COVID-19 ÉS A NEMZETKÖZI KERESKEDELEM – OECD AJÁNLÁSOK

A jelenlegi globális vírushelyzetben kiemelten fontos szerepet játszik a kereskedelem, mely jelen esetben akár életeket is menthet, így a megfelelő kereskedelmi (hazai és nemzetközi) folyamatok fenttartásához nemzetközi összefogásra is szükség van.

Kulcsszavak: kereskedelem, OECD, WTO, átláthatóság

Üzleti SZEmle - 2020. július


Az OECD az alábbi négy ajánlást fogalmazta meg ezzel kapcsolatban:

1) A folyamatok átláthatóságának javítása a nemzetközi hálózatok iránti bizalom növelésével: az OECD a WTO (World Trade Organization) együttműködésével elsődleges szempontnak tartja, hogy az érintett országok vírushelyzethez köthető lépéseit, intézkedéseit megossza a szereplőkkel.
A WTO Transparency nyilatkozata itt érhető el: https://www.wto.org/english/tratop_e/covid19_e/transparency_report_e.pdf
Az átláthatóságot növeli az információ ellátottság; az alábbi oldalon elérhetők a jelenleg légiáruszállítással foglalkozó vállalatokkal kapcsolatos aktuális információk (honlapcím; státusz: aktív-e az adott szolgáltatás vagy sem; cargo korlátozások): https://www.tact-online.org/covid-19/carrier

2) A globális kereskedelmi láncokat működtetni kell, kiemelten azokra az árukra vonatkozóan, melyek egészségügyi eszközöket szállítanak; a következők ajánlottak ennek érdekében: a) felgyorsítani a határellenőrzést ezen áruk esetében, b) könnyebbé és olcsóbbá tenni az emberek számára a piacokhoz való kapcsolósást, c) a vírushelyzettel kapcsolatos adatszolgáltatás javítása, átláthatóvá tétele.

3) El kell kerülni, hogy a helyzet rosszabbra forduljon, így pl. az alapvető áruk esetében törekedni kell az export korlátozások elkerülésére, növelni kell az alapvető orvosi eszközök kínálatát.

4) Olyan intézkedéseket kell hozni, melyek fenntarthatók lesznek a jövőben is.

 

Forrás: https://read.oecd-ilibrary.org/view/?ref=128_128542-3ijg8kfswh&title=COVID-19-and-international-trade-issues-and-actions

Összeállította:

REISINGER ADRIENN
PhD, habil, egyetemi docens, dékánhelyettes
Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar
radrienn@sze.hu

Események

Szenátusi Ülés 2021. március 15. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 19. - 2021. március 20.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 26. - 2021. március 27.