Újabb széchenyis siker a Műszaki Felsőoktatási Sportnapokon

A Műszaki Felsőoktatási Sportnapok történetében huszonnyolcadik alkalommal, 2010 óta sorozatban kilencedszer (!) végzett az élen a Széchenyi István Egyetem. Az idei kecskeméti verseny az elmúlt pár év elsöprő győri fölénye után szorosabb küzdelmet hozott, de a már-már megszokottnak mondható címvédés ezúttal sem maradt el. Jövőre, a Műegyetem rendezésében megvalósuló jubileumi ötvenedik viadalon összejöhet az egymást követő tizedik győzelem is.

Győr, 2019. október 31. – Horváth Márton, SZEhírek

Akik évek óta figyelmesen követik az egyetemi sportéletet, megszokhatták, hogy október-november környékén menetrendszerűen érkezik a hír, hogy a Széchenyi István Egyetem csapata bajnokként tért haza a Műszaki Felsőoktatási Sportnapokról (MFSN). Mindezt az utóbbi 10 évben már-már természeti jelenségnek lehetett elkönyvelni, hiszen sokak fejében kialakult egy olyan asszociáció, amely az MFSN-t a széchenyis sikerrel köti össze. Ez a mém aztán elkezdett önálló életet élni és most már az lenne a furcsa sokak számára, ha verseny végén nem a győriek zárnának az élen.

„Valóban, 2010 óta zsinórban kilencedszer sikerült nyernünk, amire rendkívül büszkék vagyunk. Azonban azt, hogy az MFSN-t a győriek mindig megnyerik, hiba lenne készpénznek venni, hiszen bármennyire is elkényeztetik a sportolók a szurkolókat évről évre, emögött rengeteg munka van” – ecsetelte portálunknak Nagy Zsolt, a Sportiroda munkatársa, aki elkísérte a széchenyis delegációt Kecskemétre, a Neumann János Egyetemre, amely az idei esemény házigazdája volt.

Az MFSN története során 28. alkalommal diadalmaskodtak a győriek.

Mint Zsolttól megtudtuk, az MFSN-en hat kategória van: férfi kosárlabda, női kosárlabda, férfi kézilabda, futsal, asztalitenisz és sakk - ezekben állnak rajthoz a különböző egyetemi csapatok. Az esemény története egészen 1970-ig nyúlik vissza - azóta mérkőznek meg egymással hazánk műszaki felsőoktatási intézményei. A résztvevők között minden évben ott van a Széchenyi mellett a Műegyetem és az Óbudai Egyetem, valamint a vidéki fellegvárak közül Veszprém, Pécs és Miskolc is.

„Önmagában az is nagy eredménynek számít, hogy mi minden számban tudunk csapatot indítani. Ez egyáltalán nem magától értetődő a mezőnyben” – folytatta Zsolt. „A sikerünk egyik titka éppen ez, hogy mi az összes kategóriában versenyképesek vagyunk és még ha gyengébben is szerepel egyik vagy másik csapatunk, így is értékes pontokat szerzünk, ami jól jön az összetettben” – hangzott el.

Az, hogy idén mennyire kiélezett volt a küzdelem, jól mutatja, hogy a Széchenyi István Egyetem 62 ponttal lett első, az ezüstérmes 59 pontot szerzett. Az elmúlt években kevésbé volt ilyen szoros a verseny (tavaly az asztaliteniszen kívül minden kategóriában első helyet ért el a Széchenyi), idén viszont akár egy mérkőzés másképp alakulása is befolyásolta volna a végső győztes kilétét. Új bajnokot azonban idén sem avattak, hiszen a visszafogottabb teljesítmény ellenére a győriek megőrizték az első helyet, ezzel tovább gyarapítva trófeáik sorát.

 

Jövőre a tét a szokásosnál is nagyobb lesz: ha nyer, a Széchenyi a magyar felsőoktatásban példátlan rekordot állíthat fel. (Fotó: Bogdándi Ferenc, hiros.hu)

„Az egyes sportágakon belül is hatalmas presztízse van a sorrendnek, a sportolók zöme inkább ezt szokta figyelni, semmint az összetett eredményt” – mondta érdeklődésünkre Dr. Simon József, a csapat vezetője, a Testnevelési és Sportközpont munkatársa. „Az utolsó futsal meccsen a miskolciak ellen játszottak a srácok. Egy igazi ki-ki meccs volt, minden gólért vért kellett izzadni. Valóságos tragédiaként élték meg a miskolciak, hogy nem sikerült egyenlíteniük velünk szemben” – jegyezte meg.

