A COVID-KARÁCSONY TURIZMUS NÉLKÜL 4,1 MILLIÁRDBA KERÜL

A karácsony nem csupán egy ünnep a sok közül, sokkal nagyobb készülődés és utazási láz előzi meg Olaszországban ugyanúgy, mint Magyarországon. A 2020-as év Olaszországban is válságos időszak a belföldi és külföldi turizmus számára. Ha figyelembe vesszük, hogy Európán belül Olaszország első turisztikai célpontjai között szerepel, a turizmus a vállalkozások összetett gazdasági rendszerének középpontjában áll, és hogy ezek a vállalkozások jelentős mértékben hozzájárulnak a jóléthez és a foglalkoztatáshoz, akkor egyértelmű, hogy a jelenlegi járványhelyzet egyik nagy vesztese a turizmus.

Kulcsszavak: Covid 19, karácsony, turizmus, helyzetelemzés 

Üzleti SZEmle - 2020. december

A cikk szerzői hangsúlyozzák, hogy a járványhelyzet soha nem látott nyomás alá helyezi az idegenforgalmi ágazatot. A turisták nélküli karácsony 4,1 milliárd euróba kerül – az elmúlt évben 10 millió olasz ennyit költött az ünnepi időszak alatt téli vakációja idején. A Coldiretti/Ixè által végzett kutatás eredményeinek az elemzése azt mutatja, hogy mindent meg kell tenni, hogy megmentsük az ünnepi időszakot és el kell kerülni a teljes karácsonyi lezárást. Azonban aggodalomra adnak okot a nemrégiben hozott intézkedések, amelyek nemcsak a vendéglátóipari egységek teljes és/vagy időkorlátozó bezárására vonatkoznak, hanem az állampolgárok belföldi, tartományok közötti utazásaira is. A szerzők kiemelik, hogy nagy veszteség éri az Olaszországban hagyományosan nagy bevételt generáló karácsonyi vásárokban érdekelteket, továbbá a helyi egyházi eseményeket koordináló szervezeteket is.

2020 nyara már nagy csapást mért Olaszországra, elég, ha csak a belföldi turizmusban tapasztalt és a külföldi beutazók hiánya miatt bekövetkezett 23 milliárd eurós bevételkiesésre gondolunk. A járvány okozta krízis elsősorban a szálláshelyeket, a vendéglátóipari vállalkozásokat érintette a felmérési eredmények elemzése szerint. A turizmus Made in Italy 612 ezer vállalkozást regisztrál, ami az ország GDP-jének 10,15 %-a.

A cikk kiemeli, nem elég, hogy állítólag az EU segítséget nyújt az európai turizmus újraindításához, gyors belföldi intézkedések is szükségesek, figyelembe véve azt a tényt is, hogy az ENSZ Turisztikai Világszervezete a nemzetközi turizmus 60 %-os csökkenésével számol.

Forrás: https://www.coldiretti.it/economia/covid-il-natale-senza-turismo-costa-41-mld

Események

Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.
Elektronikus ZH nap 2021. március 5.