A KORONAVÍRUS-VÁLSÁG MINT DIGITALIZÁCIÓS KATALIZÁTOR ÉS A GAZDASÁGI ÖNKORREKCIÓ LEHETŐSÉGE

Előző év decemberében került fel a YouTube-ra egy rövid videó Mérő Lászlóról, aki a koronavírus-járvány pozitív hatásai közül annak digitális átállást rendkívüli mértékben felgyorsító hatását, az online oktatásban, valamint az üzleti és magánjellegű kapcsolattartásban is alkalmazott videochateszközök gyors és széles körű elterjedését, használatuk megtanulását emeli ki (Mérő László: Nem vesszük figyelembe, hogy mennyi mindent tanultunk meg a vírus miatt https://www.youtube.com/watch?v=tE6tJHD8WZw). Persze mindenkinek hiányzik a fizikai érintkezés, de sok esetben bizony jogosan tesszük fel magunknak a kérdést: miért nem így csináltuk eddig? Hiszen időt, energiát, utazási költséget takarítunk meg, csökkentjük a környezetterhelést, növeljük a kommunikációs és szervezési folyamatok hatékonyságát.

Kulcsszavak: digitalizáció, a tőke természete, globalizáció, diverzitás, hosszú távú fennmaradás, önkorrekció

Üzleti SZEmle - 2021. január

Az említett videó hatására az ünnepek alatt levettem a polcról egyik kedvenc Mérő-könyvemet, amely a gazdasági és biológiai evolúció hasonlóságáról, a pénztőke természetéről, a génekhez hasonló replikátorszerepéről szól (Mérő László: A pénz evolúciója. Darwin és a gazdaság eredete. Tercium Kiadó, 2007, lásd pl. https://www.lira.hu/hu/ekonyv/tarsadalomtudomany-1/kozgazdasag/a-penz-evolucioja-ekonyv-epub-mobi-1, illetve az Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemlében megjelent recenzióhoz lásd https://www.hipo.gov.hu/kiadv/ipsz/200812-pdf/07.pdf).

A könyvbe itt-ott újra beleolvasgatva fogalmazódott meg bennem néhány gondolat a globalizációval, a diverzitással és az élet hosszú távú fennmaradásának feltételeivel kapcsolatban, különösen a következő idézet kapcsán: „Az élet talán legfontosabb tulajdonsága az, hogy hosszú időn át képes fennmaradni annak ellenére, hogy az egyes egyedek halandóak. Ehhez feltétlenül szükséges a sokféleség. Ami halandó, de nem tud sokféle lenni, az nem tud sokáig fennmaradni, mivel a körülmények időről időre megváltoznak.” (i.m. 45. o.)

Márpedig a körülmények a 2020-as évben jelentősen megváltoztak, ami rá kell, hogy döbbentsen minket a sokféleség rendkívül fontos szerepére nemcsak a biológia, hanem a társadalom és a gazdaság területén is. A válság hatására talán megvalósul valamiféle önkorrekció, amelynek eredményeképp a sokszínűbb, kiegyensúlyozottabb, nagyobb stabilitást és alacsonyabb kockázatokat eredményező gazdasági kapcsolatrendszerek irányába mozdulunk el.

 

Források: https://www.youtube.com/watch?v=tE6tJHD8WZw,
https://www.lira.hu/hu/ekonyv/tarsadalomtudomany-1/kozgazdasag/a-penz-evolucioja-ekonyv-epub-mobi-1
https://www.hipo.gov.hu/kiadv/ipsz/200812-pdf/07.pdf

Összeállította: 

DR. KOPPÁNY KRISZTIÁN

 

PhD, egyetemi docens, vállalati kapcsolatokért felelős dékánhelyettes

Nemzetközi és Elméleti Gazdaságtan Tanszék, Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar

koppanyk##kukac##sze.hu

Események

Winter Seminar 2021 2021. február 24. 09:00 - 2021. február 26. 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. február 26. - 2021. február 27.
Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.