A MUNKA JÖVŐJE: AZ AUTOMATIZÁCIÓ A PANDÉMIA TÜKRÉBEN

A COVID-19 pandémia világszerte felforgatta a megszokott gazdasági működést, és robbanásszerűen felgyorsította a 2000-es években megfigyelhető digitalizációs trendeket.

Kulcsszavak: automatizáció, RPA, HR

Üzleti SZEmle - 2020. november


A Forrester Consulting megvizsgálta, hogy a járványhelyzet várható lecsillapodása után milyen tartós hatásokkal kell szembenézni a vállalatoknak az automatizációs megoldások és HR-rendszerek terén. A kutatás célja az volt, hogy segítsen számszerűen megvizsgálni azt, hogy a RPA (robotic process automation, azaz robotizációs folyamatautomatizálás) korábbi trendjeit miként módosította a pandémia, illetve segítsen megalapozni, hogy a vállalati HR-rendszerek miként kezeljék az automatizáció és a pandémia együttes jelenségét.

A kutatás 160 döntéshozó véleményének felmérésére épült. A megkérdezett vállalatok a világ fejlett régióiból kerültek ki: Németország, Egyesült Királyság, Japán, Franciaország és az Egyesült Államok vállalatai szerepeltek a mintában. Üzletági és vállalati méret tekintetében méretben heterogén volt a megkérdezett vállalatok köre, egyaránt szerepeltek benne szolgáltatóközpontok, alapanyag- és késztermékgyártók, a banki szektor szereplői, közmű- és  kereskedelmi vállalatok. Az alkalmazott automatizációs technikák között szerepelt az RPA, a természetes beszédgenerálás technikája, a kép- és szövegfeldolgozás, a beszédfelismerés és a gépi tanulás.

A tanulmány három kulcsterületet emelt ki a témakörben. (1) Számszerűen is kimutatható, hogy az automatizációs beruházások megugrottak, köszönhetően annak, hogy a vállalatok lépéskényszerbe kerültek. A tanulmány kiemeli, hogy az elmúlt közel fél évben többet léptek a vállatok előre a területen, mint korábban több év alatt. Mindemellett a válaszok azt is mutatják, hogy ez a lendület nem fog alább hagyni a közeljövőben sem, hiszen a válaszadó cégek 48 %-a az elkövetkezendő egy évben legalább 5 %-kal fog többet költeni RPA technológiákra.

(2) Mindemellett megfigyelhető, hogy a munkavállalók a folyamatautomatizálás miatt fenyegetve érzik munkájukat. A kutatásban részt vevő vállalatok 90 %-a esetében a munkavállalók félelemmel élik meg az automatizáció térhódítását. A tanulmány kiemeli, hogy szükség van a HR részéről a szenzitív alkalmazotti hozzáállás erősítésére, beleértve az alkalmazotti képzéseket és az „átalakítható” humán képességek fejlesztését.

(3) A pandémia felerősítette a home office intézményét, és várhatóan a járvány előtti irodai működési modell soha nem fog teljes egészében visszatérni. Az irodai költségek csökkentése, a személyzet fokozott megtartásának fontossága, az alacsonyabb CO2-lábnyom, a tehetségállomány felértékelődése és az egészségügyi bizonytalanságok vélhetően a járvány után is megmaradó trendek lesznek.

Forrás: Forrester Consulting (2020) The Future Of Work: A Pandemic Spotlight, elérés: https://start.uipath.com/rs/995-XLT-886/images/UiPath_Pandemic_Spotlight_final_version.pdf?mkt_tok=eyJpIjoiTjJWbU1tVXpaVGhoTXpCaiIsInQiOiIyK1BndDRQSnRqXC9QMFU3WDREMTFtMkFWUnNTZUoxdjQwV3ZoNkdVYUFaMzBVZkVBXC8zZ0RoY3BkVytwbEhHUnhBdUlsMlJrcWN0R21wQkdqTjVKUjN5aVY1citiTXFsRHhpSXZCbit6RDNaWmVPR2w1WWpkbGt6ODVKWlBOUktPIn0%3D

 

Összeállította:

DR. LŐRE VENDEL

 

PhD, egyetemi docens
Marketing és Menedzsment Tanszék, Kautz Gyula Gazdaságtudomány Kar
lore@sze.hu

Események

Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.
Elektronikus ZH nap 2021. március 5.