A CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK ÉS A COVID-19

A családi vállalkozások eredendően ellenállóak ‒ legyen az nemrégiben alapított vagy régóta fennálló. Az újabb családi vállalkozások nehéz körülmények között is fennmaradtak és gyarapodtak. Az idősebbek világot megváltoztató eseményeket is túléltek, a háborúktól a recessziókon át a természeti katasztrófákig. Az ellenálló képesség része lehet a családi vállalkozás DNS-ének ‒ amelyet mélyen megőrzött értékei és célja, hosszú távú horizontja, az agilis döntéshozatal, a türelmi tőke, valamint a munkaerő és a közösségek iránti mély elkötelezettség támaszt alá. A COVID-19-es járvány súlyosan teszteli ezeket az attribútumokat, amelyek versenyelőnyt biztosítanak a családi vállalkozások számára. A túlélés és az „új normálisra” való felkészülés képessége kritikus fontosságú a család, a vállalkozás és az arra támaszkodó emberek jövője szempontjából.


Üzleti SZEmle - 2020. augusztus - szeptember

Az alábbi cikkben a PricewaterhouseCoopers (PwC) üzleti tanácsadó cég összegzi tapasztalatait és tanácsait a családi vállalkozások válságkezeléséről, azokról a területekről, amelyekre összpontosítaniuk kell a jelenlegi sajátos kihívások közepette.

Az alábbi négy kulcsfontosságú területet emelik ki.

1. Cél és értékek

Egy családi vállalkozás számára az értékek a kötőszövet ‒ a siker, az elkötelezettség és a hosszú élettartam forrása. De amikor a túlélés forog kockán, ezeknek az értékeknek a megőrzése nem biztos, hogy prioritás. De annak kellene lenniük. Mert most jobban, mint valaha, létfontosságúak. Miért? Mert ez tarthatja meg a vállalkozásba vetett bizalmat a válság alatt és azon túl is.

2. Kormányzás

A hatékony kormányzás ‒ mind a család, mind a vállalat számára ‒ bármikor kritikus jelentőségű. De még fontosabb válság idején, amikor az általa létrehozott bizalom, átláthatóság és egyértelmű elvárások valódi megkülönböztető tényezők lehetnek, segítenek kezelni a jelenlegi és a jövőbeli kihívásokat. Igaz, hogy egyes válságok a szokásos kihívásokat is meghaladó kormányzási kockázatokat hoznak létre. Tehát a vezetői feladatokat szem előtt kell tartani, hogy elkerüljék a nem megfelelő intézkedéseket.

3. Tulajdonosi folyamatosság

Az öröklés kritikus fontosságú minden családi vállalkozás sikere és folytonossága szempontjából. Bár általában viszonylag elhúzódó folyamatról van szó, a válság néhány gyors és hatékony döntést igényel. Ezek magukban foglalják a vészhelyzeti tervek kidolgozását ‒ mind az üzlet, mind a család számára ‒ és egyértelmű vezetési átadásokat. A fiatalabb generációnak hatalmas szerepe van mind az üzleti életben, mind a családban. A PwC legújabb Global NextGen felmérése szerint készen állnak arra, hogy szerepet vállaljanak, különösen a digitális átalakulás körül, de még nem érzik úgy, hogy megkapták volna a felhatalmazást. Itt az ideje e generációs szakadék áthidalásának, és hagyni, hogy az új geberáció segítsen család vállalkozásának a válságon való átjutásban

4. Családi vagyon

A járvány megváltoztatja a személyes vagyon védelmének stratégiáját. Teljes körűen át kell értékelni a vagyonra, az adótervezésre, valamint a különböző befektetésekre gyakorolt hatást. Sok ország vészhelyzeti adózási rendelkezéseket vezet be, és fontos meghatározni, hogy ez hogyan érintheti a családi vállalkozást. Érdemes átgondolni az adományozási / jótékonysági tevékenységet is.

A fenti négy kulcsfontosságú területtel kapcsolatos tanácsok az alábbi helyen olvashatók:

Forrás: https://www.pwc.com/gx/en/services/family-business/assets/family-businesses-and-covid-19.pdf

 

Összeállította: Konczosné Szombathelyi Márta (kszm@sze.hu)

Események

Szenátusi Ülés 2021. március 15. 14:00 - 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 19. - 2021. március 20.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 26. - 2021. március 27.