A COVID-19 POZITÍV ÉS NEGATÍV HATÁSAI. A DÉL-ÁZSIAI ORSZÁGOK ELLÁTÁSI LÁNCA KIHÍVÁSAINAK ELEMZÉSE

A járvány számos negatív hatása mellett bizonyos pozitív tényezők is megfigyelhetők, amelyek hozzájárulhatnak a társadalmi rendszer egészének újrailleszkedéséhez és újraszervezéséhez. A cikk egyrészt elemzi a Covid-19 pozitív és negatív hatásait, társadalmi szempontból. Másrészt a dél-ázsiai ellátási lánc lehetséges kihívásaira összpontosít.

Kulcsszavak: COVID-19, társadalmi – gazdasági – politikai hatások, ellátási lánc, Dél-Ázsia

Üzleti SZEmle - 2021. január

 


A dél-ázsiai országokban jelentős a szolgáltatási szektor, míg az ipari és a mezőgazdasági szektor súlyos károkat szenved a Covid-19 miatt. Különösen a ruházati és textilipar termékei iránti kereslet csökken, mivel a járvány súlyosan érinti az eddigi felvevő piacokat (pl. az USA-t és az európai országokat).

A tanulmány részletesen bemutatja a válsághelyzet okozta pozitív (29 pontban) és negatív (25 pontban) hatásokat. A pozitív hatások között azonosítható többek között a családi és társadalmi kohézió erősödése, az egészségügyi ellátási rendszerek hiányainak a megmutatkozása és szükséges fejlesztése, a hazai termékek és szolgáltatások iránti bizalom és kereslet növekedése, a helyi hagyományos életmód fenntartásának igénye, találmányok és innovációk megjelenése, a K+F tevékenységek bővülése, új ideológiai konstrukciók megjelenése, az erőforrások optimális kihasználására és a takarékosságra való törekvés. Ezek a tendenciák átszervezhetik az ellátásilánc-hálózatokat nemzeti és regionális szinten.

A negatív hatások között azonosítható többek között a szinte megoldhatatlannak látszó feladatok és kihívások az egészségügyi és a szociális személyzet számára, a szétzilálódó családi és baráti kapcsolatok, a társadalmi távolságtartás, a félelem és a stressz, az oktatási intézmények működésének zavarai, a munkahely elvesztése, az elszegényedés, a politikai instabilitás, az ellátásilánc-hálózatok hanyatlása (a haszonkulcs hiánya miatt képtelenek folytatni az áruk és egyéb szolgáltatások napi ellátását).

Ha összehasonlítjuk a jelenlegi pandémiás helyzet kezelését számos járvány adta történelmi tapasztalattal, akkor ez fejlesztési lehetőségként használható egy új attitűdkészlet kialakítására és egy újabb nagy fejlődésre lokális, regionális és globális szinten.

 

Forrás: https://link.springer.com/article/10.1007/s40847-020-00107-z

Karunathilake, K. Positive and negative impacts of COVID-19, an analysis with special reference to challenges on the supply chain in South Asian countries. Journal of Social and Economic Development (2020). https://doi.org/10.1007/s40847-020-00107-z

Összeállította:

DR. KONCZOSNÉ DR. SZOMBATHELYI MÁRTA

 

PhD habil, egyetemi tanár

KGK Vezetéstudományi és Szervezeti Kommunikáció Tanszék

kszm@sze.hu

Események

Winter Seminar 2021 2021. február 24. 09:00 - 2021. február 26. 16:00
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. február 26. - 2021. február 27.
Szakirányválasztás 2021. március 1. - 2021. március 6.
Levelező tagozat óráinak időpontja 2021. március 5. - 2021. március 6.