Újra Győrben az ország gépész utánpótlásának krémje – elrajtolt az idei „Gépészkonf”

Idén már tizenharmadik alkalommal rendezik meg egyetemünkön az ország egyik legnagyszabásúbb, hallgatóknak szóló szakmai rendezvényét,  a Gépészeti Szakterületek Nemzetközi Hallgatói Konferenciáját (GSZNHK) vagy ahogy sokan becézik, a „gépészkonfot”. Több, mint százan érkeztek Győrbe szerte az országból, hogy részt vegyenek a magyar járműipar (és beszállítói köre) utánpótlásának legnagyobb seregszemléjén. A következő pár napban 8 régióbeli cég különböző feladatain 16 csapat dolgozik majd, miközben igazi közösség formálódik belőlük.

Győr, 2019. április 9. – Horváth Márton, SZEhírek

„Három pilléren nyugszik ez a rendezvény: a szervezőkön, a cégeken és azokon a versenyzőkön, akik eljönnek hozzánk. Köszönöm mindenkinek, hogy lehetővé tették ezt” – mondta Dr. Dóka Ottó, a Széchenyi István Egyetem rektorhelyettese, a XIII. Gépészeti Szakterületek Nemzetközi Hallgatói Konferencia Edzőcsarnokban tartott ünnepélyes megnyitóján. A professzor szavai szerint ez a verseny nem olyan, mint a többi, hiszen hagyományos értelemben nem lehet rá felkészülni. Itt a csapatok véletlenszerűen vannak összesorsolva a résztvevőkből, senki sem tudja, kivel kell együtt dolgoznia.

Dr. Dóka Ottó úgy véli, a konferencia alkalmából tulajdonképpen a szakterület utánpótlásának krémje látogat Győr városába, akiknek a rektorhelyettes azt üzente, érezzék jól magukat, vigyék el jó hírünket és jövőre is jöjjenek vissza. Kiemelte továbbá, rendkívül örömteli, hogy a határainkon túlról (Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről) is érkeztek hallgatók a megmérettetésre.

 

Dr. Dóka Ottó szerint minden csapatban különböző szerepek léteznek. A konferencián eldőlhet, ki a vezér-típus, ki az ötletgyáros és ki az, aki humorral oldhat fel nehéz szituációkat. (Fotó: Horváth Márton)

Valóban, pár éve át is kellett keresztelni a rendezvényt, hiszen már nem volt pontos a Gépész-és Mechatronikai Mérnök Hallgatók Országos Konferenciája (GMHOK) lánykori elnevezés - időközben ugyanis nemzetközivé vált a rendezvény. A konferencia „vonzáskörzete” a teljes Kárpát-medencére kiterjed: pár éve már nem csupán az ország különböző egyetemeiről (BME, Óbudai Egyetem, Miskolci Egyetem, Pannon Egyetem, ELTE Savaria Egyetemi Központ és így tovább), hanem egyes felvidéki és erdélyi intézményekből is regisztráltak csapatok. Ez idén sincs másként, sőt, már a pozsonyi gépészek is csatlakoztak az eseményhez.

Mint azt Nagy Mátyástól, az esemény főszervezőjétől megtudtuk, amikor annak idején a Pup Dániel vezette hallgatói csapat 2006-ban megálmodta  az első ilyen szakmai workshop-ot,  még nem lehetett sejteni, hogy 10 éven belül országosan is jegyzett, ipari szereplők által szponzorált, a hallgatóság krémjét megmozgató konferencia születik Győrben. Sőt, az eredeti koncepció egy vándorló, évente házigazdát váltó rendezvény lett volna - amely aztán végül Győrben maradt. És ami mára – tegyük hozzá gyorsan - egy négy napos, országos jelentőségű, regionális cégek által támogatott szakmai találkozóvá vált.

