BLOKKLÁNC ÉS GAZDASÁGFEJLESZTÉS

Michael Pisa és Matt Juden részletes tanulmányukban azt vizsgálják, hogy az új kriptogazdasági megoldások (mint a blokklánc, a titkosítás és az elosztott főkönyvi rendszerek) milyen hatással vannak a gazdaságfejlesztésre. Igyekeztek reális képet festeni, azaz az új technológiák árnyoldalait is megmutatni.

Kulcsszavak: kriptogazdaság, blokklánc, gazdaságfejlesztés, elemzés

Üzleti SZEmle - 2020. december

A tanulmány első részében a technológiát mutatják be, amely már 11 éves, így évtizedes tapasztalatról lehet beszélni. A középpontba a bizalmat állítják a szerzők. Egyrészt a gazdasági tranzakciókhoz szükség van bizalomra. Másrészt manapság különböző intézményeket használunk közvetítőként, amelyekben egyre kevésbé bízunk. A technológia pedig lehetővé teszi ezen harmadik fél kihagyását a tranzakciókból amellett, hogy biztonságot és átláthatóságot ad.

A második, nagyobb részben a kriptogazdaság potenciális szerepét elemzik a szerzők négy területen, amelyekhez esettanulmányokat is feldolgoznak:

  1. Gyorsabb és olcsóbb nemzetközi fizetési megoldások.
  2. Biztonságos digitális infrastruktúra az identitás ellenőrzéséhez.
  3. A szellemi tulajdonjogok biztosítása.
  4. Segélyek folyósításának biztonságos és átlátható formája.

Összességében megállapítható, hogy az új kriptogazdasági megoldások lehetőséget nyújtanak, hogy javítsuk a gazdaságfejlesztés hatékonyságát és kimeneteit, bizonyos esetekben drasztikusan, más esetekben csak kevésbé. Hogy a blokkláncalapú megoldások maximálisan ki tudják fejteni gazdaságfejlesztési hatásaikat, szükség van arra, hogy a kormányzati és fejlesztési intézmények is megtegyék a szükséges lépéseket (pl. közös jelentési/jelzési rendszer kialakítása, megbízható és nyilvános digitális földhivatali nyilvántartás stb.).

 

Forrás: https://www.cgdev.org/sites/default/files/blockchain-and-economic-development-hype-vs-reality_0.pdf

 

Összeállította:

GAJZÁGÓ GERGŐ

 

Egyetemi tanársegéd, doktorjelölt

Marketing és Menedzsment Tanszék

gajzago.gergo@sze.hu

Események

Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.
Elektronikus ZH nap 2021. március 5.