A JÁRVÁNY HATÁSAI A DIGITÁLIS GAZDASÁGBAN

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége „A járvány hatásai a digitális gazdaságban” című kutatási gyorsjelentése 149 tagvállalat válaszai alapján készült. A jelentés rámutat, hogy a járvány miatti válság az informatikai szektort sem kímélte, ellentétben azzal az általános vélekedéssel, hogy ebben az iparágban mindenki jól járt, köszönhetően az otthoni munkavégzés és az interneten keresztüli üzletek felértékelődésének. A válaszadók 70 %-a számolt be a válság hatására az ügyfeleik által elhalasztott megrendelésekről, ahogy ők maguk is halasztották fejlesztéseiket vagy beszerzéseiket.

Kulcsszavak: digitális gazdaság, válság, járvány, elemzés

Üzleti SZEmle - 2021. január

A válaszadók mély meggyőződése, hogy a digitális ágazatra meghatározó szerep hárul a gazdaság újraindításában, mivel az ágazat egyedülállóan magas multiplikátorhatást gyakorol a gazdaság egészére, valamint az új technológiák (5G, IoT, MI, blokklánc) gyors bevezetése 2023-ra éves szinten csaknem 4 ezer milliárd forint GDP-többletet eredményezne. Ehhez persze következetes digitális szakpolitika és hatékony intézkedések szükségesek. Ennek érdekében a jelentés konkrét javaslatokat is megfogalmaz. Kiemelten fontos a digitális ökoszisztéma fejlesztése, amiben Magyarország a 28 európai uniós országból a 23. helyen áll, a digitális közszolgáltatások tekintetében pedig csak a 26.

A válaszadók 93 %-a megteremtette a távmunka technikai feltételeit, 90 %-uk használ online és videós eszközöket, valamint szintén 90 %-uk fokozott higiéniai előírásokat vezetett be. A válaszadók többsége optimistább, mint a gazdaság többi szereplői: 8 %-uk kifejezetten pozitív pénzügyi hatást remél a válság alatt a saját cége tekintetében, míg 14 %-uk pozitívan látja az egész szektor helyzetét.

A válság pozitív hatása lehet a digitális kompetenciák kényszerű fejlesztése is, amit szintén támogatni szükséges. A jelentés arra is rámutat, hogy nemzetközi összevetésben a digitális ökoszisztéma egyik leggyengébb láncszeme a „digitális technológiák integráltsága”, azaz főleg a kis és középvállalkozások felkészületlensége. Itt komoly előrelépést hozhat a válság a felhőalapú szolgáltatások igénybevétele és az online beszerzések arányát tekintve.

 

Forrás: https://ivsz.hu/a-jarvany-hatasai-a-digitalis-gazdasagban/

Összeállította:

GAJZÁGÓ GERGŐ 

Egyetemi tanársegéd, doktorjelölt

Marketing és Menedzsment Tanszék

gajzago.gergo@sze.hu

Események

Winter Seminar 2021 2021. február 24. 09:00 - 2021. február 26. 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. február 26. - 2021. február 27.
Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.