COVID-19 ÉS AZ ÖSSZEOMLOTT ELLÁTÁSI LÁNC

A jelenlegi piaci ingadozásuk rávilágítottak, hogy az ellátási láncok milyen jelentős szerepet töltenek be a globális vállalatok sikerében és értékelésében. A COVID-19 járvány feltárta a globális ellátási láncok gyenge pontjait, hiszen a korábban könnyen hozzáférhető alapanyagok terén jelentős ellátási zavarok léptek fel.

Kulcsszavak: globalizáció, ellátási lánc, Control Tower, AI, adatgyűjtés, kommunikáció

Üzleti SZEmle - 2020. július

Az IBM szakértőinek a javaslatai az ellátási láncok alkalmazkodóképességének fokozása érdekében három kulcsfontosságú területet érintenek: (1) strukturális kockázat és rugalmasság, (2) globális átláthatóság, valamint (3) gyors reagálás és döntés. Az IBM System az ellátási láncát Control Tower-eken keresztül irányítja, amely külső adatok alapján azonosítja a zavarokra utaló jelzéseket, így a vállalati szakemberek a megfelelő információk alapján gyorsan tudnak reagálni a fellépő anomáliákra. A mesterséges intelligencián alapuló rendszerek segítségével támogathatók a készlet-optimalizációs folyamatokat is. Az IBM Systemnél alkalmazott technikák hozzájárulnak ahhoz, hogy válsághelyzetben a vállalatok a hosszadalmas adatgyűjtés helyett az ügyfelekkel, a beszállítókkal és más érdekelt felekkel való hatékony kommunikációra helyezhessék a hangsúlyt. Az elemzésben közölt cselekvési terv rávilágít a mesterséges intelligencia és a digitális iker logisztikai alkalmazásának jelentőségére; valamint az adatmegosztó platformok működtetésének szerepére.

 

Forrás: IBM (2020): COVID-19 and the shattered supply chain. Letöltve. https://www.ibm.com/thought-leadership/institute-business-value/report/covid-19-supply-chains

Összeállította:

KOLTAI JUDIT PETRA
PhD, egyetemi docens
Gazdasági Elemzések Tanszék
koltaij##kukac##sze.hu

Események

Szenátusi Ülés 2021. március 15. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 19. - 2021. március 20.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 26. - 2021. március 27.