 

A konferenciát évek óta összeszokott csapat szervezi. A képen Nagy Mátyás főszervezőt épp munka közben fotóztuk le. (Fotó: Horváth Márton)

A mostani eseményt is minden eddiginél szélesebb érdeklődés és ezzel arányosan minden eddiginél komolyabb szervezői munka előzte meg. Idén, tavalyhoz hasonlóan több, mint száz fővel üzemel majd a „konf”, amelyen már egy ideje nem csak gépészek, hanem mechatronikai -, vagy járműmérnökök is részt vehetnek.

A 100 hallgatót 16 csapatra bontják szét és minden céghez 2 csapatot rendelnek. Ez a vállalat adja a feladatot, csapatonként egyet-egyet, amelyet meg kell majd oldaniuk a résztvevőknek. Így 5-6 fő dolgozik majd egy-egy problémán. A team-ekben szándékosan „vegyesen” helyezik el a hallgatókat, hogy ezzel is imitálják a munkahelyi körülményeket (és növeljék a kihívás nagyságát). Mátyás szerint jellemző tendencia, hogy egyre összetettebb feladatokat hoznak a szponzorok, így nagyon zsúfolt a program a résztvevők számára. Szükség lenne még egy napra a feladatok kidolgozása miatt, de egyelőre maradtak a jól bevált vasárnaptól szerdáig tartó koncepciónál – engedett némi bepillantást a kulisszák mögé.

 

A konferencia megnyitóján a cégek képviselői bemutatták a munkahelyüket, valamint a megoldandó feladatot. (Fotó: Horváth Márton)

Talán érdemes kitérni arra, mik azok a szakmai kérdések, amelyekkel a hallgatók foglalkoznak majd a 4 nap során. A megnyitón röviden a nagyközönség is megismerhette azokat a problémákat, amelyeket a szponzor cégek hoztak a csapatoknak. A ZalaZone tesztpályát üzemeltető vállalkozás például egy olyan mozgatható lábas biciklibábu kapcsán vár teljeskörű dokumentációt és ötletelést a hallgatóktól, amely termék ebben a formában jelenleg nem létezik a piacon.

Szintén csak felvillantásképpen említjük meg a Veritas Dunakiliti Kft.-t, amely az általuk gyártott gumicsövek vulkanizálási folyamatát automatizálja a remények szerint. Látható tehát, hogy a cégek valós problémák megoldására szeretnék becsatornázni azt a friss szakmai potenciált és kreativitást, amellyel a csapatok rendelkeznek. A korábbi években előfordult, hogy egy javasolt eljárás olyan sikeres volt, hogy az adott cég valamennyi telepén bevezetésre került.

A képen a ZalaZone tesztpályához kapcsolódó prezentáció látható. (Fotó: Horváth Márton)

Persze ez nem is meglepő annak fényében, hogy a GSZNHK már jóval több annál, minthogy az ország legjobb mérnökjelöltjei randevút adnak egymásnak. A konferenciára regisztrált cégek számára a rendezvény lényegében az év leghosszabb állásinterjúja. Itt a vállalatok szakemberei munka közben tesztelhetik a leendő munkatársaikat. Nem ritka jelenet, hogy a cégek képviselői állást ajánlanak a résztvevőknek, sőt, olyanra is akadt példa, hogy egy egész csapatot felvettek valamelyik szponzorhoz.

Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, a rendezvény nem csupán egy workshop. Mint Mátyás beavatott, az ismerkedés, a közösségformálás, a vigadalom ugyanúgy az esemény szerves része. A szervezők ezért igyekeznek különböző programokkal színesíteni a rendezvényt. A vasárnap mindig a ráhangolódásé: erre a napra ezúttal egy egész délutánt felölelő autós találkozót szerveztek a szokásos esti ismerkedős vetélkedő mellé. Emellett természetesen a szokásos hétfői bogrács sem maradhatott ki a programok közül.

A hallgatóknak most bruttó 3, nettó 2 napjuk van arra, hogy végezzenek a feladatokkal és ebbe bele kell férjen még egy gyárlátogatás is a Danánál. Arról, hogy miként sikerült megbirkózniuk a cégek által rájuk rótt kihívásokkal, következő cikkünkben számolunk be.

Események

Munkaszüneti nap (nagypéntek) 2020. április 10.