Ultrabook, az univerzális PC

Hét-nyolc óra töltés nélkül, másodpercek alatti bootolás és teljes körű, csip szintű adatvédelem.

(Népszabadság, 2012. június 18.)

Varga G. Gábor

A közeli jövőben az új generációs ultrabook számítógépek nemcsak a legnépszerűbb, de a legkedvezőbb árú termékek is lesznek, elsősorban a trendi dizájnnak, a precíz kivitelezésnek és a magas minőségnek köszönhetően – nyilatkozta lapunknak Bernadette Andrietti, az Intel európai igazgatója és egyben francia elnöke. Hozzátette: a második és harmadik generációs ultrabookok tényleg képesek megváltoztatni a felhasználók életét és szokásait, hiszen üzemidejük hosszú, a maximális teljesítményt hozták ki belőlük.

Ráadásul a gyártási technológia hatékonysága lehetővé teszi a kedvező árat is: a kompromisszumoktól majdnem mentes nagy teljesítményű ultrabook árát középtávon 650 euró körül lőtte be az Intel régiós vezetője.

Bernadette Andrietti a közelmúltban a győri Széchenyi István Egyetemmel és az ottani képzésben részt vevő cégekkel írt alá oktatási együttműködési megállapodást. Mint mondta, az ultrabook termékekről külső jegyeik és kinézetük alapján a legtöbben azt gondolják, hogy prémium kategóriások, vagyis megfizethetetlenek, holott az áruk valójában átlagos.

A csipgyártó és technológiai innovátor Intel éppen azért alkotta meg ezt a kategóriát, hogy a technológia minél gyorsabban és minél szélesebb körben terjedjen el – méghozzá úgy, hogy ne kelljen lényeges kompromisszumot kötni, így valóban minőségi változást hozzon a felhasználók életébe. Miért hozna minőségi változást az ultrabook? – A munka terén például azért, mert az ember sokkal mobilabb, hiszen a gép könnyű, lényegében elfér egy nagy borítékban, és töltés nélkül 7-8 óra az üzemideje.

Az állandóan, helytől függően és gyorsan rendelkezésre álló gépek rendkívüli mértékben növelik a vállalkozók hatékonyságát, produktivitását – mondta Andrietti. Hozzátette, hogy az ultrabookokra számos más informatikai fejlesztő vállalkozás tervezhet alkalmazásokat, és ezzel új üzleti lehetőségek nyílnak ki. Az otthoni felhasználásban pedig a szórakozást forradalmasíthatja, mert az extra grafikai képességeknek köszönhetően sokkal gyorsabb és hatékonyabb mind az internetes, mind a multimédiás alkalmazások terén, s úgy a rendszer, mint pedig a kijelző a felhasználói élmény tökéletesítésére törekszik – fejtette ki a vezető.

Szerinte mindezek következtében a múltban külön kategóriát jelentő üzleti és magánfelhasználásra tervezett hordozható gépek után, az ultrabookkal a két kategória lényegében egybeolvad. Valójában az Intel által szabadalmazott platform lényege, hogy szigorúan meghatározza, milyen minőségű alkotórészekből lehet megépíteni egy gépet, annak milyen teljesítményt kell nyújtani, milyenek lehetnek a méretei, ezáltal garantálja, hogy a vevő azt kapja, amire számít.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lenne választék: a kategória első generációja alig tucatnyi modellel indult, ma már több, mint hatvanféle termék van a piacon, s jövőre a százat is jelentősen meghaladja a különböző változatok száma. – Hamarosan jönnek a kifordítható képernyővel, érintőkijelzővel szerelt modellek is, így a PC valódi konkurenciája lehet a tabletnek. Alapvetően azzal, hogy ez egy saját használatra készült eszköz, míg adataink szerint a tabletek nagy részét közösen használják az emberek – mondta a szakember. Például az apuka tabletjét rendszeresen használja a feleség és a gyermek is, ami pedig azt is jelenti, hogy sok cégnél nem használható üzleti célra.

Ezzel szemben az ultrabook hívei azt mondják: nemcsak, hogy saját használatú PC-t adnak a felhasználó kezébe, de ellátták olyan csip szintű (már a hardverbe beprogramozott technológiák révén) adatvédelmi funkciókkal, amely például lehetővé teszi, hogy az elvesztett gép adataihoz más ne férjen hozzá, sőt akár azok mobiltelefonról is törölhetők legyenek – utóbbi nagyon régóta várt megoldás az informatikában, s bár léteztek szoftveres megoldások, a csip szintű védelem előnye, hogy lényegesen magasabb adatbiztonságot garantál.

De hogyan alakulhat kedvezően az ár ilyen emelt teljesítmény mellett? Úgy, hogy a kategóriák egybeolvadása hatékonyabb gyártási eljárásokat és technológiákat tesz lehetővé, ahogy az Intel által az „Ivy bridge” kódnevű, új generációs csipekben használt 22 nanométeres gyártási technológia is, így csökkentve az egy termékre jutó előállítási költségeket. Az olcsósításnak persze határt szab, hogy a gyors elindulás és a vékonyság érdekében kötelezően előírt SSD-meghajtók még mindig drágák, noha az eladott darabszámok növekedésével középtávon e meghajtótípus ára is csökkenhet.

Események

Nyári ügyeleti rend 2019. július 29. 00:00 - 2019. augusztus 20. 23:00
WAKO utánpótlás Kick-box Európa-bajnokság 2019. augusztus 24. - 2019. szeptember 1.
Szenátusi Ülés 2019. augusztus 26. 14:00 - 16:00
Bejelentkezés a 2019/20-as tanév I. félévére 2019. augusztus 28. 06:00 - 2019. szeptember 7. 23:55