Az állami kontroll erősítésének logikája az egészségügyi szektorban a COVID-19 idején

A piacosítás kontrollált formái természetesen a legtöbb szektorban komoly hozzáadott értéket képeznek: ez a tény a rendszerváltás során Magyarországon is nyilvánvalóvá vált. A piacosítás bizonyos elemeinek a közszférában természetesen ma is, és a jövőben is helye, szerepe van. 

Üzleti SZEmle - 2020. május 

Megdöbbentő tényeket közöl a genfi székhelyű INGO, a Public Services International vezető elemzője, Baba Aye, az angolszász liberális megoldások veszélyei kapcsán az egészségügyi szektorban. A brit kormány az országban fellelhető magánkórházak ágyait kórházi helyenként 300 fontért béreli vissza az egészségügyi magánszektortól (ez kb. 120000 forint ágyanként naponta) a koronavírus idején. Ez nyolcezer ágyat érint, tehát összesen napi 2.4 millió font kiadásról beszélünk (megközelítőleg egymilliárd forint naponta), miközben a válság nehéz helyzetbe hozza a büdzsét. Ezzel szemben, emeli ki Baba Aye, a spanyol válasz az állami szektor erősítése: ezt erős állami kontroll és államosítás kombinációjával érik el. A spanyol megoldás organikusabb, olcsóbb, a társadalmi érdeket jobban tükröző, hatékonyabb út, érvel az elemző. A koronavírus az egészségügyi szektorban is megmutatja, hogy a kooperáció formáinak erősítése, és az állam szerepének erősítése nélkül nincs kilábalás (ahogyan ezt Kelet-Ázsiában is láthatjuk).

 

Forrás: https://publicservices.international/resources/news/spain-nationalises-all-private-hospitals-uk-rents-hospital-beds?id=10645&lang=en

Összeállította: Mayer Ádám (adama_hu@yahoo.co.uk)

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.