Újabb öt évre Szekeres Tamás a rektor

(Kisalföld, 2008. március 18.)

A győri Széchenyi István Egyetem szenátusa tegnapi ülésén dr. Szekeres Tamás rektor július 31-én lejáró megbízatását újabb öt évre meghosszabbította. A rektorválasztáson egyetlen jelöltként induló Szekeresre minden jelen levő szenátusi tag igennel szavazott.

Papírforma eredményt hozott a győri Széchenyi-egyetem rektorválasztása. A szavazásra jogosult tagok közül mindenki, szám szerint 15-en a Szekeres-kurzus folytatása mellett döntött. Rektorjelölt vetélytárs sem akadt, sem Győrből, sem az ország más részéből. Az egyetlen tartózkodó szavazott sportszerűen maga a rektor adta le, aki ugyancsak szenátusi tag. A beszédes eredmény mögött az egyetemi körökben régóta ismert tény húzódik meg, hogy a győri Széchenyi-egyetem gazdasági helyzete stabil, a biztonság a mindennapok része. Más egyetemeken a sirám elnyomja az oktatás hangját, Győrben viszont a biztonság az úr. Érthető, ha ezen nem akart változtatni senki.

Pedig Szekeres a szavazás előtt nem ígért fűt-fát, vagy ahogy az egyik szenátusi tag fogalmazott, nem délibábos jövőt vázolt fel, s arról beszélt, hogy az intézmény hajóját egyre viharosabb tengeren kell egyenesben tartani. Folyamatos kihívásoknak kell megfelelni, s egyetlen mérvadó mércének a nemzetközi szintet tartja. Ennek jegyében külföldi hallgatókat akar a győri egyetem, s ehhez nemzetközi oktatási központ kell. A közlekedésépítő szak német és osztrák egyetemistákkal számol, a zeneművészeti pedig szlovákokkal, s ezalatt nem a magyar nemzetiségű szlovákokat érti.
A szenátusi ülés után sajtótájékoztatón a frissen megválasztott a rektor a Kisalföld kérdésére elmondta: továbbra sem tett le lassan lejáró első, három éves  rektori ciklusának célkitűzéséről, hogy Győrben felépülhessen a Regionális Információs Központ, amely sokkal több lenne, mint könyvtár. A hétmilliárd forintba kerülő projekt közbeszerzési eljárást az év második felében kiírják, költségeit uniós pályázati pénzekből teremti elő az egyetem. A rektor szerint a pályázat elbírálása folyamatban van, s maga az építkezés akkora jelentőségű lesz, mint amikor az egykori főiskolát megépítették.

Az már korábban is ismert volt, hogy az egyik lehetséges pályázó, dr. Rechnitzer János professzor nem adott be pályázatot, mivel Szekeres Tamás általános rektorhelyettesi kinevezést ígért neki arra az esetre, ha újjáválasztják. Mivel az megtörtént, a Kisalföld arról kérdezte a régi-új rektort, hogy ezzel szaporodik-e a rektorhelyettesek száma, eddig ugyanis általános rektorhelyettesi poszt nem volt a Széchenyi-egyetemen. A válasz úgy hangzott, továbbra is takarékos menedzsmentben gondolkodik, a kérdésre pedig akkor tud választ adni, ha ezt átgondolja, megbízatása még túl friss ehhez.

– Köszönöm a bizalmukat, remélem, nem lesz okuk megbánni a döntést – ezzel a mondattal utalt a rektor arra, , hogy ezt a kérdést öt év múlva tehetik fel maguknak a szenátus tagjai.

Események

Áramszünet a Központi Campuson 2020. augusztus 14. 07:00 - 12:00
Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.