AUTOMATIZÁCIÓVAL A VÁLSÁG ELLEN- JAPÁN PÉLDÁJA

Vélhetően a robotizáció és az automatizáció lesz a 2020-as években a legnagyobb gazdaságformáló erő, mely nemcsak a vállalatok termelési szerkezetét, hanem munkavállalók tízmillióinak munkáját és foglalkozását is alapjaiban fogja átalakítani. A digitalizáció nemcsak a koronavírus járvány terjedésének csökkentésében és a gazdasági károk mérséklésben játszott kulcsszerepet, hanem a gazdasági kilábalásban is meghatározó lesz.

Kulcsszavak: automatizáció, digitalizáció, munkaerőpiac, Japán

Üzleti SZEmle - 2020. július

A Japán kormány proaktív módon már hosszú ideje támogatja a robotizációt, kiváltképp azért, mivel az alacsony születésszámok következtében a kieső munkaerőt technológia fejlesztésekkel kívánják pótolni. Szakértői elemzések szerint 2030-ra mintegy 1,5 millió munkavállaló fog hiányozni az ország munkaerőpiacáról. A koronavírus-járvány egyúttal hajtóerőt jelent mind a cégek, mind a magánszemélyek számára, hogy a digitális és robottechnika felé forduljanak, ezt kihasználva az egyes országok és cégek hosszabb távon versenyelőnyre tegyenek szert.

A McKinsey Global Institute számításai szerint Japán automatizálási potenciálja meghaladja a vezető világgazdaságok ezirányú lehetőségeit, mivel a ledolgozott munkaidő több mint fele ismétlődő, kiszámítható környezetben végzett tevékenység. Számítások szerint Japánban a munkaköri tevékenységek 56%-a van kitéve az automatizációnak.

Összességében megállapítható, hogy a koronavírus terjedése a nyilvánvaló negatív gazdasági hatások mellett segíthet mind a kormányzatoknak, mind a vállalatoknak abban, hogy nyissanak az automatizáció és robotizáció fele, növelve ezzel a hosszút távú termelékenységet. Ehhez azonban szükség van a munkavállalók ilyen irányú képzésére és az IT, valamint a hozzá kapcsolódó szektorok kapacitásának növelésére.  

 

Források: https://www.mckinsey.com/featured-insights/asia-pacific/the-future-of-work-in-japan-accelerating-automation-after-covid-19,

https://www.mckinsey.com/featured-insights/employment-and-growth/can-long-term-global-growth-be-saved,

https://www.mckinsey.com/global-themes/digital-disruption/harnessing-automation-for-a-future-that-works

Összeállította:

DR. LŐRE VENDEL
PhD, egyetemi docens
Marketing és Menedzsment Tanszék, Kautz Gyula Gazdaságtudomány Kar
lore##kukac##sze.hu

Események

Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.
Elektronikus ZH nap 2021. március 5.