„Kívülről talán simának tűnhet ez a zsinórban kilenc győzelem, de ezért minden évben meg kellett küzdenünk. Egyetemi közegben vagyunk, jönnek-mennek a hallgatók, folyamatos a fluktuáció. Újra és újra fel kell építenünk a csapatokat, majd ezekkel helyt kell állnunk. Az, hogy ez most már majd’ egy évtizede töretlen sikerrel zajlik, a sportolók mellett az edzők érdeme, akik az állandóságot jelentik ebben a történetben” – fogalmazott Dr. Simon József, aki hozzátette, rendkívül örül annak, hogy nem szakadt meg ez a bravúros széria, így jövőre zsinórban a 10. győzelemre készülhetnek.

„Ez volt a 28. első helyünk a rendezvény történetében. A Széchenyi István Egyetem és jogelődjei az eddigi 49 kiírás több, mint felében diadalmaskodtak! Jövőre az 50., jubileumi kupát a Műegyetem rendezi, amely korábban még sosem adott otthont az eseménynek, amely emiatt egy igazán különleges alkalom lesz, már nagyon várjuk. Reméljük megőrizzük a kiváló mérlegünket és meglesz az áhított 10. siker is” – zárta szavait a Testnevelési és Sportközpont vezető-helyettese.

 

A kb. 60 fős széchenyis delegáció egy része. Ha jövőre meglesz a 10. győzelem, lehet örökre megkapják a vándorserleget.

 

EREDMÉNYEK


SAKK
1. helyezés - Széchenyi István Egyetem

2. helyezés - Óbudai Egyetem

3. helyezés - Pécsi Tudomány Egyetem

4. helyezés - Budapesti Műszaki Egyetem

 

Legjobb pontszerző: Egri László (Széchenyi István Egyetem) - 1. tábla


ASZTALITENISZ

1. helyezés - Pécsi Tudomány Egyetem

2. helyezés - Óbudai Egyetem

3. helyezés - Széchenyi István Egyetem

4. helyezés - Pannon Egyetem

 

Legértékesebb játékos:    Molnár István Patrik (Óbudai Egyetem)

 

KÉZILABDA (férfi)

1. helyezés - Széchenyi István Egyetem

2. helyezés - Neumann János Egyetem

3. helyezés - Pécsi Tudomány Egyetem

4. helyezés - Óbudai Egyetem

5. helyezés - Dunaújvárosi Egyetem

 

Gólkirály: Bálint Barnabás (Neumann János Egyetem) -30 gól

Legjobb játékos: Lakosy Máté (Széchenyi István Egyetem)


FUTSAL (FÉRFI)

1. helyezés - Óbudai Egyetem

2. helyezés - Neumann János Egyetem

3. helyezés - Széchenyi István Egyetem

4. helyezés - Miskolci Egyetem

5. helyezés - Pécsi Tudomány Egyetem

 

Gólkirály: Lakatos Balázs (Óbudai Egyetem) – 10 gól

Legjobb játékos: Márk Ádám (Neumann János Egyetem)


KOSÁRLABDA (FÉRFI)

1. helyezés - Budapesti Műszaki Egyetem

2. helyezés - Pannon Egyetem

3. helyezés - Pécsi Tudomány Egyetem

4. helyezés - Óbudai Egyetem

5. helyezés - Neumann János Egyetem

6. helyezés - Széchenyi István Egyetem

 

Gólkirály: Pálinkás Tamás (Óbudai Egyetem)

Legjobb játékos: Novák Patrik (Pannon Egyetem)


KOSÁRLABDA (NŐI)

1. helyezés - Budapesti Műszaki Egyetem

2. helyezés - Széchenyi István Egyetem

3. helyezés - Óbudai Egyetem


Gólkirály: Horváth Hanna (Budapesti Műszaki Egyetem)

Legjobb játékos: Révész Boróka (Széchenyi István Egyetem)

Események

Munkaszüneti nap (nagypéntek) 2020. április 10.