COVID-19: TÁJÉKOZTATÓ ANYAG GLOBÁLIS EGÉSZSÉGÜGYI HELYZET ÉS A VÁLSÁGRA ADOTT VÁLASZOK

A Mckinsey 2020. július 6-án megjelent jelentése a vállalati vezetőket segíti a COVID-19 pandémia jelenlegi helyzetének és további alakulásának megértésében, valamint olyan lépések meghozatalában, amellyel a vállalatvezetők meg tudják védeni a vállalat alkalmazottait, vevőit, ellátási láncait, és pénzügyi eredményeit.

Kulcsszavak: munkavégzés módja, szervezeti struktúra, képességek, gazdasági kilátások

Üzleti SZEmle - 2020. július

2020 júniusában a Mckinsey 2174 vállalatvezetőt kérdezett meg világszerte. 33 százalékuk szerint a fellendülés lassú és egyenletlen lesz. A vezetők nagy többsége (kivétel Kínában) rosszabbnak ítéli meg a gazdasági helyzetet, mint 6 hónappal ezelőtt. Ugyanakkor a kilátások javulnak. Áprilisban a vállalatvezetők 27 százaléka, júniusban már 37 százaléka vélekedett úgy, hogy a következő 6 hónapba a vállalati profit nőni fog. Öt tényező fogja formálni az új norma kialakulását: kereslet átalakulása, megváltozott munkaerő, változások a rugalmassági elvárásokban, szabályozói bizonytalanság, és a vírus fejlődése. A vállalatok számára rendkívül fontos, hogy megértsék ezeket a tényezőket és foglalkozzanak velük, azért, hogy sikeresek tudjanak lenni az új helyzetben. A siker lehetséges, ahogy azt a feldolgozóipari vállalatok példája is mutatja, amelyek alkalmazottaik 40 százalékával 90 százalékos kapacitással tudtak működni. Más szervezetek is tudnak sikeresek lenni, ha gyorsan alkalmazkodnak az új körülményekhez. Kulcsfontosságú gyakorlatok: a munkavégzés módjának átalakítása, a szervezeti struktúra megújítása, és a képességek jobb kihasználása.

 

Forrás: https://www.mckinsey.com/~/media/McKinsey/Business%20Functions/Risk/Our%20Insights/COVID%2019%20Implications%20for%20business/COVID%2019%20July%209/COVID-19-Facts-and-Insights-July-6.pdf

Összeállította:

VÖLGYI KATALIN
PhD, egyetemi adjunktus
Nemzetközi és Elméleti Gazdaságtan Tanszék
volgyi.katalin##kukac##sze.hu

Események

Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.
Elektronikus ZH nap 2021. március 5.