás: Hepburn, C., O’Callaghan, B., Stern, N., Stiglitz, J., and Zenghelis, D. (2020), Will COVID-19 fiscal recovery packages accelerate or retard progress on climate change?, Smith School Working Paper 20-02.

Összeállította: Kárpáti Andrea (karpati.andrea@sze.hu)

Események

Winter Seminar 2021 2021. február 24. 09:00 - 2021. február 26. 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. február 26. - 2021. február 27.
Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.