A „REAGÁLÁS – KILÁBALÁS – NÖVEKEDÉS” VÁLSÁGKEZELŐ VEZETŐI STRATÉGIA

A Deloitte nemzetközi könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég kidolgozott egy öt lépésből álló stratégiát, melyet a vállalkozások vezetői számára ajánl a válsághelyzet menedzselésére. A „Respond – Recover – Thrive”, azaz a „Reagálás – Kilábalás – Növekedés” stratégiája a válságból való kilábalást egy utazásnak tekinti, amely számos lehetőséget nyújt a megfelelően alkalmazkodók számára akár az üzleti növekedéshez.

Kulcsszavak: válságkezelés, stratégia, vezetés, menedzsment

Üzleti SZEmle - 2020. július

A válságból való sikeres kilábalás öt lépése:

  1. A helyzet megértése, a gondolkodás átállítása: A sikeres kilábalás fontos eleme, hogy a vállalat vezetői csapatának gondolkodását megváltoztassa, a kríziskezelés helyett a tervezésre kell koncentrálni
  2. A bizonytalanság kezelése: A válság számos bizonytalanságot hoz magával, mind társadalmi, mind vállalati szinten, melyhez alkalmazkodni kell
  3. Bizalom és elköteleződés: A vállalkozás ismeretlen vizekre való vezetése nagy kihívás és elköteleződést, bizalmat kíván mind fizikai, szellemi és pénzügyi téren.
  4. A cél meghatározása és forgatókönyv kidolgozása: A vezetők részéről számos döntés meghozatala szükséges, érdemes kis lépésekkel haladni a kitűzött cél felé.
  5. Tanuljunk mások sikeréből: A válságból való kilábalás nem rutin feladat, így érdemes mások példájából tanulni.

A Deloitte honlapjáról konkrét ötletek és a válságkezelést segítő anyagok tölthetők le, melyeket a fenti stratégia szellemében készítettek.

Forrás: https://www2.deloitte.com/global/en/pages/about-deloitte/articles/the-heart-of-resilient-leadership.html

Összeállította: 

POREISZ VERONIKA
PhD, egyetemi adjunktus
Gazdasági Elemzések Tanszék
poreisz@sze.hu

Események

Szenátusi Ülés 2021. március 15. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 19. - 2021. március 20.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 26. - 2021. március 27.