Újabb győri sikerek a hazai felsőoktatásban

(www.gyorinap.hu, 2009. November 26.)

Amint arról beszámoltunk, a közelmúltban három professzorasszonyt köszöntött dr. Szekeres Tamás rektor. Alig telt el néhány hét, s újabb csokornyi elismerés talált gazdára az egyetem polgárainak körében.

Váradi Ágnes joghallgató munkáját az Országos Tudományos Diákköri Tanács Pro Scientia Aranyérem kitüntetés adományozásával ismerte el. Dr. Halbritter Ernő, az Anyagismereti és Járműgyártási Tanszék egyetemi docense a Mestertanár Aranyérem egyik idei kitüntetettje, az adományozó szintén az OTDT. A Junior Prima díjat „Magyar Tudomány” kategóriában idén dr. Sulyok Gábor, a jogi kar Nemzetközi Köz- és Magánjogi Tanszékének egyetemi docense vehette át. A Magyar Tudományos Akadémia 2009-ben dr. Kuczmann Miklós, a győri egyetem Távközlési Tanszékének egyetemi docense és dr. Iványi Amália, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára „The Finite Element Method in Magnetics” című angol nyelvű szakkönyvét Nívódíjban részesítette. A Megyei Príma díjak átadásán a művészet kategóriában az elismerést dr. Ruppert István orgonaművész, az egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetének igazgatója, míg a tudomány díjat dr. Dézsi Csaba András, a megyei kórház szívcentrumának vezetője, a Széchenyi István Egyetem egyetemi magántanára vehette át.

A rektor részéről az ünnepi alkalmon ismét elhangzott az egyetemvezetői ars poetica: „Nekünk minden nap tennünk kell valamit a városért. A díjazottak, akiket most köszöntünk, tettek. Hálásak vagyunk a tudományos életet szolgáló munkájukért!”

Az eseményt követően dr. Sulyok Gábor docens válaszolt kérdéseinkre:

– Mivel érdemelte ki a rangos elismerést?
– Összességében a pályakezdésem óta eltelt egy évtized munkásságát díjazták. Bő félszáz publikációm közül kettőt emelnék ki: az egyik a humanitáris intervencióról szóló doktori értekezésem, amely a hazai jogtudományban az első monografikus mű e témában. A humanitárius intervenció köznyelvre lefordítva az emberi jogok tiszteletben tartásának fegyveres kikényszerítése – ennek a jogi problémakörét jártam körül. A másik írás szintén egy monográfia, amelyben az ENSZ Biztonsági Tanácsa szervezeti és szavazási reformjának kritikája olvasható.

– A hírek szerint Ön az első, aki jogászként vehette át a Junior Príma díjat.
– Ez részben igaz. „Magyar Tudomány” kategóriában valóban én vagyok az első a jogi szakterületről, ám „Oktatás és Köznevelés” kategóriában már korábban is díjaztak jogászt, Deli Gergely kollégám személyében töténetesen ugyancsak a Széchenyi-egyetem jogi karának oktatói testületéhez került az elismerés.

- Korábban részesült-e valamilyen kitüntetésben?
– Eddigi pályám során elnyertem a Visegrádi Négyek Akadémiájának Fiatal Kutatói Díját, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Ifjúsági Díját.

– Mit jelent az Ön számára ez az újabb, igen jelentős díj?
– A múltra nézve óriási szakmai és erkölcsi elismerés, a jövőre tekintettel pedig felelősséget, egyben ösztönzést is érzek. Aki kutatói munkával foglalkozik, tudja jól, hogy akadnak nehezebb időszakok. Ilyen alkotói válságok idején reményem szerint elég lesz a szoborra néznem, s abból erőt meríthetek majd a folytatáshoz. A felelősség pedig arra vonatkozik, hogy ugyanúgy támogatnom kell a jövő generációit hasonló sikerek elérésében, ahogy engem patronáltak eddigi pályámon.

– Kiknek tartozik köszönettel?
– Nagyon sokaknak – elsősorban dr. Szalay Gyula dékán úr és dr. Lamm Vanda professzorasszony személyét emelném ki, de hálás vagyok az MTA munkatársainak is, külön köszönöm dr. Pálinkás József elnök úr támogatását.

– Gratulálunk, és további sikereket kívánunk!
– Köszönöm!

Események

Bejelentkezés a 2020/21-es tanév I. 2020. augusztus 18. 06:00 - 2020. augusztus 29. 23:55
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.
Tantárgyválasztási időszak 2020. augusztus 24. - 2020. augusztus 29.